ΜΕΝΟΥ
Τρεις φορές περισσότερα φαρμακεία έχει η χώρα μας από ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ (μέσος όρος)

Τρεις φορές περισσότερα φαρμακεία έχει η χώρα μας από ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ (μέσος όρος)

Health Newsroom

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ Health at a Glance η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 25 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους κυμαίνεται από 7 στη Δανία έως 88 στην Ελλάδα, με μέσο όρο τα 29.

Αυτή η μεγάλη διαφορά μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις διαφορές που υπάρχουν ανά χώρα στα κανάλια διανομής φαρμάκων.

Ορισμένες χώρες πχ εξαρτώνται περισσότερο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία για τη διάθεση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς και άλλες εξακολουθούν να έχουν γιατρούς που χορηγούν φάρμακα στους ασθενείς τους (π.χ. στις Κάτω Χώρες). 

Η Δανία διαθέτει τα λιγότερα φαρμακεία, αλλά αυτά είναι συχνά “μεγάλα” και περιλαμβάνουν υποκαταστήματα  και θυγατρικές φαρμακευτικές μονάδες που συνδέονται με το κύριο φαρμακείο. 

Το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται από τα φαρμακεία ποικίλλει επίσης μεταξύ των χωρών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, τα φαρμακεία πωλούν επίσης καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, ιατρικές συσκευές και ομοιοπαθητικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που μέχρι πρόσφατα σαν κύριος ρόλος τους θεωρούνταν η σωστή διανομή φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί παρέχουν ολοένα και περισσότερη άμεση φροντίδα στους ασθενείς ως μέρος των ολοκληρωμένων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας (εμβολιασμοί, φαρμακευτική υποστήριξη, πρωτοβάθμια φροντίδα).

Τέλος, σε ότι αφορά την αναλογία φαρμακοποιών ανά 100.000 κατοίκους, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ, με 105 φαρμακοποιούς ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Ιαπωνία με 181 φαρμακοποιούς ανά 100.000 κατοίκους, δεύτερο είναι το Βέλγιο με 124 φαρμακοποιούς ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τελευταία είναι η Ολλανδία με μόλις 21 φαρμακοποιούς ανά 100.000 κατοίκους. Η παραπάνω αναλογία συγκριτικά με τον αριθμό των φαρμακείων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών σε άλλες χώρες επιλέγει να εργαστεί στη Φαρμακευτική Βιομηχανία  αλλά και  βιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής υγειονομικού υλικού ιατρικών συσκευών κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: