H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια τέταρτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθεί πρόσθετη προμήθεια έως και 100 εκατ. δόσεων, μόλις το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σημερινή σύμβαση με την κοινοπραξία BioNTech-Pfier επεκτείνει την ευρεία προσφορά εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη και έρχεται να προστεθεί στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK και τη Janssen Pharmaceutica NV και στις επιτυχώς ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac και την Moderna. Αυτή η διαφοροποιημένη προσφορά εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για τον εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Ύστερα από τη χθεσινή, πολλά υποσχόμενη, ανακοίνωση της BioNTech και της Pfizer σχετικά με τις προοπτικές του εμβολίου τους, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου. Μ’ αυτή την τέταρτη σύμβαση, εδραιώνουμε πλέον μια εξαιρετικά στέρεη προσφορά υποψήφιων εμβολίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών. Όταν εγκριθούν, θα διανεμηθούν γρήγορα φέρνοντάς μας έτσι πιο κοντά σε μια βιώσιμη λύση για την πανδημία.»
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, o καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε τα εξής: «Έχουμε καλά νέα σήμερα: Ανακοινώθηκε σήμερα η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου (με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων αν χρειαστούν). Η παραγωγή του εμβολίου θα γίνει στα εργοστάσια της BioNTech στη Γερμανία και της Pfizer στο Βέλγιο. Οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στο τέλος του 2020 με την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο θα πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.»