ΜΕΝΟΥ
Χάρης Τσίρας: Το τείχος ανοσίας μας αφορά όλους

Χάρης Τσίρας: Το τείχος ανοσίας μας αφορά όλους

Health Newsroom

Γράφει ο Χάρης Τσίρας είναι Πολιτικός Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας και Αναπληρωτής Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ελευθερία σύμφωνα με τον ορισμό της, συνοψίζεται στη δυνατότητα ενός ανθρώπου να δρα κατά βούληση.

Έχουν παρέλθει περίπου δύο χρόνια από όταν η πανδημία του Covid-19 έπληξε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας . Η ιατρική-επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια συστήματα υγείας, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται στάθηκαν όρθια.  Τα επιτεύγματα της επιστήμης μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη. Εμβολιασμός. 

Η αδιάκοπη προσπάθεια των επιστημόνων Υγείας απέφερε καρπούς και προσέφερε απλόχερα το δώρο της στην ανθρωπότητα δωρεάν, άμεσα προσβάσιμα με αποτελεσματικά εμβόλια. Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων, η διασφάλιση του πολυτιμότερου μας αγαθού εκείνο της υγείας είναι άρρηκτα δεμένα με τον μαζικό εμβολιασμό. Καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να δρα κατά βούληση. Ο εμβολιασμός δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός. Όμως όλοι οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο. Να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, να δρούμε σύμφωνα με υγειονομικά πρωτόκολλα και να μην εφησυχάζουμε.

Το τείχος ανοσίας αν μη τι άλλο ξεπερνά πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεώδη. Δεν αφορά αριστερούς , δεξιούς, κεντρώους. Είναι ζήτημα πέρα και πάνω από ιδεολογικούς διχασμούς. Είναι ένα ζήτημα πανανθρώπινο και συνάμα εθνικό. Απέναντι στον ιό είμαστε όλοι ισοδύναμοι, ευάλωτοι, καθώς ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις εθνικές αρχές, εξαιτίας των μαζικών εμβολιασμών σταδιακά αίρονται. Η επιστροφή στην εργασία μας, στις αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι πλέον γεγονός, τηρώντας με προσήλωση τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης. Η επιστροφή μας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βρίσκεται προ των πυλών. Κανένας κλάδος της Χώρας μας δεν αντέχει τέταρτο κύμα έξαρσης της πανδημίας, ειδικότερα δε η αναντικατάστατη δια ζώσης Εκπαίδευση.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση που εφαρμόζεται από πέρυσι το Μάρτιο μέχρι σήμερα λειτουργεί υποδειγματικά και ενδεχομένως να παραμείνει και με το τέλος της πανδημίας . Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας προσαρμόστηκε σε νέες τεχνολογίες οι οποίες αξιοποιούνται και στο εξωτερικό με ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι εικόνες όμως που αντικρίσαμε εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο ήταν αντίστροφες με εκείνες που είχαμε συνηθίσει κατά διάρκεια της φοιτητικής μας ζωής. Γεμάτες αίθουσες διδασκαλίας και διάδρομοι που έσφυζαν από ζωή  ήταν ανάμνηση. Όμως είναι στο χέρι μας να αλλάξει αυτή η εικόνα. Λίγα λεπτά από το χρόνο μας είναι αρκετά για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις σχολές μας.  Να δούμε ύστερα από πολύ καιρό τους συμφοιτητές μας, τους καθηγητές μας, τα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα που περάσαμε ενδεχομένως τις πιο χαρούμενες στιγμές της μέχρι τώρα ζωής μας. Το κράτος εν έτει 2021 μεριμνά για τον πολίτη εμπράκτως. Όχι μόνο αποστέλλοντας συνεχώς υπενθυμίσεις με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο με το πέρας του ραντεβού για τον εμβολιασμό . Δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 με to freedom pass. Ένα μικρό αλλά συνάμα τόσο μεγάλο μέτρο ανακούφισης προς τη νέα γενιά η οποία εν μέσω πανδημίας στερήθηκε ενδεχομένως τμήμα των πιο παραγωγικών της χρόνων. Οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται καθημερινά σημειώνουν  υψηλά νούμερα όπως δείχνουν οι αριθμοί. Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι ο εμβολιασμός των νέων. Προσωπικά μιλώντας εμβολιάστηκα δίχως κανένα δισταγμό . Οι λόγοι που το έκανα; Πολλοί. Ο στόχος που θέλω να επιτύχω; Ένας και μοναδικός. Συμβάλλω και εγώ στη συλλογική εκστρατεία εμβολιασμού για να προστατεύσω τη δημόσια υγεία.

Με όπλο τον εμβολιασμό,  η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει όλα τα εχέγγυα να επανέλθει στην κανονικότητα. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών ,τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να διεκδικήσουν θέση στον Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. Το οφείλουμε στο αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, στην ιστορία τους, στις γενιές που θα έρθουν . Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στην αδιαφορία να επικρατήσει.

Ο μη εμβολιασμός δεν έχει νόημα ως δήλωση του διαφορετικού. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα . Δεν είναι ζήτημα αντιδικίας ή πολιτικής αντιπαράθεσης . Ο εμβολιασμός στοχεύει αποκλειστικά στη συλλογική αυτοπροστασία και στην ξεκάθαρη κατανόηση της απειλής.

Το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση πρέπει να είναι καθαρό και χωρίς αστερίσκους. Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας , τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: