Το Άγχος ελέγχεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ), το οποίο αποτελεί το ακούσιο τμήμα του νευρικού συστήματος, και χωρίζεται σε δύο μέρη: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό. Αυτά τα δυο μέρη έχουν αντίθετη δράση, ενώ η ισορροπία μεταξύ τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική σωματική λειτουργία. Το πρώτο μέρος ενεργοποιείται όταν καταναλώνουμε ενέργεια, γνωστό ως πολέμα / φύγε / πάγωσε, ενώ το δεύτερο είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των αποθηκών, τη χώνεψη, την διαδικασία της επούλωσης, και της αναπαραγωγής, γνωστό ως αναπαύου / χαλάρωσε / ανανεώσου.
Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους υπέρ-λειτουργεί το συμπαθητικό μέρος. Εάν αυτή η κατάσταση παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση. Τα σωματικά συστήματα δεν μπορούν να διατηρήσουν τον υψηλό ρυθμό, και η ορμόνη κορτιζόλη μειώνει την επίδρασή της μετά από περίπου μια ώρα, έτσι μαζί με άλλα, εμποδίζεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση τότε σε κάποιους ανθρώπους θα έρθει η κατάρρευση, όπου απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί.
Μέτρηση Άγχους
Μια συνηθισμένη ερώτηση ασθενών που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές είναι το πως μπορούμε να μετρήσουμε το άγχος? Μέχρι στιγμής η μέτρηση του άγχους γινόταν με ψυχομετρικά τέστ χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αντιδράσεις του ΑΝΣ κατά την διάρκεια στρεσογόνων παραγόντων. Το μεγάλο πρόβλημα αυτών των τέστ είναι η έλλειψη αντικειμενικότητας και η απόκλιση από την πραγματικότητα, μιας και ο ασθενής τυχαίνει πολλές φορές να δίνει απαντήσεις που δεν άπτονται της πραγματικότητας. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών σήμερα είναι εφικτή και εύκολη η μέτρηση της αντίδραση του ΑΝΣ σε στρεσογόνους παράγοντες.
Μέτρηση Άγχους μέσω του ΑΝΣ
Η διαδικασία του τέστ είναι απλή. Ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά σε μία καρέκλα και τοποθετούνται δύο αισθητήρες στα δάχτυλα του για την μέτρηση της αγωγιμότητας του δέρματος (αξιόπιστος δείκτης ενεργοποίησης του συμπαθητικού συστήματος*). Στην συνέχεια ο ασθενής χαλαρώνει όσπου του εμφανίζονται στον υπολογιστή οπτικοακουστικά στρεσογόνα ερεθίσματα για μισό λεπτό περίπου. Έπειτα ο ασθενής χαλαρώνει και τελειώνει το τέστ.
Οι μετρήσεις από το ΑΝΣ μας δείχνουν το αρχικό επίπεδο χαλάρωσης, την αύξηση του στρές κατά την διάρκεια της αναμονής των στρεσογόνων ερεθισμάτων αλλά και κατά την εμφανισή τους. Επίσης στο τελευταίο στάδιο χαλάρωσης έχουμε την δυνατότητα να μελετήσουμε την δυνατότητα επαναφοράς του ΑΝΣ στα αρχικά επίπεδα χαλάρωσης.
Μπορείτε να μετρήσετε το άγχος σας και να ενημερωθείτε για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το αποβάλετε στο Κέντρο Νευροανάδρασης Βορείου Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε καθημερινά στο 2311-241875, να επισκεφτείτε το Κέντρο Νευροανάδρασης Βορείου Ελλάδος στην διεύθυνση Αγ. Σοφίας 5 (3ος Όροφος), Θεσσαλονίκη ή να στείλετε ένα e-mail στο [email protected]
*Απο το άρθρο Επίδραση σωματικών τεχνικών χαλάρωσης στη δερμική αγωγιμότητα σε υγιή πληθυσμό (http://www.encephalos.gr/full/43-2-04g.htm)