Της Ανθής Αγγελοπούλου
Την έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid19 κήρυξε το υπουργείο Υγείας με ενημερωτική συνέντευξη στους συντάκτες Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό επικαιροποιημένο εμβόλιο των BioNTech-Pfizer κατά της νόσου Covid19 το οποίο αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί να γίνει ακόμα και από άτομα που δεν έχουν κάνει προηγούμενες δόσεις.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μπορεί να είμαστε σε μια μεταπανδημική εποχή όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, όμως εξακολουθούμε να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους από κορωνοϊό.
Η καταγραφή της υγειονομικής επιτήρησης παγκοσμίως δείχνει ότι ο αρχικός ιός και οι συνεχείς παραλλαγές του που μας ταλαιπώρησαν δεν ανιχνεύονται πλέον στην κοινότητα και αυτό είναι σημαντικό για τη συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η παραλλαγή που επικρατεί τώρα είναι της Όμικρον η XBB1 έχει και ένα αριθμό υποπαραλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου το 45% των κρουσμάτων στην Ελλάδα οφείλεται στην Όμικρον ΧΒΒ.1.5 και το υπόλοιπο ποσοστό επιμερίζεται στις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.
Η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει σήμερα όμως δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό αλλά για τις ομάδες που έχουν προβλήματα υγείας ή είναι άνω των 60 ετών, τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, τις έγκυες, τα παιδιά με προβλήματα υγείας από 4 μηνών και άνω και φυσικά για τους επαγγελματίες υγείας. Δικαιούχοι όμως, είναι όλοι οι πολίτες και όποιος θέλει μπορεί να το κάνει 3 μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν με καμία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το νέο εμβόλιο όπως αναφέρουν οι εισικοί μπορεί να μειώσει κατά 30% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 1,6 εκατ. δόσεις ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού διότι λαμβάνουμε μέσω της ΕΕ από την κοινή προμήθεια των καρτών – μελών.
Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και μέσω των φαρμακείων όμως οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα 352 εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα.
Μπορεί να γίνει συγχρόνως ο εμβολιασμός γρίπης και κορωνοϊού, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, και μάλιστα στο ένα χέρι ο ένας και στο άλλο ο άλλος. Δεν υπάρχει επιστημονικά πρόβλημα παρά μόνο πρακτικά γιατί κάποια άτομα πονάνε ίσως λίγο στο σημείο του εμβολιασμού και τους είναι ενοχλητικό να το νιώθουν και στα δύο χέρια.
Τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού χαρακτηρίζονται εποχικά και είναι άμεσης προτεραιότητας όπως είπε γι’ αυτό καλό είναι να γίνουν άμεσα πριν από άλλους εμβολιασμούς.
Ποιο είναι το νέο εμβόλιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer για το στέλεχος XBB.1.5 της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή που γίνεται σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες παραλλαγές της COVID.
Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω που χρήζουν εμβολιασμού θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.
Η έγκριση χορηγείται κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτό το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η Επιτροπή εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα τελευταία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 σε ποσότητες που απαιτούνται για την προστασία των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού τους και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής εξέλιξης του ιού. Σύμφωνα με τη δήλωση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την επικαιροποίηση της σύνθεσης των εμβολίων κατά της COVID-19 για τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, η BioNTech-Pfizer προσάρμοσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 ώστε να στοχεύει το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2. Το προσαρμοσμένο εμβόλιο αναμένεται επίσης να αυξήσει το εύρος της ανοσίας απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα καθώς και στις αναδυόμενες παραλλαγές. Η τροποποίηση της σύμβασης με την BioNTech-Pfizer που υπογράφηκε τον Μάιο του 2023 διασφαλίζει ότι, κατά τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές της COVID-19.
Τα σωτήρια εμβόλια
Οι εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid19 έσωσαν εκατομμύρια ζωές σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο κύμα των εμβολίων έσωσε πάνω από 20 εκατ. ζωών παγκοσμίως.
Κύριος στόχος του εμβολίου είναι η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η φθίνουσα ανοσία με την πάροδο του χρόνο αλλά και η ελευθερία μετακινήσεων καταστούν αναγκαίο τον προληπτικό εμβολιασμό.
Ωστόσο, η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του ιού και η μη ύπαρξη των παλιών στελεχών υπαγόρευσε τη ανάγκη παρασκευής ενός νέου μονοδύναμου εμβολίου σε αντιδιαστολή με τα διδύναμα που περιείχαν τον ιό. Στο νέο εμβόλιο δεν παραλαμβάνεται ο ιός διότι δεν υπάρχει στην κοινότητα.
Η κόπωση από τους εμβολιασμούς
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πλέον η αποδοχή από το κοινό. Η κα Θεοδωρίδου παραδέχθηκε ότι οι τελευταίες δόσεις δεν έτυχαν της αποδοχής που θα αναμένανε και γι’ αυτό ζήτησε την συνδρομή των δημοσιογράφων Υγείας λέγοντας ότι «Ο μόνος τρόπος για να πεισθεί ο πολίτης είναι η σωστή και καλή ενημέρωση». Έριξε όμως και τα βέλη της σε εμάς λέγοντας μας «Έχετε ένα μερίδιο ευθύνης γιατί αν επισκιάζεται από παραπληροφόρηση ο εμβολιασμός τότε απομακρύνεται ο πολίτης από αυτόν».
Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας τόνισε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να γίνουν αποδεκτά τα εμβόλια ακόμα και της γρίπης. Ίσως γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι και έχουν ένα αίσθημα μερικές φορές ότι είναι άτρωτοι.
Ωστόσο, η κα Αγαπηδάκη συμπλήρωσε ότι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι «Κάθε φορά που νοσούμε με κορονοϊό η υγεία μας επιβαρύνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσουμε σοβαρά νοσήματα».
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Η κα Αγαπηδάκη σημείωσε με αφορμή την ενημέρωση για τον εμβολιασμό της Covid19 ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική του υπουργείου για το εμβόλιο της γρίπης. Γίνεται μέσω του φαρμακείου χωρίς συνταγή όπως το ξεκίνησε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Σε 15 μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού και συστήνεται πρωτίστως στις ομάδες που προτεραιοποίησης όχι αυτές που πρέπει να το κάνουν.
«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνονται ο διαδικασίες για να βελτιωθούν και να προτρέψουμε περισσότερο κόσμο να κάνει τον εμβολιασμό» τόνισε κλείνοντας.