Του Άρη Μπερζοβίτη
Τι επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου στο panel του Delphi Economic Forum ΙΧ, το οποίο εστίασε στα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενίσχυση της καινοτομίας στο φάρμακο
Με σταθερό στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε όποια θεραπεία χρειάζονται τη στιγμή που τη χρειάζονται, η AstraZeneca πρωτοστατεί και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο με εκπροσώπους της πολιτείας και του τομέα της υγείας, καθώς και κορυφαίους επιστήμονες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στήριξη του φαρμάκου και της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο φετινό Delphi Economic Forum, την Παρασκευή 12 Απριλίου με τίτλο «From Budgets to Breakthroughs: Crafting a Healthier Economic Future».
Η κα Χουλιάρα αναλύοντας το όφελος του ασθενή, της κοινωνίας, της οικονομίας και του συστήματος υγείας από την καινοτομία, υποστήριξε ότι τα οφέλη υπερβαίνουν το κόστος της και ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δαπάνη αλλά ως μία καίρια και αποδοτική επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
Αναφερόμενη στο τι κερδίζει ο άνθρωπος από τη φαρμακευτική καινοτομία η κα Χουλιάρα εξήγησε ότι: «Έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα κατά 30 χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην φαρμακευτική καινοτομία και αυτό το δεδομένο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
Η κα Χουλιάρα, επικαλούμενη στοιχεία που αποδίδουν το 1/3 της ανάπτυξης των προηγμένων χωρών στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, σημείωσε ότι «αυτό είναι λογικό γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο καλύτερα και περισσότερο αλλά γίνονται και πιο παραγωγικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται ακριβές νοσηλείες». Διευκρίνισε μάλιστα ότι με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού «εάν δώσουμε στην υγεία την προτεραιότητα που χρειάζεται, αυτή μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 12 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040, νούμερο που αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ».
Πεποίθηση της AstraZeneca είναι ότι η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την οικονομική ευρωστία των κοινωνιών. Η κα Χουλιάρα αναφέρθηκε σε τρία πεδία ενδιαφέροντος για την αναγνώριση ευκαιριών για εξεύρεση επιπλέον πόρων και εξοικονομήσεων, που στη συνέχεια θα πρέπει να επενδυθούν στην υγεία με τον πλέον αποδοτικό τρόπο:
–Ο συνολικός προϋπολογισμός υγείας: Η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων το 5,7% δημοσία δαπάνη) έναντι 10,9% στην Ε.Ε. (εκ των οποίων το 8,9% δημοσία δαπάνη).
–Ο τρόπος διαχείρισης του προϋπολογισμού της υγείας: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόληψη, καθώς επιβεβαιώνει το πώς μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες εγκαίρως και να πετύχουμε σημαντικές εξοικονομήσεις, μεταβαίνοντας από ένα ασθενοκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα υγείας που αναφέρεται και στους υγιείς πολίτες.
–Το ίδιο το φάρμακο: ευκαιρίες εντοπίζονται στην ενίσχυση της χρηματοδότησης, στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού και στην παρακολούθηση της συνταγογράφησης
Σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση των πεπερασμένων πόρων για την υγεία, η κυρία Χουλιάρα τόνισε: «Η φαρμακευτική καινοτομία είναι αυτή που στήριξε την υγεία μας, την καλή ποιότητα και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και συνολικά την ευημερία και την ανάπτυξη των κοινωνιών και των οικονομιών μέχρι σήμερα. Αποτελεί, λοιπόν, μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας προφέρει και στο μέλλον».
Στη συζήτηση συμμετείχαν, εστιάζοντας στην καινοτομία και την κατανομή των πόρων της υγείας, οι:
- Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Καθηγητής, ΟΠΑ
- Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια & Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης.
Σχετικά με την AstraZeneca
Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, που εστιάζει στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ογκολογία, τις Σπάνιες Παθήσεις και τη Βιοφαρμακευτική, συμπεριλαμβανομένων των Καρδιαγγειακών, Νεφρικών και Μεταβολικών παθήσεων, Αναπνευστικών παθήσεων και στην Ανοσολογία. Με έδρα το Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, η AstraZeneca δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και τα καινοτόμα φάρμακά της χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την AstraZeneca μπορείτε να βρείτε εδώ.