Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει την πολυδιαφημισμένη ωφέλεια για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα ψάρια (σολομός, σαρδέλες κ.α.) ή λαμβάνονται μέσω ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων σε μορφή χαπιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ωμέγα-3 είναι μάλλον χάσιμο χρόνου για την καταπολέμηση της άνοιας στους ηλικιωμένους, καθώς, όπως έδειξε η μελέτη τους, αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).
Οι ερευνητές, που αξιολόγησαν τις έως τώρα μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα (αφορούσαν συνολικά πάνω από 3.500 ανθρώπους επί τριάμισι χρόνια) και δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πάντως πως θα χρειαστούν κι άλλες μακρόχρονες έρευνες για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα. Κυρίως πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει όφελος για τον εγκέφαλο, αν τα ωμέγα-3 λαμβάνονται για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άνω των τριάμισι ετών.
Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά λιπαρό ψάρι. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν ωμέγα-3, δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά και άλλα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους είχαν πάρει απλώς ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο). «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3. Έτσι, οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές, προς το παρόν, όμως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον μία πιο μακρόχρονη έρευνα θα έδειχνε άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο ερευνητής Άλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Συμπλήρωσε όμως ότι «το ψάρι αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής».