ΜΕΝΟΥ

Α΄ Χειρουργική Κλινική και Χειρουργική Θώρακος Γ.Ν. Χανίων!

Health Newsroom

Κεντρική φωτογραφία: Ο κ. Μιλτιάδης Καστανάκης με τους συνεργάτες του

Γράφει ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, γενικός χειρουργός, διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος Α΄ Χειρουργικής Κλινικής

Η Xειρουργική Kλινική του Γ.Ν. Χανίων ξεκινάει τη λειτουργία της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στο τότε νέο νοσοκομείο. Τέλος του 1978 και αρχές του 1979 ιδρύεται και δεύτερη Xειρουργική Kλινική, ενώ η υπάρχουσα Xειρουργική Kλινική υπό τη διεύθυνση του Οδυσσέα Καλλιγιάνη μετονομάζεται σε Α’ Χειρουργική Κλινική.

Πρώτος διευθυντής υπήρξε ο αείμνηστος Εμμανουήλ Αλιφιέρης, ενώ έχουν επίσης διατελέσει διευθυντές στη συνέχεια οι αείμνηστοι Γεώργιος Bλαχάκης, Οδυσσέας Καλλιγιάνης, Γεώργιος Κτιστάκης -ο οποίος διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής και οι εν ζωή ευρισκόμενοι Κωνσταντίνος Καταλακτάκης και Εμμανουήλ Μπομπολάκης. Οι προαναφερόμενοι διευθυντές από την πλευρά του ο καθένας, όπως επίσης και όλοι οι υπηρετήσαντες ιατροί έχoυν συμβάλει ώστε η Α΄ Xειρουργική Kλινική να διακρίνεται για την ορθή αντιμετώπιση των χειρουργικών περιστατικών που παρουσιάζονται στο Γ.Ν. Χανίων, κάτι που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, χωρίς να χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία ασθενών.

Έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις με επιτυχία, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες υγείας στο πληθυσμό του Νομού Χανίων, ενώ στο αρχείο που διατηρείται στην κλινική περιγράφονται με λεπτομέρεια οι επεμβάσεις όλων των τύπων, ανάμεσα τους σπουδαίες και εξαιρετικά δύσκολες.

Από το 1969 δίνεται η δυνατότητα στην κλινική να εκπαιδεύει ειδικευομένους γιατρούς για μια διετία, το 1979 για μια τριετία και από το 2013 έχει τη δυνατότητα να χορηγεί πλήρη ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής συμβάλλοντας δια αυτού του τρόπου στην εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας. Από το 2018, με την τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου Χανίων, εντάσσεται η Θωρακοχειρουργική κλινική στην Α’ Χειρουργική Κλινική, ως Ειδική Μονάδα Χειρουργικής Θώρακος, με στελέχωση πλέον από ειδικευμένους ιατρούς γενικής χειρουργικής και χειρουργικής θώρακος.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούν επεμβάσεις που για πρώτη φορά εκτελεστήκαν στο Νοσοκομείο Χανιών από τους υπηρετήσαντες ιατρούς στην Α΄ Χειρουργική Κλινική και οι οποίες πολύ δύσκολα εφαρμόζονταν σε άλλα νοσοκομεία της περιφερείας, αλλά ακόμα και σε νοσοκομεία του κέντρου. Ιστορική είναι η συμβολή των αείμνηστων Γεωργίου Kτιστάκη και Οδυσσέα Καλλιγιάνη. όπως επίσης και του Κωνσταντίνου Καταλακτάκη και του Εμμανουήλ Μπομπολάκη, οι οποίοι διακρίνονταν για τη χειρουργική τους δεινότητα και άρτια επιστημονική εκπαίδευση που απόκτησαν μετά από μακροχρόνιες σπουδές σε Αγγλία, Γερμάνια και Αθήνα. Συνέβαλαν στη διαμόρφωση συνειδήσεων των νέων ιατρών, αλλά και στην πρωτοπορία για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων επεμβάσεων, όπως και των πρώτων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί επίσης η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Οδυσσέα Καλλιγιάνη, επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή του θεσμού των Παγκρήτιων Ιατρικών Συνεδριών, εξ ού και το βραβείο «Οδυσσέα Καλλιγιάνη», που απονέμεται στην καλύτερη ιατρική εργασία που ανακοινώνεται σε αυτό. Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διαρκή ενημέρωση του ιατρικού δυναμικού, την αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των ασθενών. Τέλος πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη προσφορά του υπηρετήσαντος νοσηλευτικού προσωπικού στο έργο που έχει επιτελέσει η Α΄ Χειρουργική Κλινική, το οποίο διακρίνονταν για την υψηλού επιπέδου κατάρτιση, καθώς και τη ζεστή και ανθρώπινη συμπεριφορά που έδειχνε προς όλους ανεξαιρέτως και χωρίς διακρίσεις.

Ανασκοπώντας με μια σύντομη ματιά την ιστορία της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι το έργο που παραδόθηκε από τους προγενεστέρους είναι ποικίλο και μεγάλο και δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια βαριά κληρονομιά για εμάς τους μεταγενεστέρους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουμε, αλλά και να επεκτείνουμε αυτό το έργο, ως οφείλουμε, παραδίδοντας τη σκυτάλη και τις γνώσεις μας στους νεότερους. Σκοπός μας η διαρκής επιστημονική ενημέρωση και κατάρτιση σε νεότερα δεδομένα της Ιατρικής Επιστήμης και ειδικότερα της Χειρουργικής, καθώς και η εφαρμογή τους, ώστε να αναβαθμίζεται διαρκώς το επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες των Χανιών.

Παρά τις αντίξοες σε ορισμένες περιπτώσεις συνθήκες, της υποστελέχωσης και χάρη στις ακούραστες προσπάθειες του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού την τελευταία δεκαετία η A’ Χειρουργική Κλινική πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν ξεπεράσει τις 1.200 ετησίως (2017-2018-2019), γεγονός που αποτελεί αριθμό ρεκόρ όλων των εποχών λειτουργίας της. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που επέλεγαν τριτοβάθμια νοσοκομεία Αθηνών ή Ηρακλείου προκειμένου να υποβληθούν σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, πλέον αντιμετωπίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με εξίσου άριστα αποτελέσματα.

Την περίοδο προ Covid-19 είχαμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε πάνω από το 90% των περιστατικών και το τελευταίο εξάμηνο ενδεχομένως να ξεπερνάμε το 97%.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στην πραγματοποίηση κατά την τελευταία πενταετία  πρωτοποριακών επεμβάσεων για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Χανίων, όπως παγκρεατεκτομές, ηπατεκτομές  και λαπαροσκοπικές γαστρεκτομές και λαπαροσκοπικές  κολεκτομές. Επεμβάσεις που για να πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, παρόλα αυτά είχαν απόλυτη επιτυχία.

Σημαντικό βήμα που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Χειρουργική Κλινική είναι η στελέχωση του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος υπό τη Διεύθυνση του Γεωργίου Κουλαξουζίδη το οποίο λειτουργεί εδώ και μια τετραετία, πραγματοποιώντας εξίσου σημαντικό και πρωτοπόρο έργο και έχουν μειώσει έως εξαλείψει τον αριθμό ασθενών που δεν αντιμετωπίζονται χειρουργικά στον Νομό Χανίων.

Οφείλουμε  να επισημάνουμε  την σημαντική συμβολή του αναισθησιολογικού τμήματος υπό την Διεύθυνση της κ. Αλεξανδράκη και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με διευθύντρια την κ. Πάνου όπου με την εξαίρετη επιστημονική τους κατάρτιση συμβάλουν στα μέγιστα στην διενέργεια του συνόλου των επεμβάσεων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κλινικής είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι ειδικευόμενοι να αποκτούν σφαιρική γνώση στο αντικείμενο της Γενικής Χειρουργικής. Όλοι εμείς οι λειτουργοί στο χώρο της υγειάς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο πάσχων συνάνθρωπος μας βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του και η ζεστή και ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι τους είναι το ίδιο σημαντική, όπως η ορθή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία.

Σήμερα την Κλινική στελεχώνουν οι εξής επιστήμονες: Μιλτιάδης Καστανάκης, διευθυντής ΕΣΥ, προϊστάμενος επιστημονικά υπεύθυνος, Ιωάννης Κόκκινος, διευθυντής ΕΣΥ, Ευάγγελος Λώλης, διευθυντής ΕΣΥ, Χρυσάνθη Σίμου, επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Αθηνά Ανάγνου, επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Μαρία Ματσαμάκη, προϊσταμένη Νοσηλευτικού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα κάτωθι:

  • Συμμετοχή σε εκλαϊκευμένα γενικότερου χειρουργικού ενδιαφέροντος μαθήματα για το κοινό, στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής, αλλά και δευτεροβάθμιας αντιμετώπισης.
  • Μαθήματα Γενικής Xειρουργικής στη Νοσηλευτική Σχολή του νοσοκομείου.
  • Βιβλιογραφική ενημέρωση επί των νεότερων δεδομένων στο αντικείμενο της Γενικής Χειρουργικής – Θωρακοχειρουργικής.
  • Συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών – θανάτων.
  • Ενδοκλινικά μαθήματα.
  • Λειτουργία εξειδικευμένου Ιατρείου Μαστού με εκ περιτροπής συμμετοχή των ειδικευόμενων ιατρών.
  • Μελέτη-εκπόνηση και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
  • Για την ορθή αντιμετώπιση διαφόρων νεοπλασμάτων της ειδικότητος συμμετοχή ειδικευμένων και παρακολούθηση από ειδικευόμενους σε ογκολογικά συμβούλια με συμμετοχή ογκολόγων και παθολογοανατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την πρόσφατη αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με πάνω από 400 κλίνες, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στα πέντε πρώτα της Ελλάδος.

Δραστηριότητες

Νοσηλευόμενοι ασθενείς

Η Α΄ Χειρουργική κλινική έχει 31 κλίνες εκ των οποίων οι 27 ανήκουν στο Τμήμα της Γενικής Χειρουργικής και οι 4 στο Τμήμα Θωρακοχειρουργικής με δυνατότητα να προσαρμόζονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν. Το 2021 νοσηλεύτηκαν συνολικά και στα δύο τμήματα 1.546 ασθενείς. Στο τμήμα της Γενικής Χειρουργικής νοσηλεύτηκαν συνολικά 1.341 ασθενείς με πληρότητα 73% και μέση διάρκεια ημερήσιας νοσηλείας 3,6 ημέρες.

 Χειρουργικές επεμβάσεις

Το χρονικό διάστημα από 1/1/23 έως και 31/12/23 στην Α΄ Χειρουργική Κλινική πραγματοποιήθηκαν συνολικά 470 επεμβάσεις εκ των οποίων οι 305 αφορούσαν τακτικά περιστατικά και οι 165 έκτατα. Την τελευταία πενταετία η Α΄ Χειρουργική Κλινική έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση περιστατικών με σοβαρές κακοήθειες του πεπτικού συστήματος. Η εμπειρία μας έχει ήδη ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια και υπερβαίνει τα 500 περιστατικά με κακοήθειες του πεπτικού συστήματος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ανάλογα περιστατικά, όπως επίσης και να εξελιχθούμε στη Χειρουργική Ογκολογία καλύπτοντας το σύνολο της Δυτικής Κρήτης.

Εξωτερικά ιατρεία

Τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής λειτουργούν τρεις φορές εβδομαδιαία και καλύπτονται τόσο από ειδικευμένους ιατρούς όσο και από ειδικευόμενους. Αντιμετωπίζουν χρόνια περιστατικά, προγραμματίζονται χειρουργικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζονται νοσηλευόμενοι ασθενείς από όλες τις κλινικές του νοσοκομείου με χρόνιες κατακλίσεις και διαβητικό πόδι, σε συνεργασία με το ειδικό ιατρείο αντιμετώπισης διαβητικού ποδιού. Εβδομαδιαία επίσης λειτουργεί ιατρείο Μαστού. Το σύνολο των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνάει τους 2.000 ετησίως σύμφωνα με τα δεδομένα του γραφείου κινήσεως.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μιλτιάδης Καστανάκης γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβριο του 1984 μετά από κατατακτήριες εξετάσεις εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza».  Τον Ιανουάριο του 1994 προσλήφθηκε στο Κ.Υ. Κισάμου Χανίων – Π.Ι. Καλουδιανών όπου εξεπλήρωσε την ετήσια υπηρεσία υπαίθρου. Υπηρέτησε ως  ειδικευόμενος στη  Μονάδα Μεταμόσχευσης  και Χειρουργικής Νεφροπαθών (1995-1996) και στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2001) στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Το 2001 μετά από εξετάσεις απέκτησε τον τίτλο της Ιατρικής Ειδικότητας της Χειρουργικής. Το 2003 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Άριστα.  Υπηρέτησε με ειδικότητα γενικού χειρουργού και με βαθμό επιμελητή Β΄ (2002-2007) στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Γ. Ν. Χανίων.  Από το 2010 έως το 2017 υπηρέτησε ως επιμελητής Α΄ χειρουργός στο Γ. Ν. Χανίων. Το 2017 ανέλαβε επιστημονικά υπεύθυνος της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής και το 2018 εξελίχθηκε σε διευθυντή της Κλινικής.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: