ΜΕΝΟΥ

Αθανάσιος Θεοχάρης: Το σημαντικότερο όλων είναι να καταφέρουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές!

Health Newsroom

Στην Ανθή Αγγελοπούλου

Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ μπορεί να αντιμετωπίσει και εξαρτήσεις όπως αλκοόλ, τζόγος & Διαδίκτυο

Για την επόμενη μέρα του ΟΚΑΝΑ, τα σωτήρια προγράμματα, το δίκτυο άμεσης πρόσβασης, τον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης στην Ελλάδα, τη διεύρυνση χορήγησης της ναλοξόνης που σώζει ζωές, τις αλλαγές στις δομές σε όλη τη χώρα, αλλά και το πού βρισκόμαστε απέναντι στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών μας μιλά ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης.

Μιλάμε συχνά τελευταία στα ΜΜΕ για τη Μείωση της Βλάβης. Ωστόσο, οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει ακριβώς τι σημαίνει Μείωση της Βλάβης και τι ακριβώς προσφέρει.

Η φιλοσοφία της Μείωσης της Βλάβης εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών σε ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, μη ενταγμένους σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο. Η προσέγγιση των εξαρτημένων ατόμων πραγματοποιείται από το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ στα σημεία συνάθροισής τους. Ο άμεσος στόχος της παρέμβασής μας είναι ο περιορισμός της βλάβης που προκαλείται από την εξάρτηση και φυσικά όλων εκείνων των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει η χρήση. Οι παρεμβάσεις Μείωσης της Βλάβης περιέχουν δράσεις στο δρόμο, σε σημεία συνάθροισης ή όπως αλλιώς λέγεται streetwork. Οι ομάδες streetwork του ΟΚΑΝΑ διανέμουν καθημερινά, πρωί – απόγευμα – νύχτα, καθαρά υλικά ασφαλούς χρήσης (ενέσιμης και εισπνεόμενης), ενημερωτικό υλικό για την ευαισθητοποίηση σε θέματα χρήσης ουσιών, για την προάσπιση της ατομικής υγείας από μεταδιδόμενα νοσήματα, φροντίδα υγιεινής, σίτισης, παροχή συμβουλευτικής/ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Απώτερος στόχος είναι η προσέγγιση, η δημιουργία σχέσης και η διασύνδεση των ωφελουμένων με τα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Η ουσιαστική συμβολή όμως δεν έγκειται μόνο στον ίδιο τον ουσιοεξαρτημένο, αλλά και την ίδια την κοινωνία, καθώς προστατεύεται η δημόσια υγεία. Πώς; Αποσυμφορίζονται τα σημεία συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, περιορίζοντας την παραβατικότητα που συνδέεται συχνά με τη χρήση, αλλά και τη διασπορά της πανδημίας, την εξάπλωση επιδημιών (HIV/HCV) και, τέλος, μειώνοντας τα υγειονομικά απορρίμματα σε δημόσιους χώρους. Όλα αυτά αποτελούν βασικά σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή της Μείωσης της Βλάβης.

Και όταν λέμε Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης, τι εννοούμε; Υπάρχουν δομές ή υπηρεσίες εκτός των δράσεων στο δρόμο;

Πραγματικά χαίρομαι που αναφέρεστε στο Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, καθώς σήμερα έχει την πιο ισχυρή και δυναμική παρουσία από την ίδρυση του οργανισμού. Για πρώτη φορά είναι τόσο ανεπτυγμένο και παρέχει υπηρεσίες σε πολλά επίπεδα καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των εξαρτημένων συμπολιτών μας. Το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, λοιπόν, περιλαμβάνει την ομάδα streetwork, το νέο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα Υπνωτήρια, τα Κέντρα Ημέρας, τους Ξενώνες, τις Κινητές Μονάδες Παρέμβασης και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νομική συμπαράσταση και κοινωνική ένταξη.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Άμεσης Πρόσβασης, όπως καταλαβαίνετε, εμφορείται από μία ολιστική ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική και παράδειγμα προς υιοθέτηση από ξένες χώρες.

Σήμερα, ο ΟΚΑΚΑ έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο, καθώς η χώρα μας μαζί με μόνο άλλες 4 χώρες (Τσεχία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία) έχουν ξεπεράσει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το διανεμόμενο υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο ανά έτος. Για να γίνει αντιληπτή η έμφαση που έχει δοθεί από τον ΟΚΑΝΑ στη Μείωση της Βλάβης, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2022 διανεμήθηκαν περισσότερες από 616.000 σύριγγες.

Το 2022 εγκαινιάστηκε ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης. Ποια ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία του;

Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) STEKI 46 στην Ελλάδα ήρθε να καλύψει μία ανάγκη, ένα κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη Μείωση της Βλάβης. Στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας του ΧΕΧ υπήρξαν αρκετές δυσκολίες. Τις δυσκολίες αυτές τις ξεπεράσαμε με τη συμβολή όλων. Σημαντική ήταν η στήριξη τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εγκαινίασε τον ΧΕΧ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με την ένθερμη υποστήριξή τους συνέβαλαν στην αποδοχή της νέας αυτής δομής από την κοινωνία, βοηθώντας στην αποστιγματοποίηση της χρήσης. Σημαντική συμβολή στο εγχείρημα ήταν η καθημερινή επαφή των στελεχών του ΟΚΑΝΑ και των ειδικών Μείωσης της Βλάβης με τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μάθουν για τη σημασία και τα οφέλη από τη λειτουργία ενός ΧΕΧ.

Σήμερα, ο πρώτος ΧΕΧ στη χώρα αποτελεί έναν χώρο που καλύπτει καθημερινά πραγματικές ανάγκες συνανθρώπων μας, προφυλάσσει την ατομική υγεία τους, αλλά και προασπίζει τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Τα πολλαπλά οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους ωφελουμένους, αλλά έχουν επίδραση και στην ίδια την κοινωνία, ανακουφίζοντας τις περιοχές συνάθροισης των ενεργών χρηστών από την όχληση που μπορεί να δημιουργείται, αλλά και την παραβατικότητα που πιθανόν να συνδέεται με τη χρήση.

Κλείνοντας ένα χρόνο λειτουργίας, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ουσιαστική συμβολή του ΧΕΧ στη Μείωση της Βλάβης, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνική πολιτική της χώρας μας. Αυτό αποτυπώνεται καθημερινά με την ικανοποίηση των ωφελουμένων που πλέον μπορούν να κάνουν χρήση με ασφάλεια και εποπτεία, σε ένα καθαρό περιβάλλον, προστατευμένοι από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και το ενδεχόμενο θανάτου από υπερδοσολογία. Η κάλυψη αυτής της ανάγκης των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών συνοδεύεται και με την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών τους, αλλά και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθιστώντας τον ΧΕΧ ως το πρώτο σκαλοπάτι για το επόμενο θεραπευτικό βήμα. Χαρακτηριστικά, στον 1 χρόνο λειτουργίας, ο ΧΕΧ έχει δεχθεί 27.421 επισκέψεις από 987 μοναδικούς ωφελουμένους, 10.692 επισκέψεις για ασφαλή εποπτευόμενη χρήση και 16.729 επισκέψεις στις οποίες παρασχέθηκαν συνοδές υπηρεσίες, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι εντός του ΧΕΧ έχουν σωθεί περισσότερες από 120 ανθρώπινες ζωές, είτε μέσω στενής παρακολούθησης για την πρόληψη υπερδοσολογίας είτε με τη χορήγηση ναλοξόνης.

Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η έγκριση χρήσης της ναλοξόνης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Η ναλοξόνη είναι ένα πολύτιμο αντίδοτο στην υπερδοσολογία από τη χρήση ουσιών και αποτελεί σύμμαχο του Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, καθώς αυτοί βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο και έρχονται καθημερινά σε επαφή με ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Η δυνατότητα που τους δίνεται σήμερα να έχουν μαζί τους εισπνεόμενη ναλοξόνη, μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ και την απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, πραγματικά σώζει ζωές. Ίσως είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα μας. Από την πρώτη στιγμή, ως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έθεσα σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, και κατ’ επέκταση την αξία της ζωής, και προτάξαμε το αίτημα για την διεύρυνση χορήγησης της ναλοξόνης. Τα καταφέραμε. Ο υπουργός μετά από άμεση απόκριση προχώρησε στην αλλαγή του πλαισίου χορήγησης ναλοξόνης στο πεδίο, σε περισσότερους εργαζομένους και ακόμη και στους ίδιους τους ωφελουμένους και τις οικογένειές τους. O OKANA, άμεσα μετά τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης, προέβη σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ώστε να μπορούν όλοι να χορηγούν το αντίδοτο για την υπερδοσολογία. Μετά την εκπαίδευση του προσωπικού που ανήκει στην πρώτη γραμμή, εκπαιδεύτηκε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του οργανισμού καθώς και στελέχη του ΕΚΑΒ. Η διεύρυνση αυτή και η πρόσβαση των στελεχών του ΟΚΑΝΑ σε ναλοξόνη έχουν οδηγήσει στο να έχουν σωθεί μέχρι σήμερα με τη χορήγησή της περισσότερες από 120 ανθρώπινες ζωές. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτή την εξαιρετικά σημαντική νομοθετική αλλαγή και τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης από όλους θα σώζονται ετησίως τουλάχιστον 200 ανθρώπινες ζωές.

Ποιες είναι στο σύνολό τους οι δομές του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα και πόσους ανθρώπους εξυπηρετούν;

O ΟΚΑΝΑ είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εν γένει εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς πυλώνες: της πρόληψης, της Μείωσης της Βλάβης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης. Στο πεδίο της πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί περισσότερους από 210.000 ωφελουμένους μέσω των 75 Κέντρων Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο. Αντίστοιχα, στη Μείωση της Βλάβης λειτουργούν 25 δομές και υπηρεσίες Άμεσης Πρόσβασης – Μείωσης της Βλάβης καλύπτοντας τις ανάγκες 20.000 περίπου συνανθρώπων μας. Στον πυλώνα της θεραπείας, τα προγράμματα υποκατάστασης (μεθαδόνη/βουπρενορφίνη), τα οποία παρέχονται από τις 64 Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, καλύπτουν μηνιαίως περίπου 7.600 ωφελουμένους. Το 73% των ωφελουμένων ακολουθεί θεραπεία υποκατάστασης με βουπρενορφίνη, ενώ το 27% με μεθαδόνη. Ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει και 9 «Στεγνά» Προγράμματα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες μηνιαίως σε περισσότερους από 580 ωφελουμένους. Τέλος, οι 4 υπηρεσίες της Κοινωνικής Επανένταξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα καλύπτουν 367 ωφελουμένους, δίνοντας την ευκαιρία για επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Πρόσφατα αυξήσατε το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ. Θέλετε να μας πείτε τι προσλήψεις έγιναν και πόσο θα βοηθήσουν το έργο του Οργανισμού;

Την τελευταία τριετία ενισχύθηκε το δίκτυο των δομών και υπηρεσιών του οργανισμού. Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί πλέον 130 δομές και υπηρεσίες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 30.000 ωφελουμένους, παρέχοντας και πρωτοβάθμια φροντίδα και εστιασμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Με την αύξηση των δομών και υπηρεσιών και την ενίσχυση των δράσεων, όμως, χρειάστηκε να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ώστε όλο το εγχείρημα να λειτουργήσει. Σήμερα, απασχολούνται στον οργανισμό περισσότεροι από 1.045 εργαζόμενοι στις δομές και υπηρεσίες του σε όλη την χώρα, μία αύξηση σε ανθρώπινο δυναμικό μεγαλύτερη του 30%. Επιπλέον, απασχολούνται 424 άτομα στα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Οι ειδικότητες που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ είναι ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και ειδικοί θεραπευτές, ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Τι γίνεται με τους ενεργούς χρήστες μεθαμφεταμίνης; Πώς τους βοηθάει ο οργανισμός;

Η χρήση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είναι μία νέα τάση που εμφανίζεται στο πεδίο των εξαρτήσεων. Πρόκειται κυρίως για μία κακής ποιότητας ουσία. Ο χρήστης αντιμετωπίζει αρκετές βλαβερές συνέπειες και κινδύνους για τη ζωή του με τη χρήση της. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία με υποκατάστατο για την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη που να έχει τεκμηριωθεί και να αποδίδει διεθνώς.

Ο οργανισμός, ωστόσο, έδρασε άμεσα σε αυτή τη νέα πρόκληση και ξεκίνησε να διαθέτει υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης για αυτή τη νέα ουσία shisha, όπως αποκαλείται στο πεδίο, για τη μη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 10.000 ΚΙΤ ασφαλούς εισπνεόμενης χρήσης, περιορίζοντας τα μεταδιδόμενα νοσήματα και επιτυγχάνοντας τη Μείωση της Βλάβης για τους ενεργούς χρήστες αυτής της ουσίας. Παράλληλα αναζητούμε επιλογές για τη διαχείριση της εξάρτησης από κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς τόσο της Ευρώπης όσο και της Αυστραλίας. Ελπίζουμε σύντομα να υπάρχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία που να μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που κάνουν χρήση shisha να αντιμετωπίσουν την εξάρτησή τους με θεραπεία με χορήγηση υποκατάστατου.

Έχει γίνει λόγος για τη χρήση υποδόριας θεραπείας, πόσο κοστίζει αυτό;

Ο ΟΚΑΝΑ παρέχει θεραπεία με τη χορήγηση της υποκατάστατης ουσίας βουπρενορφίνης σε μορφή χαπιού ή μεθαδόνης σε υγρή μορφή. Η αγωγή αυτή δίνεται από το στόμα (per os). Υπάρχει η δυνατότητα να χορηγείται η βουπρενορφίνη σε μορφή depot, υποδορίως. Η θεραπεία με depot βουπρενορφίνης είναι υβριδικό φάρμακο για τη θεραπεία της εξάρτησης από οπιοειδή, ίδιο με το φάρμακο (δραστική ουσία) αναφοράς βουπρενορφίνης, με μόνη διαφορά στον τρόπο χορήγησής του, αλλά και το κόστος της. Κυκλοφορεί σε διάλυμα παρατεταμένης αποδέσμευσης για χρήση με υποδόρια ένεση, σε δόσεις των 8, 16, 24 και 32 mg. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μάλλον παραμένει το ίδιο, κάτι όμως το οποίο δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο, καθώς δεν έχει υπάρξει ευρεία εφαρμογή της depot βουπρενορφίνης. Το αρνητικό της depot βουπρενορφίνης είναι ότι έχει υψηλή τιμή σε σχέση με τα φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται. Συγκριμένα, κοστίζει 350 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο, μία πάρα πολύ σημαντική απόκλιση από την τιμή του φαρμάκου της μεθαδόνης και της βουπρενορφίνης σε μορφή χαπιού, η οποία φτάνει στο ύψος των 10-20 ευρώ μηνιαίως για κάθε άτομο.

Κύριε πρόεδρε, πώς ακριβώς γίνεται η κοινωνική επανένταξη σε πρώην χρήστες; Ποιοι άνθρωποι συμβάλλουν σε αυτό και τι προγράμματα χρησιμοποιείτε;

Τα προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης αποτελούν την τελευταία φάση των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ. Στόχος μέσω των προγραμμάτων είναι να συμβάλουν, μέσω της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης, στη σταδιακή και ομαλή επανένταξη πρώην εξαρτημένων ατόμων που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους σε μονάδες του οργανισμού. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη σωματική και ψυχολογική φροντίδα υγείας και την πρόληψη υποτροπής, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες του κάθε ωφελουμένου, ο οποίος δημιουργεί μία ισχυρή και υποστηρικτική σχέση με τον θεραπευτή του.

Για την επίτευξη της επανένταξης των ατόμων απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Διασφαλίζεται στους ωφελουμένους η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Παράλληλα υποστηρίζονται οι ωφελούμενοι στην προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας.

Για την υποστήριξη των ωφελουμένων και στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσληψης των απόφοιτων του προγράμματος, η Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ αξιοποιεί το πρόγραμμα «Απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες», διασυνδέοντας τα μέλη της με το Γραφείο των Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) του ΟΑΕΔ. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα επιχορηγούνται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για να προσλάβουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδες, μεταξύ των οποίων και απεξαρτημένα από ουσίες άτομα. Επίσης, ο ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τον Ν. 2161/1993, προσλαμβάνει ως ειδικούς θεραπευτές απόφοιτους θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό την ενθάρρυνση της επαγγελματικής επανένταξης των ατόμων που έκαναν χρήση ναρκωτικών και εκουσίως προσήλθαν για θεραπευτική αγωγή και ολοκλήρωσαν το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Για την εργασιακή επανένταξη των απόφοιτων των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, το 2022 ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με το ΕΒΕΑ. Στόχος της συνεργασίας είναι αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και αφετέρου η εξασφάλιση υποτροφιών και η εργασιακή απασχόληση των απόφοιτων των προγραμμάτων στις επιχειρήσεις αυτές. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της κοινωνικής επανένταξης ο Οργανισμός πραγματοποιεί συζητήσεις και δράσεις με στόχο την εργασιακή ενσωμάτωση αποφοίτων του προγράμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1ο EBEA talks που έγινε στο Επιμελητήριο Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόσληψη αποφοίτων του προγράμματος της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης, από επιχειρηματίες και εργοδότες-μέλη του επιμελητηρίου.

Ποιες είναι οι διαφορές του ΟΚΑΝΑ με πριν από λίγα έτη;

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού, με το άνοιγμά του στην αντιμετώπιση πλέον όλων των εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού. Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ έχει αναλάβει το ρόλο της αντιμετώπισης και των νόμιμων εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το Διαδίκτυο, με τα 5 Πολυδύναμα Κέντρα που λειτουργεί σε όλη την επικράτεια αλλά και προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί.

Αναλυτικά, τα τελευταία 3 χρόνια στο δίκτυο δομών και υπηρεσιών του οργανισμού προστέθηκαν 6 Κέντρα Ημέρας, 1 Υπνωτήριο-Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας, 5 Κινητές Μονάδες, 5 Πολυδύναμα Κέντρα, 1 Μονάδα Απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις νόμιμες εξαρτήσεις, 1 Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης, 2 Προγράμματα Έγκαιρης Παρέμβασης, 3 Προγράμματα Γονεϊκής Στήριξης, 3 Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης με υπηρεσίες νομικής συμπαράστασης και φυσικά ο πρώτος ΧΕΧ στη χώρα μας και την Ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε αυτά να συμπεριλάβουμε τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης από τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και τις συμμετοχές σε προγράμματα, όπως ο Τιτυός, για την εξάλειψη της ηπατίτιδας στους ωφελουμένους του οργανισμού και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ESCAPE του EMCDDA για την ανίχνευση του περιεχόμενου των ουσιών από τις χρησιμοποιημένες σύριγγες που συλλέγονται στο πεδίο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των δράσεών του, κατάφεραν να αναδείξουν τον ΟΚΑΝΑ και να τον κατατάξουν σε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους οργανισμούς με τεράστια συμβολή στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό στην Ευρώπη που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των εξαρτήσεων από την πρόληψη, τη Μείωση της Βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη σε όλη την επικράτεια. Φυσικά, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα αυτά τα προγράμματα και οι υπηρεσίες και να επιτευχθεί η επέκταση του δικτύου, στελεχώθηκε ο οργανισμός με το απαραίτητο προσωπικό.


Βιογραφικό

Ο Θεοχάρης Αθανάσιος είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΑ) και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΜΒΑ). Στην επαγγελματική του πορεία έχει υπάρξει διοικητικό στέλεχος εταιρειών και διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2014-2019) και κοινός διοικητής ΨΝΑ Δαφνί-ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2019-2020). Από το 2020 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Μιλά αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Γιαν να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: