Του Δρ Σπυρίδωνα Κότσαρη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Χειρουργική Ώμου & Αθλητικών Κακώσεων, τ. Επιμελητή Salem – Spital Βέρνης,
Διευθυντή Ορθοπαιδικού Τμήματος
Κατά την αρθροσκόπηση εισάγουμε μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) στην άρθρωση, μέσω μιας μικρής τομής (5 έως7 mm). Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με μια συσκευή καταγραφής (DVD). Χρησιμοποιώντας το αρθροσκόπιο ελέγχεται το εσωτερικό της άρθρωσης (Διαγνωστική Αρθροσκόπηση), η κατάσταση του χόνδρου, του αρθρικού υμένα και η σταθερότητα της άρθρωσης.
Η Αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για:
• Απομάκρυνση ελεύθερων σωμάτων (διαχωριστική οστεοαρθρίτιδα ή osteochondritis)
• Αφαίρεση ουλωδών πτυχώσεων του βλεννογόνου (plica)
• Αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση για “Tennis elbow”
• Αφαίρεση συμφύσεων (Συμφυσιόλυση) με σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης (Π.χ. αρθρίτιδα ή κατάγματα)
• Υμενεκτομή: Αφαίρεση του φλεγμαίνοντος αρθρικού υμένα σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ενδοαρθρική φλεγμονή
Θεραπεία- Χειρουργική επέμβαση:
Η αρθροσκόπηση διενεργείται με γενική ή περιοχική αναισθησία. Με την περιοχική αναισθησία, μόνο το μέλος που θα γίνει η επέμβαση αναισθητοποιείται. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης εφαρμόζεται ίσχαιμος περίδεση, μέσω μιας φουσκωμένης περιχειρίδας, στο άνω τμήμα του βραχίονα (τουρνικέ), η οποία διακόπτει την παροχή αίματος προς το αντιβράχιο. Το αρθροσκόπιο εισάγεται στην άρθρωση του αγκώνα από μικρή τομή μήκους 5-7 mm (αρθροσκοπική πόρτα). Υπό άμεση όραση, κάνουμε και άλλες 1-3 μικρές οπές ίδιου μεγέθους από τις οποίες εισάγουμε στην άρθρωση ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία για την διενέργεια της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η άρθρωση συνεχώς εκπλύνεται με διάλυμα φυσιολογικού ορού. Μετά το πέρας της επέμβασης αφαιρείται το αρθροσκόπιο από τον αγκώνα και ράβονται οι αρθροσκοπικές πόρτες. Το τραύμα καλύπτεται με αποστειρωμένους επιδέσμους, οι οποίοι αλλάζονται μετά 24 ώρες. Μετά την επέμβαση, δίνεται στους ασθενείς ειδικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας με αναλυτικές οδηγίες για το πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 1 ημέρα.
Πρόγνωση:
Τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης εξαρτώνται από τη φύση και την έκταση της Αρθρικής βλάβης. Δυσκαμψία λόγω ελεύθερων ενδοαρθρικών σωμάτων ή παχυμένες πτυχώσεις του βλεννογόνου (συμφύσεις) συνήθως εξαφανίζονται μετά την επέμβαση. Σε ασθενείς με επικονδυλίτιδα (“Tennis elbow”) επιτυγχάνεται βελτίωση σε περίπου 95% των περιπτώσεων. Σε περιπτώσεις με περιορισμό του εύρους της κίνησης σε ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων παρουσιάζεται βελτιωμένη κινητικότητα μετεγχειρητικά η οποία διατηρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Σε προχωρημένη αρθρίτιδα, χρόνια δυσκαμψία ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση οι πιθανότητες επιτυχίας παρουσιάζονται μειωμένες. Σε εκτεταμένες χόνδρινες βλάβες (αρθρίτιδα) οι ενοχλήσεις υποχωρούν προσωρινά μετά από την απομάκρυνση των τροποποιημένων ιστών (οστεόφυτα) και την έκπλυση της άρθρωσης, για πόσο χρονικό διάστημα εξαρτάται από την έκταση των υφιστάμενων αλλοιώσεων. Η χόνδρινη βλάβη, ωστόσο, παραμένει και μπορεί έτσι να επανακάμψει μέρος του πόνου. Ο χόνδρος δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση. Σε μικρότερου βαθμού χόνδρινες αλλοιώσεις βλάβες χόνδρου χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις (Mosaic plastic, μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων κ.λ.π.). Σε βακτηριακή μόλυνση θα πρέπει η αρθροσκόπηση να γίνεται το συντομότερο δυνατό και ταυτόχρονα με τη χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας. Σε μη-βακτηριακές φλεγμονώδεις νόσους (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα), η αντιφλεγμονώδης θεραπεία (κύρια θεραπεία) θα συνεχιστεί. 93% των ασθενών παρουσιάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα καλά έως πολύ καλά αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί και πάλι να εμφανιστούν ενοχλήσεις, ιδίως σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και Αρθροπλαστική Αγκώνα δεν μπορεί να αποκλειστούν.
Πιθανές Επιπλοκές:
Οι συνήθεις κίνδυνοι κάθε χειρουργικής επέμβασης, όπως πιθανή απόφραξη αγγείων (θρόμβωση / εμβολή), αιμορραγία, καρδιακή / Αναπνευστική δυσλειτουργία και ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση φαρμάκων ή αντίδραση σε υλικά παρουσιάζονται σε αρκετά μικρότερη συχνότητα στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση. Ειδικές επιπλοκές όπως η μόλυνση, (προσωρινή) βλάβη των νεύρων, αρθρική δυσκαμψία, ή έκτοπη οστεοποίηση περιαρθρικών ασβεστώσεων είναι σπάνιες (<5%).
Πλεονεκτήματα μεθόδου:
• Μικρό χειρουργικό τραύμα
• Καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση (εκτίμηση της παθολογίας της άρθρωσης υπό άμεση όραση)
• Μικρός χρόνος νοσηλείας