ΜΕΝΟΥ
Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Health Newsroom

Αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμός επικρατεί στην Κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας, κάτι που πιστοποιούν και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί χάρτες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς  δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή το ποσοστό θετικότητας ήταν μόλις 0,14%.

Όσον αυτό στο άνοιγμα του εμπορίου, αυτό γίνεται κάτω από αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή συγχρωτισμού που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας. Για την εφαρμογή των κανόνων αυτών θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές, ενώ παράλληλα  τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση. Οι αρμόδιοι υπουργοί προχωρούν καθημερινά σε συστάσεις για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων  ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή και τη χρήση της μάσκας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και να δοθεί στην αγορά η ευκαιρία να αναπνεύσει. Όσον αφορά στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και της εστίασης, τηρείται στάση αναμονής, καθώς θα πρέπει πρώτα να μετρηθούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δημοτικών, ενώ στη συνέχεια θα τεθούν τα νέα δεδομένα υπόψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και ακολούθως η Κυβέρνηση θα πάρει την τελική απόφαση.  

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: