ΜΕΝΟΥ
Ανοίγει ο δρόμος για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων

Ανοίγει ο δρόμος για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων

Health Newsroom

«Πράσινο φως» για να δρομολογηθεί η προμήθεια υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, άναψε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνώμονα την προστασία του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας, θέτοντας ως προϋπόθεση νομιμότητας να μην υπερβαίνουν τα όρια του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ. υπό τον πρόεδρό της Ιω. Καραβοκύρη ενέκρινε τις δαπάνες που δεν ξεπερνούν το πλαφόν που έχει θέσει το Παρατηρητήριο Τιμών (αφού πολλά νοσοκομεία έχουν «ξεμείνει» από απολύτως αναγκαίο υγειονομικό υλικό, με συνέπεια να κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές).

Προκρίνοντας την κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας η ολομέλεια του Ε.Σ. σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της, ξεπέρασε όλα τα νομικά «αγκάθια» γύρω από τη συνταγματικότητα των νόμων 3867/10 και 3984/11 και τη συμβατότητά τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα νομικά ζητήματα που είχαν «παγώσει» την έγκριση ενταλμάτων πληρωμής, παραπέμφθηκαν στην ολομέλεια με αρνητικές εισηγήσεις-αποφάσεις του αρμόδιου 4ου τμήματος και του αντίστοιχου κλιμακίου του Ε.Σ., αφού είχαν κρίνει τη νομολογία αντίθετη στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο, γιατί επέτρεπε συλλήβδην νομιμοποιήσεις δαπανών για απευθείας προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Μετά την έντονη ανησυχία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου και του υπουργείου Υγείας μήπως κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, η υπόθεση κατέληξε στην ολομέλεια ως μείζονος σπουδαιότητας.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Ε.Σ. (με πλειοψηφία 22 – 13) υποδεικνύεται ουσιαστικά στους αρμόδιους επιτρόπους στα νοσοκομεία, να εγκρίνουν τις σχετικές δαπάνες, εφόσον δεν υπερβαίνουν το Παρατηρητήριο Τιμών, που λαμβάνει υπόψη του τις τρεις χαμηλότερες τιμές που επιτεύχθηκαν για υγειονομικά είδη από νοσηλευτικά ιδρύματα, το ΙΚΑ, ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση, όμως, που ξεπερνιέται το Παρατηρητήριο Τιμών, δεν θα εγκρίνεται η προμήθεια που έγινε με απευθείας ανάθεση (διαπραγμάτευση), αντί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό κρίθηκε από το Ε.Σ. ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού προστατεύεται μεν άμεσα η δημόσια υγεία, ενώ εξυπηρετείται παράλληλα το υγειονομικό συμφέρον του κράτους, με την εξασφάλιση χαμηλότερων δαπανών.

Έτσι, κρίθηκε ότι παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει η ισχύουσα νομοθεσία με τις συλλήβδην νομιμοποιήσεις δαπανών για προμήθειες που έγιναν με απευθείας ανάθεση (με επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα τους), μπορεί τελικά να θεωρηθεί ανεκτή από το κοινοτικό δίκαιο, που κάνει δεκτές εξαιρέσεις.

Θετική εισήγηση έναντι του κοινοτικού δικαίου που υιοθέτησε η ολομέλεια, έκανε ο Γενικός Επίτροπος Δ. Λασκαράρος, ενώ στη συνεδρίαση ελήφθησαν υπόψη στοιχεία νοσοκομείων για άμεση ανάγκη σε βηματοδότες, τεχνητά νεφρά κ.λπ. και προστάχθηκε η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: