ΜΕΝΟΥ
Ανοίγει ο δρόμος καταπολέμησης της χοληστερόλης

Ανοίγει ο δρόμος καταπολέμησης της χοληστερόλης

Health Newsroom

Το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα, ρυθμίζεται σε ένα βαθμό εξ αποστάσεως από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα νευροεπιστημόνων, του πανεπιστημίου Σινσινάτι των ΗΠΑ, η οποία βασίστηκε σε μελέτες ποντικιών.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες φαρμακοθεραπευτικές μεθόδους, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αντιλήψεις ότι η ποσότητα της χοληστερίνης εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή μας και από την παραγωγή της στο συκώτι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γρελίνη,  ‘ορμόνη της πείνας’ στον εγκέφαλο δρα ως ‘τηλεχειριστήριο’ για το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα. Η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης, που αποτελεί μια φυσική λιοπρωτεΐνη του σώματος, οδηγεί στην δημιουργία ‘πλάκας’ και στην αρτηριοσκλήρωση, με συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στα ποντίκια έκαναν τα ζώα να αποκτήσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Η χοληστερίνη στο αίμα αυξάνεται, επειδή τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος, αναγκάζουν το ήπαρ να αποθηκεύσει λιγότερη χοληστερόλη. Η γρελίνη αναστέλλει ένα υποδοχέα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και έτσι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και τη λήψη τροφής.

Παράλληλα, η μελέτη μας για πρώτη φορά δείχνει ότι η χοληστερίνη ελέγχεται επίσης εξ αποστάσεως -πέρα από τη διατροφή και την έκκριση του ήπατος- από ένα ειδικό κύκλωμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί με ανθρώπους, λόγω των διαφορών που υπάρχουν  μεταξύ ανθρώπων και ποντικών όσον αφορά τη σύνθεση της χοληστερίνης.

Στην περίπτωση ωστόσο που τα αποτελέσματα επαληθευτούν, θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα θεραπευτική μέθοδο κατά της υψηλής χοληστερίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: