Τη χορηγήση τρίτης δόσης εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες των κατηγοριών αυτών θα λάβουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου που θα τους καλεί, θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Ακολούθως, ανάλογα και με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε από την πλευρά της ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τα βιβλιογραφικά δεδομένα αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της 3ης δόσης. Στις τελευταίες συναντήσεις, η Επιτροπή κατέληξε στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας, ενώ παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των ομάδων των πληθυσμιακών που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης, σε δύο θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς για την Covid που απασχολούν τους πολίτες: για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων και τον εμβολιασμό των εγκύων.
Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 ως 17 ετών είπε: Από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Επιπλέον, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής. Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα. Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό και ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός.
Όσο αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων τόνισε τα εξής: Η επικράτηση της Δ μετάλλαξης υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί συνολικά 29 έγκυες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και μάλιστα 25 από τις 29 μέσα στο 2021, ενώ δύο έχουν καταλήξει. Η αρχική σύσταση του εμβολιασμού των εγκύων ξεκίνησε μετά από τη δημοσίευση ενός μεγάλου μητρώου εμβολιασμού εγκύων, άνω των 90.000 εγκύων, και στη συνέχεια μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον άλλες τρεις μεγάλες αριθμητικά μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση. Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύεται στο CDC στις 11 Αυγούστου -και μάλιστα έχει και το χαρακτήρα της έμφασης για τον εμβολιασμό λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δ- αφορά σε 2.500 εγκύους και η μελέτη εστιάζεται στους πρώτους μήνες της κύησης, στις πρώτες 20 εβδομάδες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός στις εβδομάδες αυτές, στην πρώιμη φάση δηλαδή της κύησης, είναι εξίσου ασφαλής δεδομένου ότι και ο φόβος των εκβολών στο διάστημα αυτό, συγκριτικά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων γυναικών είναι ο ίδιος. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους και μπορούν να γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης, δεν υπάρχουν τρίμηνα κύησης που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, αλλά ούτε και περιορισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό για την διαδικασία της αναπαραγωγής.
Δείτε την ενημέρωση: