ΜΕΝΟΥ
Ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64 και 75-79

Ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64 και 75-79

Health Newsroom

Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό για άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/2 και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75- 79, έτσι ώστε οι πολίτες από αυτή την ηλικιακή ομάδα να μπορούν να κλείνουν ραντεβού, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε, μέχρι τη Δευτέρα είχαν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες ενω το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σαν χώρα άγγιξε το 3,9%.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca, θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου, σημείωσε και εξήγησε πως επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό με το οποίο διενεργούνται οι εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω αλλά και στην ηλικιακή ομάδα 75- 79, που θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τις επόμενες μέρες, και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στις 15 Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ραντεβού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να μπορούν ο πολίτες να κλείνουν ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Το ένα είναι στην HELEXPO δίπλα από το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας και το δεύτερο είναι στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Το Φεβρουάριο μάλιστα, θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. 

Με βάση τους μέχρι στιγμής εμβολιασμούς, η ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, αναμένεται να καλυφθούν εντός του Μαρτίου, έτσι ώστε μετά να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις επόμενες ομάδες, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στην κατηγορία 60-64 θα ακολουθήσουν οι κατηγορίες υψηλού κινδύνου από 18 έως 59 και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό ενώ υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως ξεκαθάρισε, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν διακρίνει σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου με τη σειρά της αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Astra Zeneca. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο, δηλαδή παράγει αντισώματα και είναι και αποτελεσματικό. Το σημαντικό όμως είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζομένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Αναφορικά με την προστασία από την σοβαρή αλλά και την ήπια νόσο στα ηλικιωμένα άτομα, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα το δείγμα αυτό να μην θεωρείται αξιόπιστο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. “Βέβαια, τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για αυτές τις ηλικίες, τις μεγάλες, θα είναι αποτελεσματικό” τόνισε και ενημέρωσε ότι αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σύντομα, τα οποία θα τροποποιήσουν πιθανώς και τη θέση που έχει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα λοιπόν την Εθνική Επιτροπή, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συστείνεται για άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες, διότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν θα είναι και μετά από πολύ χρόνο, ούτως ώστε εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του όπως και στις μικρότερες ηλικίες, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους.

Όσο αφορά το εμβόλιο της Pfizer, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι δημοσιεύτηκαν τα πρώτα δεδομένα από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, με τίτλο «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δίνει ελπίδα στον κόσμο», παρατηρήθηκε μία μείωση κατά 26% στις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και των σοβαρών λοιμώξεων από την Covid. Η μελέτη συμπεριέλαβε τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 65% των ατόμων αυτής της ηλικίας. “Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία από το πρόγραμμα του Ισραήλ τα οποία αναλύονται και θα μας δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, είπε.

Αναφερόμενη στο θέμα γονιμότητα και εμβόλιο η κα Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένες μελέτες η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το ίδιο το εμβόλιο, αλλά ούτε και από τα αντισώματα που δημιουργεί όταν χορηγείται στις νεαρές γυναίκες και ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως αθώα η χορήγηση του εμβολίου.

Τέλος, υποστήριξε ότι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας παράλληλα δύο επιδημίες. Την επιδημία της Covid-19 και την επιδημία της υπερβολικής πληροφόρησης, της υπερπληροφόρησης. “Και οι δύο δημιουργούν φόβους, άγχος, ανασφάλεια” υπογράμμισε.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: