ΜΕΝΟΥ
Απελεύθερος: Το αβαντάζ της Eurobank και τι συμβαίνει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Απελεύθερος: Το αβαντάζ της Eurobank και τι συμβαίνει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Health Newsroom

Στη στήλη της 13ης Φεβρουαρίου γράφαμε ότι εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε ούτε φέτος. 

Η επιδημία του κορωνοϊού και η τάση αποστροφής κινδύνου, που πυροδότησε, έφερε μεν τις εξελίξεις ταχύτερα, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν, που είχε κατά νου η στήλη. Το μόνο που παρέμεινε αμετάβλητο ήταν το επίκεντρο: o όμιλος, δηλαδή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

Σχεδόν μια διετία αφ’ ότου οι Αφοί Καλλιτσάντση απέκτησαν τον έλεγχο του ομίλου, τα προβλήματα στον κατασκευαστικό του βραχίονα παραμένουν. Η Άκτωρ συνεχίζει να εμφανίζει -λογιστικές έστω- ζημιές από… σκελετούς κρυμμένους στα ντουλάπια της και σοβαρό πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησής της (Απελεύθερος 12 Φεβρουαρίου). 

Το κραχ στις αγορές ήρθε στη χειρότερη στιγμή: πρώτον καθώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις όποιες λύσεις για κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης και δεύτερον επειδή «δοκιμάζει», νωρίτερα, τις σχέσεις των Αφών Καλλιτσάντση με τη Farallon. 

Το τι θα συμβεί στο τρίγωνο Farallon- Αφοί Καλλιτσάντση- ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα φανεί σε μερικούς μήνες καθώς οι εν θερμώ αποφάσεις αποφεύχθηκαν. 

Ως τότε ενδιαφέρον έχουν τα εξής σημεία: 

Το ποιοι πούλησαν και αγόρασαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όταν διακινήθηκε πάνω από το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, θα φανεί στο μετοχολόγιο σήμερα. 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχεται μέσω omnibus account και ο πραγματικός μέτοχος παραμένει μυστήριο. 

Δεύτερον, οι αιχμές, που αφήνουν κύκλοι του ομίλου, περί συντονισμένης επίθεσης, με στόχο την κατακρήμνιση της κεφαλαιοποίησης, αποτελεί ένδειξη ανησυχίας για εκδήλωση επιθετικής κίνησης από τους Ολλανδούς της Reggeborgh ή κάποιον άλλο. 

Η πλευρά των Ολλανδών διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδιαφέρον της για όσα συμβαίνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και επομένως και οποιοδήποτε σενάριο ανάμειξής της. 

Τρίτον, ο Λ. Μπόμπολας, όντως, αναζήτησε τους προηγούμενους μήνες αγοραστή για το ποσοστό του, αλλά σε επίπεδα αποτίμησης σημαντικά υψηλότερα. Δεν πούλησε μετοχές στην πτώση. 

Τέταρτον, ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει την αποζημίωση για το ματαιωθέν έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει μάννα εξ ουρανού για το ταμείο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

Για το θέμα πιέζει και η Αρχιρόδον και μετά τις αμετάκλητες αποφάσεις των δικαστηρίων η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επίλυσή του. 

Eurobank: Ο ένας μετά τον άλλο οι διαγωνισμοί τιτλοποίησης ή πώλησης χαρτοφυλακίων και assets από τις τράπεζες μετατίθενται, εξαιτίας των συνθηκών, επικρατούν στις αγορές.

Η Alpha, ήδη, μετέθεσε τη λήψη μη δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy, η Εθνική βρίσκεται πολύ κοντά στο να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική και εύχεται η Bain να μην υπαναχωρήσει από την προσφορά της για το χαρτοφυλάκιο Icon.

Στην παραπάνω συγκυρία η Eurobank έχει ένα αβαντάζ: παρά τις καθυστερήσεις από τους ατυχείς χειρισμούς, ολοκληρώνει την τιτλοποίηση Cairo και την πώληση του 80% της FPS.

Eurobank II: Με την τιτλοποίηση, μειώνει αισθητά τα NPEs, την ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες αναγκάζονται ή θα αναγκαστούν να μεταθέσουν τις δικές τους giga-τιτλοποιήσεις.

Έτσι, αποκτά και πάλι ένα χρονικό προβάδισμα 9 με 12 μηνών, στο μέτωπο μείωσης των NPEs

Η δε αποτίμηση, που έλαβε στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών (χαρτοφυλάκιο Pillar), δύσκολα θα επαναληφθεί σε ομοειδή deals. Εκτός και αν όντως υπάρχει ρήτρα, όπως κυκλοφορεί, επαναπροσδιορισμού του τιμήματος. 

Trastor: Το Δ.Σ θα εισηγηθεί στην τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος χρήσης 2019 καθώς το σύνολο των κερδών προήλθε από την αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία (13,84 εκατ. ευρώ).

Τράπεζες: Ξεκίνησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων οι τράπεζες, μετά την απελευθέρωση των ορίων από την ΕΚΤ.  

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: