ΜΕΝΟΥ
Αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή

Αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή

Health Newsroom

Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός χειρουργός
Διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση»
Επιστημονικός Διευθυντής του Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic στο Dubai

Ο μαστός είναι ανέκαθεν ένα σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας και γι’ αυτόν το λόγο η μαστεκτομή, για όποιον λόγο κι αν γίνεται, είναι μια τραυματική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας. Ο καρκίνος του μαστού, εκτός από τις επιπτώσεις στο τομέα της υγείας επιφέρει κι επιδείνωση στον ψυχολογικό τομέα της ασθενούς. Η αισθητική αποκατάσταση του μαστού που μπορεί να επιτύχει ο πλαστικός χειρουργός έχει ως κύριο στόχο την ψυχολογική ελάφρυνση της γυναίκας, ιδίως από τη στιγμή που αυτή έχει επιβαρυνθεί με το άγχος ενός καρκίνου.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

Οι μέθοδοι μέσω των οποίων γίνεται η αποκατάσταση διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση, καθώς έχει μεγάλη σημασία ποιοι μύες έχουν αφαιρεθεί, τι ποσοστό του μαζικού αδένα και των υπολοίπων ιστών έχει παραμείνει στο μαστό, ποια είναι η επιφάνεια του δέρματος που έχει απομείνει, καθώς και το αν υπάρχει θηλή η όχι.

Η συνηθέστερη μέθοδος για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι με χρήση ενθέματος σιλικόνης. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει και με άλλες μεθόδους όπως είναι η χρήση κρημνού και η χρήση λίπους.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΕΝΘΕΜΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Η χρήση ενθέματος σιλικόνης είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος για την αποκατάσταση του μαστού. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλαστικός χειρουργός είναι η έκταση του δέρματος που έχει απομείνει μετά τη μαστεκτομή, η οποία είναι συνήθως μικρότερη από την απαιτούμενη. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να δημιουργήσει μία περίσσια δέρματος, η οποία θα αποτελέσει τη «θήκη» που, μαζί με τους υπόλοιπους ιστούς, θα δεχθεί το ένθεμα. Η αποκατάσταση γίνεται σε στάδια. Ο πλαστικός χειρουργός, προκειμένου να δημιουργήσει την περίσσια του δέρματος, τοποθετεί έναν διατατήρα, δηλαδή ένα μπαλονάκι στο οποίο θα προσθέτει φυσιολογικό ορό σταδιακά, κάθε βδομάδα, φουσκώνοντάς το. Σταδιακά, θα δημιουργηθεί διάταση του δέρματος της περιοχής του μαστού. Όταν η γυναίκα αποκτήσει την επιθυμητή επιφάνεια δέρματος, ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα αναμονής λίγων μηνών για να σταθεροποιηθούν οι ιστοί στη νέα τους θέση. Κατόπιν γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης του ενθέματος σιλικόνης που έχει κατάλληλα επιλεγεί.

Αφού γίνει η δεύτερη επέμβαση και τοποθετηθεί το ένθεμα σιλικόνης, η επόμενη φάση αφορά στην αισθητική αποκατάσταση της θηλής. Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται: α/με τατουάζ δηλαδή μόνιμο, κατάλληλο χρωματισμό του δέρματος ή β/με χρήση μοσχευμάτων από άλλο σημείο του σώματος της γυναίκας που έχουν εκ του φυσικού τους πιο σκουρόχρωμη απόχρωση. Σε κάθε περίπτωση, όποια μέθοδος κι αν επιλεγεί για τηναισθητική αποκατάσταση της άλω, ακολουθεί η αισθητική αποκατάσταση της θηλής (η αποκαλούμενη «ρόγα»), η οποία γίνεται με μιας μικρής έκτασης χειρουργική επέμβαση.

Στις περιπτώσεις που έχει αποφασιστεί η χρήση ενθέματος για αποκατάσταση του μαστού, εκτός από τη μέθοδο χρήσης διατατήρα και ενθέματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος χρήσης ειδικού ενθέματος τύπου Becker που το ένθεμα είναι ταυτόχρονα και διατατήρας. Τα ενθέματα Becker έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται 2 επεμβάσεις αλλά μια. Μειονέκτημά τους είναι ότι οι δυνατότητες επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος είναι λίγο λιγότερες. Όμως το ένθεμα Becker αποτελεί την ιδανική λύση για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν όσο δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΚΡΗΜΝΟΥΣ

Κρημνός ΤRAM

Ο κρημνός TRAM είναι ένα τμήμα ιστού από την κοιλία, από τον ομφαλό και κάτω. Ο πλαστικός χειρουργός, όταν υπάρχει χαλάρωση στην περιοχή αυτή, μπορεί να πάρει και τμήμα δέρματος κα λίπους. Τα αγγεία του κρημνού θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αιμάτωση και γι’ αυτό ο χειρουργός δεν αποκόπτει πλήρως τον κρημνό, αλλά τον κρατάει ενωμένο στο κοιλιακό τοίχωμα με ένα μυ, ο οποίος δίνει αιμάτωση για να μπορεί να επιβιώσει ο κρημνός στη νέα του θέση.

Κρημνός πλατέως ραχιαίου

Ο πλατύς ραχιαίος είναι ένας μυς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του θώρακα. Είναι ένας μυς που δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο έτσι ώστε να «γεμίσει» την περιοχή του μαστού, αλλά όμως μπορεί να προσφέρει αρκετά καλή κάλυψη στο ένθεμα που θα τοποθετηθεί. Κατά την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει δέρμα, λίπος και μυ από την πλάτη και τα μεταφέρει χρησιμοποιώντας σαν μίσχο τον πλατύ ραχιαίο μυ. Ο μίσχος πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να υπάρχει αιμάτωση και να μην νεκρωθούν οι ιστοί. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι η τομή που πρέπει να γίνει στην πλάτη που θα αφήσει το αντίστοιχο σημάδι.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Η αποκατάσταση του μαστού με λίπος μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις που το λίπος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στη γυναίκα. Ο πλαστικός χειρουργός με λιποαναρρόφηση παίρνει την αναγκαία ποσότητα λίπους, την οποία με ενέσιμο τρόπο και μετά από ειδική επεξεργασία, θα εγχύσει στην περιοχή του μαστού. Η σταδιακή μεταφορά λίπους είναι τις περισσότερες φορές αναγκαία, διότι έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη μεταφορά λίπους έχει ως αποτέλεσμα να μην «επιβιώνει» όλη η ποσότητα του λίπους και κάποιο μέρος αυτής να απορροφάται από τον οργανισμό. Η διαδικασία σταδιακής έγχυσης λίπους στην περιοχή του μαστού που θέλουμε να αποκαταστήσουμε, μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να αποκτήσει η γυναίκα τον επιθυμητό όγκο. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία έχει αρκετά καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς ιδιαίτερα σημάδια. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι η σταδιακή αποκατάσταση με επαναλήψεις ώσπου να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, με τις οποίες μπορεί μια γυναίκα να αποκαταστήσει αισθητικά το μαστό της. Η επιλογή της μεθόδου πρέπει να γίνει ύστερα από πλήρη ενημέρωση και σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα εκθέσει τα υπέρ και κατά κάθε μεθόδου γενικά αλλά και απόλυτη εξατομίκευση διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Όσον αφορά στο χρόνο που θα γίνει η αποκατάσταση του μαστού, σημαντικό ρόλο στην απόφαση έχει και η γνώμη του χειρουργού μαστού, ο οποίος έχει κάνει τη μαστεκτομή, ο οποίος θα αποφασίσει το πότε μπορεί η γυναίκα να προχωρήσει στην επέμβαση αποκατάστασης. Αυτό είναι αναγκαίο διότι απόλυτη προτεραιότητα έχει να ρυθμιστεί κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο το θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου και κατόπιν να γίνει η αισθητική αποκατάσταση.

Αν και πολλές φορές η γυναίκα επιθυμεί για ψυχολογικούς λόγους να αποκαταστήσει το μαστό της όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε αυτό να μην είναι μία βεβιασμένη κίνηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα προς όφελος της γυναίκας σε κάθε επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: