Με βάση τη στρατηγική απόφαση της Bristol Myers Squibb (BMS) να σταματήσει τις παγκόσμιες εμπορικές της δραστηριότητες στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), το γνωστό αντιπυρετικό – αναλγητικό Depon δεν ανήκει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του Depon στην αγορά, το οποίο στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να διατίθεται από τη φαρμακευτική εταιρεία BIAN, μέλος του ομίλου εταιρειών της ΒΙΑΝΕΞ.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, το προϊόν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη BMS. Πρόσφατα ωστόσο, η παρασκευάστρια εταιρεία UPSA, η οποία ανήκε στον όμιλο BMS, μεταβιβάστηκε στην Taisho, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διάθεσης μη συνταγογραφούμενων προϊόντων στην Ιαπωνία. Η UPSA επικεντρώνεται στην παρασκευή και διάθεση σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, όπως πόνος, βήχας και κρύωμα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που βρίσκονται εκτός του πεδίου δραστηριοτήτων της BMS. Η μεταβίβαση αυτή σηματοδότησε το τέλος της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τη BMS.
Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμα της BMS να αξιοποιεί την επιστήμη για να παρέχει φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών με σοβαρά νοσήματα. Η παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα των ΜΗΣΥΦΑ θα επιτρέψει στην BMS να αυξήσει την επένδυση πόρων για την έρευνα και ανάπτυξη νέας γενιάς φαρμάκων σε κρίσιμης σημασίας θεραπευτικές κατηγορίες, οδηγούμενη ταχύτερα στην εκπλήρωση αυτού του οράματος.
«Η ικανοποίηση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών καθορίζει διαχρονικά το στρατηγικό προσανατολισμό της BMS, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Ως μία από τις κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, έχουμε την επιστημονική καινοτομία στο DNA μας και την αξιοποιούμε για να παρέχουμε στους ασθενείς τις θεραπείες που μπορούν να συμβάλουν στην παράταση και στην ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους. Έχουμε δεσμευτεί απέναντί τους να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στα σοβαρά και χρόνια νοσήματα και η παύση της διάθεσης μη συνταγογραφούμενων προϊόντων θα μας δώσει νέα ώθηση για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», δήλωσε η Ελισσάβετ Προδρόμου, γενική διευθύντρια της BMS στην Ελλάδα.
Στο εξής, η BMS θα δραστηριοποιείται εξολοκλήρου στην έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων, υψηλής αξίας φαρμάκων στις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες ήδη εστιάζει (Ογκολογία, Αιματολογία, Ανοσολογία και Καρδιολογία), προωθώντας παράλληλα την έρευνα νέων ελπιδοφόρων θεραπειών στο πεδίο της Ανοσο-Ογκολογίας.
Στη φωτογραφία η κ. Ελισσάβετ Προδρόμου, γενική διευθύντρια της BMS στην Ελλάδα