ΜΕΝΟΥ
Αποκλειστική Συνέντευξη του Σταμάτιου Αθ. Μερκούρη, Διευθυντή Τμήματος Απεικόνισης Μαστού Ομίλου Affidea !

Αποκλειστική Συνέντευξη του Σταμάτιου Αθ. Μερκούρη, Διευθυντή Τμήματος Απεικόνισης Μαστού Ομίλου Affidea !

Health Newsroom

O κύριος Σταμάτιος Αθ. Μερκούρης, Διευθυντής Τμήματος Απεικόνισης Μαστού Ομίλου Affidea σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Nextdeal.gr απαντά στο τι υπηρεσίες προσφέρει το νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού , γιατί να επιλέξει μία γυναίκα να εξεταστεί στην Affidea αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον καρκίνο του μαστού.

 

  • Τι θα περιλαμβάνει στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού της Affidea;

 Το νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Ομίλου Affidea καλύπτει όλες τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας σχετικά με τις τυπικές απεικονιστικές εξετάσεις πρόληψης, αλλά κυρίως με όλες τις εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται έγκυρα και άμεσα η ανίχνευση και ταυτοποίηση ανωμαλιών του μαστού. Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα σε κάθε εξεταζόμενη να λύνει όποιες απορίες προκύπτουν από την εξέταση του μαστού, να  λαμβάνει συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει.

  •  Γιατί να επιλέξει μια γυναίκα να εξεταστεί στην Affidea;

Το νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Ομίλου Affidea στελεχώνεται από έμπειρους στην απεικόνιση και διάγνωση παθήσεων του μαστού, ιατρούς και τεχνολόγους. Κάθε γυναίκα που θα προσέρχεται, θα ξέρει ότι θα έχει εξασφαλισμένη την κατάλληλη εξατομικευμένη προσέγγιση, ώστε μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η παρουσία τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής και από όλες τις αναγκαίες εξετάσεις να εξασφαλίζεται το άμεσο και έγκυρο διαγνωστικό αποτέλεσμα.

  •  Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού; Γνωρίζουμε σε τι ποσοστό νοσούν οι γυναίκες και ποιες ηλικίες αφορά συνήθως;

 Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον η συχνότερη μορφή κακοήθειας και η πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από κακοήθεια σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και για αυτό η θνητότητα ποικίλει σημαντικά ανάμεσα σε διάφορες χώρες. Το σημαντικό είναι ότι ο προληπτικός έλεγχος που ξεκινά πάντα από τη μαστογραφία και η εξατομικευμένη επιλογή διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών έχουν οδηγήσει στη μείωση της θνητότητας μέχρι και 50% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

  •  Εξετάζονται οι Ελληνίδες προληπτικά και αν όχι, που οφείλεται αυτό;

 Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών οδηγεί σε έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων μορφών κακοήθειας και σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυξημένα ποσοστά ίασης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι γυναίκες ενημερώνονται για την ανάγκη του προληπτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον μέρος της ετήσιας ρουτίνας τους. Οι γυναίκες που δεν συμμετέχουν στον προληπτικό έλεγχο είναι πλέον πολύ λιγότερες από το παρελθόν και καταλήγουν σε αυτήν την επιλογή, λόγω πλημμελούς ενημέρωσης και άρνησης που ξεκινά από φόβο για τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα της εξέτασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική ενημέρωση και καθοδήγηση είναι το πρώτο βήμα για την άρση των αναστολών και τη συμμετοχή στο τακτικό προληπτικό πρόγραμμα απεικόνισης του μαστού.

  • Από ποια ηλικία πρέπει μια γυναίκα να κάνει προληπτικό έλεγχο; Ποια η διαφορά προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου; 

 Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών ξεκινά από τη μαστογραφία, ακόμα και σήμερα που υπάρχουν στη διάθεσή μας και άλλες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική μαστογραφία. Η μαστογραφία μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πρώιμες μορφές κακοήθειας πολύ μικρών διαστάσεων, πολύ πριν γίνουν αντιληπτές με άλλες απεικονιστικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε πολύ αυξημένες πιθανότητες, μέσα από την κατάλληλη θεραπεία να επιτύχουμε πλήρη ίαση. 

Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών σε γυναίκες μέσου ρίσκου, χωρίς βεβαρυμμένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό, ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών. Περιλαμβάνει δύο τυπικές λήψεις σε κάθε μαστό. Σε περίπτωση που προκύψουν ευρήματα από τις προληπτικές μαστογραφικές λήψεις, απαιτείται η περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων αυτών με ειδικές διαγνωστικές μαστογραφικές λήψεις ή με τη βοήθεια των άλλων απεικονιστικών μεθόδων, όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική μαστογραφία. 

Το υπερηχογράφημα μαστών αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο, δεν υποκαθιστά, αλλά συμπληρώνει τη μαστογραφία, ακολουθεί πάντα τη μαστογραφία και ο συνδυασμός των δύο αυτών εξετάσεων (μαστογραφία και υπερηχογράφημα) έχει αυξημένη διαγνωστική αξία κατά 20%, σε σχέση με κάθε μία εξέταση ξεχωριστά. Κάθε μία απεικονιστική μέθοδος (μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική μαστογραφία) έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και περιορισμούς και η σωστή επιλογή τους βοηθά στη διευκρίνιση και διάγνωση ανωμαλιών που προκύπτουν από τον προληπτικό έλεγχο των μαστών.

  • Περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άνδρες πόσο συχνά βλέπουμε;

 Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Εμφανίζεται και στους άνδρες, πολύ πιο σπάνια βέβαια, αλλά δυστυχώς με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού στους άνδρες αποτελούν περίπου το 1% των συνολικών κακοηθειών του μαστού. Στη δεκαετία του 1970 τα περιστατικά αφορούσαν 1 στους 100.000 άνδρες, ενώ πλέον η πιθανότητα είναι 1,2 στους 100.000 άνδρες. 

  • Στο νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού της Affidea θα μπορεί να εξεταστεί και ένας άντρας;

 Αν και σπάνιος ο αντρικός καρκίνος του μαστού, εντούτοις η απεικονιστική και διαγνωστική προσέγγιση ύποπτου ευρήματος είναι η ίδια. Περιλαμβάνει μαστογραφικό και υπερηχογραφικό έλεγχο, αφού συνήθως πρόκειται για ψηλαφητό εύρημα, και αν υπάρχει απεικονιστικό ύποπτο αποτέλεσμα, χρειάζεται διαδερμική βιοψία. Στο νέο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού της Affidea μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάγνωση του αντρικού καρκίνου του μαστού ενέργειες.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπανιότητας του αντρικού καρκίνου του μαστού, δεν συνιστάται προληπτικός απεικονιστικός έλεγχος, ακόμα και σε βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό. Η διερεύνηση πραγματοποιείται μόνο επί ύπαρξης ευρημάτων, συνήθως ψηλαφητών. 

To Τμήμα Απεικόνισης Μαστού βρίσκεται στο διαγνωστικό κέντρο Affidea Central, Λ. Βασ. Σοφίας 97, πλατεία Μαβίλη.

Ο κύριος Σταμάτιος Αθ. Μερκούρης, είναι Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού Ομίλου Affidea, Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας , επιστημονικής επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού.

Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης & Στρατιωτικής Ιατρικής σχολής,Ειδικευόμενος Ακτινοδιαγνωστικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (12/2000 – 02/2003) και στο Σισμανόγλειο Γ.Π.Ν. Αττικής (02/2003 – 08/2006),Εκπαίδευση στη Μαγνητική και Αξονική Τομογραφία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου,Πρόγραμμα επιμόρφωσης του  Τομέα ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ με θέμα ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ για στελέχη τηςΔημόσιας Διοίκησης. Διάρκεια προγράμματος 70 ώρες (18/6/2007 – 29/6/2007).Κατέχει Μεταπτυχιακή εκπαίδευση, πλήθος κλινικού και εργαστηριακού έργου καθώς και μεγάλο συγγραφικό έργο.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: