ΜΕΝΟΥ

Αχιλλέας Πλουμίδης: Οι τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη χειρουργική θεραπεία του προστάτη!

Health Newsroom

*Γράφει ο Αχιλλέας Πλουμίδης, MD, BSc, MSc, PhD, FEBU, διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

O καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν κακοήθη κύτταρα αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται εντός του προστατικού αδένα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσονται σχετικά αργά και δεν εξαπλώνονται γρήγορα, εντούτοις κάποιες φορές μπορεί να εξελιχθούν γοργά και να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

O καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, καθιστώντας τον ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας του ανδρικού πληθυσμού.

Η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου είναι τα 66 έτη, παρ’ όλα αυτά τελευταία εμφανίζεται ολοένα και σε πιο νέες ηλικίες.λονται παγκοσμιωςπαρουσιεται

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη παραμένει άγνωστη και στα αρχικά στάδια της νόσου συνήθως μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα, διαλανθάνοντας της προσοχής. Άλλες φορές πάλι μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως συχνοουρία, διακοπτόμενη ούρηση, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση, αιματουρία κ.τ.λ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με βάση τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες ο σχετικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ή και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό ή άλλοι παράγοντες κινδύνου. Ο προληπτικός αυτός έλεγχος αυτός θα πρέπει να πραγματοποιείται από τον ουρολόγο του κάθε ασθενούς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μέτρηση του PSA και την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Το PSA είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη και εντοπίζεται κυρίως στο σπέρμα, όπου βοηθάει στη ρευστοποίηση του κατά την εκσπερμάτωση, ενώ μικρές ποσότητές του όμως κυκλοφορούν και στο αίμα. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έχει άμεση σχέση με τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA. Για την εξέταση του δείκτη PSA δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Στην ουσία πρόκειται για μία απλή εξέταση αίματος που όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν. Πρέπει όμως να σημειωθεί πως ο δείκτης PSA δεν έχει φυσιολογική τιμή, καθώς τα επίπεδά του αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και ως εκ τούτου θα πρέπει πάντα τα αποτελέσματα να αξιολογούνται από τον εκάστοτε ουρολόγο, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.

Η κλινική εξέταση του ασθενούς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δαχτυλική εξέταση του προστάτη, όπου προσφέρει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του αδένα, τη σύστασή του και την ανίχνευση τυχών σκληρίας στη σύστασή του, σημείο ύποπτο για συνύπαρξη πιθανής κακοήθειας.

Επί υποψίας κακοήθειας, ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να υποβληθεί σε πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη (mpMRI). Aποτελεί ένα σύγχρονο όπλο που διαθέτουμε στην πρόληψη, στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και θα πρέπει να γίνεται σε κέντρα αναφοράς που έχουν εμπειρία και τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη μάς προσφέρει πιο αναλυτικές εικόνες του προστάτη συγκριτικά με την απλή μαγνητική. Βασικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μαγνητικής τομογραφίας είναι το ότι μπορεί να εντοπίσει την εστία ή τις εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο, εστιάζοντας αποκλειστικά στον προστάτη αδένα και τις ανατομικές δομές γύρω από αυτόν.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που κριθεί αναγκαίο από τον ουρολόγο, το επόμενο βήμα για τη διάγνωση του καρκίνου είναι η βιοψία του προστάτη. Η βιοψία προστάτη όπως γίνεται τώρα δεν έχει καμία σχέση με την τεχνική που ακολουθείτο μέχρι πρότινος. Ο τρόπος που γίνεται η βιοψία έχει εξελιχθεί και πλέον για μία σύγχρονη πρόληψη ο ασθενής οφείλει να αναζητεί τη λεγόμενη «fusion biopsy».

Βασικό πλεονέκτημα της fusion βιοψίας προστάτη είναι ότι δεν επιλέγονται τυχαία περιοχές για εξέταση. Κατά τη fusion βιοψία, παραλληλίζονται τρισδιάστατα η μαγνητική τομογραφία με τις ζωντανές εικόνες του υπερήχου, με αποτέλεσμα την ακρίβεια και τη στοχοποίηση των ύποπτων περιοχών. Πρόκειται για μία επαναστατική και εξειδικευμένη μέθοδος ακριβείας.

Ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, η κλινική μας και το Ιατρικό Αθηνών προέβησαν στην αγορά μιας επαναστατικής μεθόδου fusion biopsy, τη λεγόμενη περινεϊκή fusion βιοψία του προστάτη. Με τη μέθοδο αυτή οι επιπλοκές από τη βιοψία και τυχόν λοιμώξεις εκμηδενίζονται, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά επιτυχίας της βιοψίας. Σε αντίθεση με την απλή διορθική βιοψία, όπου λαμβάνονται ιστοτεμάχια μόνο από την κάτω επιφάνεια του προστάτη, στην περινεϊκή βιοψία τα ιστοτεμάχια λαμβάνονται από όλη την έκταση του προστάτη.

Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκεται στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η νόσος είναι εντοπισμένη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενούς.

Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (ρομποτικά ή λαπαροσακοπικά), υπέρηχοι υψηλής συχνότητας (HIFU), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και νέες σύγχρονες στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες (Enzalutamide, Abiraterone acetate, Apalutamide κ.ά.).

Η κλινική μας και το Ιατρικό Αθηνών, ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, προσφέροντας όλο το φάσμα των πιο σύγχρονων θεραπευτικών επιλογών γιαν τον καρκίνο του προστάτη. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε δύο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα 4ης γενιάς για την πραγματοποίηση ελάχιστα επεμβατικών ρομποτικών προστατεκτομών, καθώς και ένα ρομποτικό σύστημα Focal One HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound) για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Τα πλεονεκτήματα της ριζικής προστατεκτομής

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, στην οποία όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ενός ρομπότ, που χειρίζεται ο χειρουργός από ειδική κονσόλα. Επάνω στην κονσόλα υπάρχουν ειδικές λαβές χειρός, που επιτρέπουν τη μετάδοση των κινήσεων του χειρουργού στους βραχίονες του ρομπότ με πολύ μεγαλύτερη ευκαμψία και σταθερότητα από αυτήν του ανθρωπίνου καρπού. Τα μικροσκοπικά εργαλεία που προσαρμόζονται στους χειρουργικούς βραχίονες και η υψηλής ευκρίνειας μεγεθυμένη και τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων του ανθρώπινου σώματος επιτρέπουν την πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με επιδεξιότητα και ακρίβεια. Η αφαίρεση του προστάτη πραγματοποιείται αναίμακτα και με απόλυτη οπτική ακρίβεια, διατηρώντας την ακεραιότητα των αγγειονευρωδών δεματίων και δημιουργώντας μία στεγανή ουρηθροκυστική αναστόμωση που θα εξασφαλίσουν καλή στυτική λειτουργία και εγκράτεια μετεγχειρητικά. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής είναι πολλά, όπως:

  • Λιγότερη απώλεια αίματος -μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης.
  • Άμεση εγκράτεια ούρων.
  • Καλύτερη στυτική λειτουργία.
  • Γρήγορη αφαίρεση καθετήρα.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση των ασθενών.
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού άλγους, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και συνεπώς ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο.
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές-επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το ρομποτικό σύστημα υψηλής έντασης υπερήχων Focal One HIFU αποτελεί μια σύγχρονη μη επεμβατική χειρουργική προσέγγιση για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις. Αντιμετώπιζει τον καρκίνο του προστάτη, προκαλώντας μια μη αναστρέψντας στις οντας στισ καθημερινλtawηγρικου πληθυσμοιμη εστιακντας στις οντας στισ καθημερινλtawηγρικου πληθυσμοή πηκτική νέκρωση του καρκινικού προστατικοντας στις οντας στισ καθημερινλtawηγρικου πληθυσμού ιστοντας στις οντας στισ καθημερινλtawηγρικου πληθυσμού, με τη χρήση υπερήχων υψηλής συχνότητας, διατηρώντας ανέπαφους τους γύρω φυσιολογικούς ιστούς. Χρησιμοποιώντας τη ρομποτική τεχνολογία και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης, εξασφαλίζει θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με ακρίβεια, διατηρώντας παράλληλα άριστα λειτουργικά αποτελέσματα (εγκράτεια/στύση). Μετά από μία συνεδρία ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα, επιστρέφοντας στις καθημερινές δραστηριότητές του.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ Αχιλλέας Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων, ακόμα και των πλέον σπάνιων και περίπλοκων καταστάσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Χάρη στην εκπαίδευσή του στη Ρομποτική Χειρουργική, πρώτα στο παγκοσμίου φήμης ογκολογικό κέντρο Karolinska Institutet, στη Σουηδία, και κατόπιν στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute στο Βέλγιο, εξειδικεύτηκε στην πραγματοποίηση επεμβάσεων στο κατώτερο (προστάτης, ουροδόχος κύστη, λεμφαδένες) κι ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί, ουρητήρας), καθώς και στην Ουρογυναικολογία, με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, διασφαλίζοντας για τους ασθενείς του το βέλτιστο δυνατό χειρουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα με μέγιστη ασφάλεια και ελάχιστη ταλαιπωρία.

Παράλληλα, μετεκπαιδεύτηκε σε Ενδοουρολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Λιθίαση και Εύκαμπτη Ουρητηροσκόπηση στο Hopital Tenon, Universitι Pierre et Marie Curie στο Παρίσι, καθώς επίσης στην Παιδοουρολογία και την Πλαστική Γεννητικών Οργάνων και Ουρήθρας στο Πανεπιστημιακό Ουρολογικό Κέντρο

της Γάνδης, στο Βέλγιο, και το Sava Perovic Foundation, στο Βελιγράδι (visiting fellow).

Διατηρεί θέση εκπαιδευτή Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο ORSI Robotic Training Center και σε πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής για Παιδοουρολόγους στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute.

Το 2013 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα διδάσκει στην Ιατρική Σχολή στο Μεταπτυχιακό «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», όντας υπεύθυνος για την πρακτική εκπαίδευση των ιατρών στη Ρομποτική Χειρουργική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: