ΜΕΝΟΥ
Α. Λυκουρέντζος: Η περικοπή δαπανών θα σώσει το σύστημα υγείας

Α. Λυκουρέντζος: Η περικοπή δαπανών θα σώσει το σύστημα υγείας

Health Newsroom

Την έναρξη διαλόγων με τους εκπροσώπους φορεών της αγοράς, «διάλογος έντιμος και ειλικρινής διότι οι πάντες πρέπει να καταλάβουμε ότι ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα του συστήματος», ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στην ομιλία του χθες στη Βουλή. «Θα είμαστε έτοιμοι να ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους αμέσως μόλις έρθει η χρηματοδότηση» και συνεχίζει «γνωρίζουμε την υποχρέωση μας να πληρωθούν γιατροί και προμηθευτές και είμαστε έτοιμοι να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους με τη χρηματοδότησή μας».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «το υπουργείο βρίσκεται στη δυσμενέστερη καμπή της ιστορίας του» και ακόμη ότι «οι δυνατότητες είναι περιορισμένες». Επίσης, πρόσθεσε ότι για τους λόγους αυτούς είναι καθοριστικής σημασίας οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Πρότεινε την αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου όπως διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων τόσο στο ίδιο το υπουργείο όσο και στους οργανισμούς του προκειμένουν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να σταματήσει η αλόγιστη σπατάλη πόρων.

Συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δις ευρώ για το 2012 είναι μέτρα τα οποία θα πρέπει να προχωρήσεουν άμεσα σε εφαρμογή. Επίσης, εξήγγειλε τη λειτουργική διασύνδεση του ΕΟΠΥΥ με όλους τους φορείς υγείας, συγκεκριμένα είπε ότι «η μάχη θα πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της σπατάλης και να υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, να εξεταστεί η παραγωγικότητα και η ποσότητα των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν με συγκεκριμένους πόρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: