ΜΕΝΟΥ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι

Health Newsroom

Με βάση τη δραστική ουσία χορηγούνται πλέον  τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς η ρύθμιση που ίσχυε έως τώρα για 10 δραστικές ουσίες, επεκτείνεται σε όλες. Ο γιατρός θα συνταγογραφεί το φάρμακο της επιλογής του (τη δραστική του ουσία) και ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει στον ασφαλισμένο μόνο την τιμή αναφοράς που είναι η χαμηλότερη ανά δραστική ουσία στην περίπτωση κατά την οποία το φάρμακο που θα πάρει ο ασθενής είναι ακριβότερο.

Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα θα ξεπεράσει ακόμα και το 50% εκτός αν επιλέξει άλλο ισοδύναμο φάρμακο το οποία θα περιέχει την ίδια δραστική ουσία καθώς η τιμή του θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

—Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με την εφαρμογή αυτού του μέτρου ο ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς. Ο κ. Σαλμάς πρόσθεσε ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ ετησίως σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που προωθεί το υπουργείο, καθώς και με την υπογραφή του νέου καταλόγου της θετικής λίστας.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ THN ΔΡΑΣTIKH ΟΥΣΙΑ

«Οδηγίες συνταγογράφησης».
Σχετικά:1. Νόμος υπ΄αρίθμ. 4052 /2012 (ΦΕΚ 41/Α/1-3-2012).

2. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149 (ΦΕΚ 545/Β/2012).

Όπως είναι γνωστό με τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Με το παρόν θέτουμε υπόψη σας ότι από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ καταρτίστηκε κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων και αποζημιώνονται
από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα.
Από 1-10-2012 τα φάρμακα που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους.
Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με το σχεδιασμό της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο ιατρός έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφήσει τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. Σε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς. Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς καθώς και η νόμιμη συμμετοχή. Ο φαρμακοποιός εκτελεί κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος την συνταγή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η παρακράτηση του επιπλέον ποσού γίνεται αυτόματα από το σύστημα, οπότε ο φαρμακοποιός εισπράττει από τον ασφαλισμένο την νόμιμη συμμετοχή και την τυχόν διαφορά τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: