ΜΕΝΟΥ

Βασικές συμβουλές για να αποφύγετε κινδύνους των διακοπών!

Της ΑΝΘΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διακοπές σημαίνει ξεκούραση, βόλτες, αθλοπαιδιές, πάρτι, καλό φαγητό, αλλαγή στην καθημερινότητά μας και γενικά διασκέδαση. Άλλοι επιλέγουν για αυτή την περίοδο ξεκούρασης το βουνό και άλλοι τη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να επιλέξετε, για να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να ακολουθήστε μερικές απλές, αλλά βασικές συμβουλές.

Πριν ξεκινήσετε την απόδραση από τη μεγάλη πόλη βεβαιωθείτε ότι το μέρος που θα επισκεφθείτε διαθέτει κοντά φαρμακείο ή νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Το φαρμακείο των διακοπών

‘Ενα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο. Τι μπορεί να περιέχει; Φυσικά εντομοαπωθητικά, γιατί τα κουνούπια είναι ο συνήθης «εχθρός μας» στις διακοπές και ειδικά στην εξοχή. Μία κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά είναι το πρώτο που θα βάλετε μέσα στο νεσεσέρ. Για να γλιτώσετε από τα ενοχλητικά κουνούπια, οι γνωστές συσκευές με ταμπλέτες ή με υγρά είναι η καλύτερη λύση, αλλά πριν τη χρήση τους να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επίσης, μην ξεχνάτε, ο ήλιος είναι πηγή ζωής αλλά δεν πρέπει να εκτιθέμεθα χωρίς προστασία ειδικά τις ώρες που καίει πολύ. Αντιηλιακό γαλάκτωμα σώματος και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα είναι τα επόμενα στο νεσεσέρ των διακοπών. Επιπλέον, ένα μπουκαλάκι με οξυζενέ, ένα με ιώδιο, ένα οινόπνευμα, βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπιδέσμοι, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή κρίνονται απαραίτητα για μικροατυχήματα, ενώ όσοι δεν αντέχουν το ταξίδι είτε με καράβι είτε με άλλο μέσο θα χρειαστούν ένα σκεύασμα για τη ναυτία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχει το άτομο κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια. Αν εμφανίζουμε κάποια διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή κάνουμε εμετό ή νιώσουμε δυσπεψία ή εμφανίσουμε αλλεργία ή νιώσουμε πόνο ή εμφανίσουμε πυρετό, τότε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στις τυχόν αλλεργίες, αφού ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Να θυμάστε ότι η εξοχή ναι μεν είναι χαλαρωτική και αναζωογονητική, όμως μπορεί να κρύβει και μικρούς κινδύνους. Για παράδειγμα, δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα. Τέλος, αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις με αγνώστους και, σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε πάντοτε προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.

Προσοχή στο βουνό και στη θάλασσα

Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε, πότε να μπαίνουν στο νερό, τι να φορούν, πώς να κάνουν βουτιές κ.λπ. Δεν αφήνουμε ποτέ από τον έλεγχό μας τα μικρά παιδιά, αλλά και όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, προσέχουμε πού κολυμπάμε για να μην είμαστε κοντά σε φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ. Δεν ξεφεύγουμε πέρα από τα όρια που ορίζει κάθε παραλία και δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή, αν είμαστε σε μη ελεγχόμενη παραλία. Επίσης, δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα. Σε περίπτωση που επισκεφθούμε νεροτσουλήθρες, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Αν μπούμε σε πλεούμενο, φοράμε πάντα σωσίβιο και φυσικά δεν αναλαμβάνουμε την οδήγηση κάποιου αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις.

Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο και αν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.

Στο βουνό προσέχουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, ενώ δεν περπατάμε σε απόκρημνα σημεία, ούτε κάνουμε εξορμήσεις μόνοι μας. Φοράμε κατάλληλα ρούχα και υποδήματα για να έχουμε σταθερό περπάτημα στα δύσβατα εδάφη.

Τέλος, όσοι προτιμήσουν τις εξωτικές χώρες για να απολαύσουν τις διακοπές τους, καλό είναι πριν φύγουν να έχουν ενημερωθεί για πιθανά εμβόλια που πρέπει να έχουν κάνει ανάλογα με τη χώρα που θα επισκεφθούν, ενώ αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους και να έχουν προμηθευτεί τα φάρμακά τους.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: