ΜΕΝΟΥ
Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς

Health Newsroom

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών νόσησε με ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα ιλαράς, με το συνολικό αριθμό το τελευταίο 5μηνο να ανέρχεται στα 326. Ήδη στις χώρες της Ε.Ε. τη τελευταία διετία έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου μέσα από το www.nextdeal.gr και την εφημερίδα NEXT DEAL με επανειλλημμένα δημοσιεύματα έχουμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας για την επανεμφάνιση και την έξαρση επιδημίας ιλαράς. Σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες έχουμε εφιστήσει την προσοχή ότι η παιδική αυτή ασθένεια πολλές φορές δεν αστειεύεται. Η εφημερίδα μας NEXT DEAL που κυκλοφόρησε σήμερα περιέχει μια πολύ σημαντική συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέα Κωνσταντόπουλου (ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών) για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα εμβόλια.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη μεγάλη πλειονότητα αφορούν σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Ένας θάνατος στη κοινότητα των Ρομά ήταν αναμενόμενος, αφού η κατηγορία αυτή των πολιτών είναι εντελώς απροστατεύτη από τις νόσους, γιατί λόγω των συχνών μετακινήσεων τους δεν μπορούν να καταγραφούν ότι έχουν εμβολιαστεί, ποιά εμβόλια έχουν κάνει, καθώς και αν έχουν κάνει όλες τις δόσεις που απαιτούνται.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ιλαρά δεν μπορεί να προσβάλλει και άλλες κατηγορίες πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σήμερα είναι χωρίς ασπίδα προστασίας από την ιλαρά περίπου 350.000 παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν κάνει μόνον την πρώτη δόση), καθώς και άγνωστος αριθμός ενηλίκων που δεν έχει εμβολιαστεί από τη δεκαετία του ’70, που ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την ιλαρά. Παράλληλα αναμένεται σε λίγο καιρό έξαρση και για άλλες «ξεχασμένες» λοιμώξεις, όπως ο κοκκύτης και οι μαγουλάδες, οι οποίες και αυτές παρουσιάζουν επικίνδυνες επιπλοκές. Οι ειδικοί θεωρούν ως εγκληματική την αμέλεια των γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο «η ιλαρά είναι μία ύπουλη και βαριά νόσος που παρουσιάζει επιπλοκές. Ύπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και 3-4 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά γιατί 1 στους 3 νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση όπου προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 10 χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

Οι επιπλοκές είναι συνήθεις για παιδιά κάτω 5 ετών και στους ενήλικες. Τα νεογνά και βρέφη (μωρά μέχρι 12 μηνών) ενδέχεται να νοσήσουν από το πρώτο μήνα της ζωής τους, σε περίπτωση που η μητέρα τους δεν έχει η ίδια εμβολιαστεί ή νοσήσει από ιλαρά. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί, το αίμα της περνά στο έμβρυο και λειτουργεί ως φίλτρο προστασίας μέχρι και τον 6 μήνα της ζωής του. Ο θηλασμός από μόνος του δεν προφυλάσσει το βρέφος, όπως λανθασμένα μεταδίδεται από μη ειδικούς. Αντίθετα, στα βρέφη η νόσος εκδηλώνεται σε πιο βαριά μορφή και παρατηρούνται ακόμα και θάνατοι, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών ωριμάζει μετά τους 18 μήνες ζωής του».

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

– Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
– Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση ή όσων δεν ξέρουν αν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
– Για τα βρέφη να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση
– Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: