ΜΕΝΟΥ
Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Aγ. Παντελεήμων»: Το νοσοκομείο που περιέθαλψε τους πρώτους πρόσφυγες που κατέφυγαν στον ΠΕΙΡΑΙΑ!

Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Aγ. Παντελεήμων»: Το νοσοκομείο που περιέθαλψε τους πρώτους πρόσφυγες που κατέφυγαν στον ΠΕΙΡΑΙΑ!

Health Newsroom

Η ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Aγ. Παντελεήμων» ξεκινά από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στην περιοχή της Κοκκινιάς και τους γειτονικούς Δήμους. Προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες η οργάνωση των «Aμερικανίδων Κυριών» δημιούργησε σε πρόχειρα παραπήγματα ένα πολυιατρείο, που ονομάστηκε «Νοσοκομείο Αμερικανίδων Κυριών».

Στα χρόνια που ακολούθησαν το νοσοκομείο αυτό επεκτάθηκε και μετατράπηκε το 1934 σε Γενικό Νοσοκομείο που διέθετε 60 κλίνες. Μόλις έληξε η φιλανθρωπική δραστηριότητα των «Aμερικανίδων Κυριών» περιήλθε στη δικαιοδοσία του κράτους και μετονομάστηκε σε «Προσφυγικό Νοσοκομείο Νέας Κοκκινιάς» με διοίκηση επταμελούς επιτροπής. Ακολούθως το 1935 μετονομάστηκε σε «Πρότυπο Λαϊκό Νοσοκομείο».

Δυστυχώς όμως με τις λίγες κλίνες που αριθμούσε δεν ήταν δυνατόν να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής. Έτσι το 1937 με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναγείρεται νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 300 κλινών και με την επωνυμία πλέον «Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά» στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Μέχρι την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, η ανέγερση του Νοσοκομείου είχε ολοκληρωθεί με το 2ο όροφο της Α΄ Πτέρυγας και τον 1ο όροφο της Β΄ Πτέρυγας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου το Νοσοκομείο μετεγκατεστάθηκε σε κτίριο αποθήκης καπνού της «Κομμέρσιαλ Κόμπανι» και με κατάλληλες τροποποιήσεις και κτιριακές παρεμβάσεις διέθετε 210 κλίνες. Το νοσοκομείο αυτό ήταν γνωστό ως Νοσοκομείο «Σαπόρτα» και κατάφερε να ανταποκριθεί στις δυσμενείς συνθήκες της περιόδου, καθώς και στις επείγουσες, έκτακτες και τακτικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Με τη λήξη του πολέμου το Νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί στις ίδιες εγκαταστάσεις αφενός και αφετέρου, λίγα χρόνια αργότερα (1948), επαναλαμβάνονται οι εργασίες ανέγερσης του αρχικά σχεδιαζόμενου νοσοκομείου, αφού προηγουμένως είχε αναθεωρηθεί η μελέτη σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνογνωσία. Το 1952 το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, όπως ονομάζεται πλέον, θεσμοθετήθηκε ως ΝΠΔΔ και άρχισε να λειτουργεί κανονικά, επεκτεινόμενο σταθερά. Η ιατρική του υπηρεσία περιελάμβανε παθολογικά και χειρουργικά τμήματα. Πλην των ιατρικών αυτών τμημάτων ο Οργανισμός του Νοσοκομείου προέβλεπε τη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων. Το 1955-56 λειτουργεί με πλήρη δύναμη 400 κλινών ενώ από το 1954 λειτουργούσε ήδη σε αυτό το Κέντρο Αιμοδοσίας και Παρασκευής Παραγώγων Αίματος. Το 1964 ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής και το Νοσοκομείο αριθμεί πλέον 600 κλίνες με ταυτόχρονη υποστήριξη όλων των απαραίτητων εργαστηρίων.

Το 1983 το Νοσοκομείο εντάχθηκε στο ΕΣΥ (Ν. 13997/83) και το 1986 οι οργανικές του κλίνες ανέρχονται στις 630 (ΦΕΚ 901/Β/1986) από τις οποίες οι 300 κατανέμονται στον Παθολογικό, οι 300 στον Χειρουργικό και οι 30 στον Ψυχιατρικό Τομέα. Με το ίδιο ΦΕΚ το Νοσοκομείο ονομάζεται Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Δάμων Βασιλείου». Στο Νοσοκομείο ανήκει επίσης το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Το 1991 (ΦΕΚ 78.Β/91 και 360/Β/91) μετονομάζεται σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων» και το 1995 αριθμεί 716 οργανικές κλίνες από τις οποίες οι 343 στον Παθολογικό, οι 343 στον Χειρουργικό και οι 30 στον Ψυχιατρικό Τομέα (ΦΕΚ 373/β/95). Το 2001 εντάσσεται στο Γ΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής βάσει του Ν. 2889 /2001 (ΦΕΚ 37/2-3-01), αποτελώντας ανεξάρτητη αποκεντρωμένη μονάδα του, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια με την ονομασία Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά Αγ. Παντελεήμων» .Το 2007 στα πλαίσια του επαναπροσδιορισμού του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας και τη συνακόλουθη διαίρεσή της σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες το Νοσοκομείο ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3527/07 (ΦΕΚ 25-09-02-2007).

Το 2011 στα πλαίσια της διασύνδεσης των Νοσοκομείων και του καθορισμού του τρόπου λειτουργία τους, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των Δημοσίων Νοσοκομείων και τον περιορισμό των δαπανών τους, που υλοποιούνταν με την εφαρμογή κοινών λειτουργιών, διασυνδέθηκε το Νοσοκομείο με το Γ.Ν.Δ.Α. «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» λειτουργώντας υπό Διοίκηση ενιαίου Συλλογικού Οργάνου. (ΦΕΚ 1681/Β/2011). Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν.4024/11 περί εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 καταργήθηκαν κενές οργανικές θέσεις πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Δικαίου του Νοσοκομείου, της Νοσηλευτικής Σχολής και του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας (ΦΕΚ1042/Β΄/04-04-2012 & ΦΕΚ162/03-02-2012).

Ωστόσο το 2012 στο ΦΕΚ1483/Β΄/04-05-2012 δημοσιεύτηκε ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ». Η συνολική δύναμη του Νοσοκομείου ορίστηκε σε εξακόσιες πενήντα (650) κλίνες. Ακολούθησε η ενοποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και του Γ.Ν.Δ.Α. «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ».

Συγκεκριμένα τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκησης διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ α) Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και β) Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» που υπάγονται στις διατάξεις του ΝΔ 2592/53 «Περί οργανώσεως Ιατρικής Αντίληψης» (ΦΕΚ254/Α), αποτελούσαν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ41 Α΄), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων-Γ.Ν.Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Έδρα του εν λόγω ΝΠΔΔ ορίστηκε το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά που βρίσκεται στη Νίκαια. Η συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ορίστηκε στις 798 κλίνες.

Γενικότερα, κύρια χαρακτηριστικά της μακράς περιόδου λειτουργίας του Νοσοκομείου ήταν η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός του ιατρό-τεχνολογικού του εξοπλισμού. H αποστολή του αναβαθμίστηκε προοδευτικά, εντασσόμενη σε ένα ενιαίο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: www.nikaia-hosp.gr

Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ, Τεύχος 193, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021

Πατήστε επάνω στη φωτογρα΄φια για μεγέθυνση

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: