ΜΕΝΟΥ

Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος: Διαδερμική Δισκοπλαστική – Αποσυμπίεση Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου με Laser!

Health Newsroom

*Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Γ. Τριανταφυλλόπουλος MD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός/Σπονδυλικής Στήλης Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης Όμιλος Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου

Άμεση ανακούφιση σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή οσφυο-ισχιαλγία, δίχως την ταλαιπωρία και το ρίσκο ενός μεγάλου ανοικτού χειρουργείου στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, έρχεται να δώσει μια -ακόμα- πρωτοποριακή θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται στο τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Αθηνών-Κλινική Περιστερίου.

Ο λόγος για τη διαδερμική δισκοπλαστική με laser, μια αναίμακτη (ελάχιστα επεμβατική) μέθοδο που πραγματοποιείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ακολουθεί τις ενδείξεις της κλασσικής χειρουργικής αποκατάστασης και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, η θεραπεία μιας σοβαρής οσφυο-ισχιαλγίας απαιτούσε μία μεγάλη ανοικτή χειρουργική επέμβαση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, με περισσότερους κινδύνους και με χρόνο αποκατάστασης μακρύ και δύσκολο. Ασθενείς που υποβάλλονται στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση στην μέση μπορεί να αναμένουν χρόνο αποκατάστασης από 8 έως 12 εβδομάδες.

Η διαδικασία

Η διαδερμική αποσυμπίεση δίσκου που αναφέρεται επίσης ως δισκοπλαστική, είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία που επιτυγχάνεται μέσω της εξάχνωσης του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου με την εφαρμογή ακτινοβολίας λέιζερ.

Η αναγνώριση της κήλης του δίσκου επιτυγχάνεται με τη χρήση ακτινοσκόπησης. Στη συνέχεια, μια βελόνα τοποθετείται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο με τοπική αναισθησία. Η ίνα λέιζερ τροφοδοτείται μέσω της βελόνας στον προσβεβλημένο δίσκο, εξατμίζοντας την περίσσεια υγρού.

Η διαδερμική δισκοπλαστική με laser έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Έχει ισοδύναμη απορρόφηση στο νερό και στο αίμα, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο συνδυασμό εξάχνωσης του πλεονάζοντα ιστού (κήλης) και στερεοποίησης του μεσοσπονδυλίου διαστήματος μέσω φωτοπηξίας.
  • Εξασφαλίζει μικροχειρουργική ακρίβεια παρέμβασης καθώς έχει μικρό βάθος διείσδυσης και η ενέργειά του δεν επηρεάζει τους πολύ ευαίσθητους παρακείμενους ιστούς.
  • Το λέιζερ χρησιμοποιεί ως μέσο εφαρμογής ίνες πολύ μικρής διαμέτρου και μεγάλης ακρίβειας, εξασφαλίζοντας ατραυματική πρόσβαση μέσα από πολύ λεπτές βελόνες, παρέμβαση από μικρότερη οπή, εστιασμένη απόδοση της ενέργειας, θεραπεία με απόλυτη ακρίβεια.

Ως διαδικασία, η διαδερμική δισκοπλαστική έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική και δεν οδηγεί σε ουλές ή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης.

Πλεονεκτήματα

Η διαδερμική δισκοπλαστική με λέιζερ έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
  • Διαρκεί από 20-35 λεπτά και η νοσηλεία λίγες μόνο ώρες
  • Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία υποχωρούν αμέσως
  • Τα αντανακλαστικά επανέρχονται με το τέλος της επεμβάσεως
  • Τα αισθητικά ελλείμματα αποκαθίστανται περίπου μετά από μία εβδομάδα
  • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα (4-5 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες , δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται διαδερμικά ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερος από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαδερμική δισκοπλαστική – αποσυμπίεση δίσκου με λέιζερ

Η δισκοπλαστική δεν είναι χρήσιμη μόνο για τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η ριζοπάθεια άνω ή κάτω άκρων και η σπονδυλική στένωση μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αυτή τη τεχνική. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κήλης δίσκου σε οποιονδήποτε σπόνδυλο. Η θεραπεία της κήλης δίσκου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της ριζοπάθειας ή τον ακτινοβολούμενο πόνο στα άνω ή κάτω άκρα.

Η σπονδυλική στένωση, μια στένωση των διαστημάτων της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει πίεση στα νεύρα που διέρχονται μέσω της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των δίσκων και να προκαλέσει πόνο στη μέση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδερμική δισκοπλαστική – αποσυμπίεση δίσκου με laser είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση για τη σπονδυλική στένωση.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση αλλά θέλετε να αποφύγετε τον μακρύ χρόνο αποκατάστασης της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης, η διαδερμική δισκοπλαστική – αποσυμπίεση δίσκου με λέιζερ μπορεί να είναι η καταλληλότερη θεραπεία για την κατάστασή σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: