ΜΕΝΟΥ
Γιατί δεν θέλουν διατίμηση στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού;

Γιατί δεν θέλουν διατίμηση στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού;

Health Newsroom

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διαμαρτύρονται για το θέμα της διατίμησης των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Ειδικότερα ο ΣΕΙΒ με ανακοίνωση του επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

“Με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, την περασμένη Παρασκευή 27/11/20 στα ΜΜΕ και τον ηλεκτρονικό Τύπο, ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας «τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού», «οφείλει να παρέμβει θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας» και προτίθεται γι’ αυτό τον σκοπό να «επιβάλλει ανώτατες τιμές» «για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορονοϊού SARS-CoV-2» ορίζοντας ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR τα σαράντα ευρώ (40,00€) και για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ, έχοντας ήδη, όπως επισήμανε, «διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών», αλλά και παράλληλα «προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες».

Η κρατική όμως αυτή παρέμβαση όχι μόνο έρχεται καθυστερημένα, αφού προηγουμένως το Δημόσιο δαπάνησε εκατομμύρια με κατ’ ουσίαν απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν στηρίζεται σε πραγματική έρευνα του κόστους των υλικών, όπως άλλωστε καταδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και από το γεγονός ότι το άλλο Ελληνικό κράτος της ΕΕ, η Κύπρος, που λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς, πολύ νωρίτερα και προφανώς μετά από έρευνα αγοράς καθόρισε τιμή στα 65,00€ για το μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού και απαγόρευση της χρήσης pool πλάσματος.

Η έλλειψη γνώσης των τιμών προμήθειας και διάθεσης της ελεύθερης αγοράς, εκ μέρους των κρατικών φορέων, είναι προφανής. Υπό αυτά τα δεδομένα η όψιμη κρατική παρέμβαση και ο στραγγαλισμός, για άλλη μια φορά, της ελεύθερης αγοράς μόνο την προστασία των πρακτικών του υγιούς ανταγωνισμού δε διασφαλίζουν.

Ο Σύνδεσμός μας, ΣΕΙΒ, επί 18 ολόκληρους μήνες ζητά συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και δεν βρέθηκαν ούτε 5 λεπτά για να εκθέσουμε τα προβλήματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού αναφορικά με τις προμήθειες Υγειονομικού υλικού.

Έστω και την ύστατη στιγμή, πριν τον τελικό στραγγαλισμό της ιδιωτικής αγοράς προμήθειας και διάθεσης των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ο Σύνδεσμός μας, ΣΕΙΒ, αιτείται προς τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια άμεση συνάντηση, για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των «πρακτικών υγιούς ανταγωνισμού», τουλάχιστον στις προμήθειες των προϊόντων για την ανίχνευση του κορονοϊού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων στη δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.”

ΠΙΣ: «Φάρμακο» με σοβαρές παρενέργειες η διατίμηση

Παράλληλα και ο ΠΙΣ με ανακοίνωση του υποστηρίζει αναλυτικά τα εξής:

“Η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τους επαγγελματικούς φορείς και εμπεριστατωμένη ανάλυση του υγειονομικού διαγνωστικού πρωτοκόλλου και του σχετικού κοστολογίου, θεωρούμε ότι οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμόν 848 Β’ 13/03/2020, η αποζημίωση της διενέργειας ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είχε οριστεί σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Φοβούμαστε λοιπόν ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Επίσης, είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από κοινού με τους κλινικούς γιατρούς και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Θεωρούμε ότι η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων πρέπει να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με την χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε σε διατίμηση για τις μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως ζητούσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την άνοιξη και προέβη σε αυτή την αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο ΠΙΣ ζητεί την αναστολή της απόφασης και άμεση διαβούλευση για την αποφυγή των παρενεργειών και ανεπιθύμητων επιδράσεων αυτής της διατίμησης.”

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: