ΜΕΝΟΥ

Γιατί ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τις καλοκαιρινές διακοπές!

Health Newsroom

Επιτέλους, έφτασε ο Αύγουστος! Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να χαλαρώσουμε, να ρίξουμε τους ρυθμούς μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας -και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. «Αν φέτος το καλοκαίρι θέλετε να αποφορτίσετε τον εγκέφαλό σας από το καθημερινό στρες, να τονώσετε τις λειτουργίες του και να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: επιτρέψτε του να κάνει και αυτός διακοπές», μας επισημαίνει η Όλγα Λυμπεροπούλου, γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc., ειδικευμένη στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες, υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης (www.trainyourbrain.gr) και μας εξηγεί παρακάτω τους λόγους:

Καλοκαιρινές διακοπές = υγιής εγκέφαλος

Οι διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωματική και διανοητική μας υγεία γιατί το σώμα και ο εγκέφαλός μας δεν έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν στο χρόνιο άγχος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Το χρόνιο άγχος οδηγεί το σώμα στο να παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης -που είναι γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”- η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο, μία δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης. Συνεπώς, η μείωση του άγχους είναι καθοριστική για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την κατάλληλη αφορμή, μιας και δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και η επαφή με νέες εμπειρίες αποδεδειγμένα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημασία δεν έχει το πού, αλλά το πώς

Σύντομες ή πολυήμερες, σε ξενοδοχείο, στο χωριό ή ακόμα και στο σπίτι μας, δεν έχει καμία σημασία. Το «κλειδί» της καλοκαιρινής αναζωογόνησης δεν είναι απλά το να λείψει κανείς για λίγες ημέρες από τη δουλειά, αλλά το να απομακρυνθεί από τους χώρους στους οποίους συνήθως κινείται. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι μάλλον προφανής: είναι αδύνατο να αδειάσεις το μυαλό σου από τα προβλήματα που σε απασχολούν, όταν κινείσαι μέσα σε αυτά. Φροντίστε λοιπόν να πάρετε αποστάσεις από οτιδήποτε σας κρατάει δεμένους με τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κι αν δεν φύγετε από τη βάση σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, γίνετε τουρίστες στην πόλη σας! Κάντε ολοήμερες εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες, εξερευνήστε τα πιο δροσερά σημεία της πόλης, επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους μπροστά από τους οποίους περνάτε καθημερινά στη διαδρομή προς το γραφείο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απόσταση από τα συνηθισμένα μας «λημέρια» είναι λυτρωτική, είναι ότι βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινής μας ζωής με φρέσκια ματιά. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ακριβώς επειδή παίρνουν απόσταση από το πρόβλημα και οι λύσεις αναδύονται αυθόρμητα, σαν να ήταν πάντα μπροστά στα μάτια τους και να μην τις έβλεπαν.

Τραβήξτε την πρίζα: ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί

Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είμαστε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο με το διαδίκτυο, δεν είναι κάτι καινούριο. Άσχετα με το αν θέλουμε να το παραδεχτούμε, τα μάτια μας βρίσκονται για πολλές ώρες κολλημένα σε μία μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη.

Ακόμα κι αν αρχίζετε να νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και μόνο στη σκέψη ότι θα αποχωριστείτε το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet και το laptop, η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας απαρνηθείτε την τεχνολογία και το διαδίκτυο και απολαύστε το καλοκαίρι, όπως όταν ήσασταν παιδιά, ζώντας την κάθε στιγμή με όλες σας τις αισθήσεις. Κι αν αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο, ορίστε τουλάχιστον κάποιους κανόνες, όπως π.χ. ότι θα ελέγχετε τα emails σας και θα συνδέεστε στα κοινωνικά δίκτυα μόνο μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για λίγα λεπτά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Έχει πτυχίο Ψυχολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Γνωστική Νευροψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Essex του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 2002 εργάζεται καθημερινά με άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών και τις οικογένειες τους. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr. Μέσα από τα άρθρα, τα βιβλία και τις ομιλίες της επιδιώκει να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις άνοιες και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και επί μία δεκαετία υπήρξε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Γνωστικής Αποκατάστασης και της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: