ΜΕΝΟΥ
Γιατί φτάσαμε στην επίταξη - Τι θα «κερδίσουν» όσοι επιτάχθηκαν

Γιατί φτάσαμε στην επίταξη – Τι θα «κερδίσουν» όσοι επιτάχθηκαν

Health Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς από την αστυνομία. Σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη και παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ προσκλήσεις για 206 ιδιώτες ιατρούς κάτω των 60 ετών (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιοανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Οι ιδιώτες γιατροί παρόλες τις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας αρνήθηκαν στο σύνολό τους να συνδράμουν τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να προβεί στην επίταξη.

Ωστόσο, το υπουργείο έχει προβλέψει με νομοθετική ρύθμιση να δώσει εκτός από κάποια κίνητρα διευκολύνσεις στους γιατρούς αυτούς.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι τις 15/12/2020, μπόρεσαν άμεσα να προσέλθουν στα νοσοκομεία επιθυμίας τους και να απασχοληθούν για 4 μήνες, δηλαδή μέχρι να έρθει κανονικά η σειρά διορισμού τους, το εν λόγω διάστημα να προσμετράται ως χρόνος άσκησης στην ειδικότητα.

Επίσης, απαλλάχθηκαν από τη εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α’ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ώστε μεγάλος αριθμός ιατρών να αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα στις εξετάσεις ειδικότητας και της συμμετοχής τους στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Ενώ, έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), οι ιατροί που έχουν αποκτήσει ή θα ασκηθούν προς απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας και για τους ιατρούς που θα δώσουν εξετάσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την ειδικότητα Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας.

Επιπλέον, τους δόθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες -εφόσον συμμετέχουν- ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.

Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ., οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν. Και τέλος, οι εν λόγω ιατροί έχουν και αυτοί απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου δηλαδή του να κάνουν το αγροτικό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει τη δυνατότητα και σε συνταξιούχους γιατρούς να επανενταχθούν στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν μειώνοντας τους κατά 30% την σύνταξη αλλά πληρώνοντας τους το αντίτιμο της εργασίας τους. Μάλιστα όσοι θα παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.

Στο ερώτημα γιατί δεν προέβει σε προσλήψεις το υπουργείο αντι της επίταξης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απάντησε, γιατί δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Αντίθετα, οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί ενώ, στον Πειραιά είναι 370 ιδιώτες ιατροί συναφών ειδικοτήτων.

Κυρώσεις σε γιατρούς που επιστρατεύτηκαν και δεν θα αναλάβουν καθήκοντα

Αναφορικά με το θέμα της επίταξης των ιδιωτών ιατρών, μίλησε και κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας, ότι αν οι γιατροί δεν πράξουν το καθήκον τους θα τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο.

Όπως εξήγησε, η επιστράτευση ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο και ιδιώτες γιατροί να συστρατευτούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια, κι αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, καθώς μόνο 61 γιατροί προσχώρησαν οικειοθελώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: