Νέες δεσμεύσεις για την πρόληψη της δυσθρεψίας στον πλανήτη ανέλαβαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων περισσότερων από 170 χωρών στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Διατροφή που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, 19 με 21 Νοεμβρίου 2014 στη Ρώμη. Οι Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη Διάσκεψη την πρώτη μέρα υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης για τη Διατροφή και ένα Πλαίσιο Δράσης 60 σημείων, με στόχο την παροχή καθοδήγησης για τις κατάλληλες δεσμεύσεις πολιτικής από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από διατροφικές ανεπάρκειες
Με την υιοθέτηση αυτών των δεσμεύσεων, προωθούνται εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι -το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού- πάσχουν από διατροφικές ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι στερούνται τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για να τους οδηγήσουν σε μια υγιή και παραγωγική ζωή.
Αυξημένη η ενεργειακή πρόσληψη από λίπος, μειωμένη από ζάχαρη
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που οργανώνει τη Διάσκεψη από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημοσίευσε αναλυτική παρουσίαση δεδομένων αναφορικά με τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν τη μέση ημερήσια ενεργειακή παροχή πρωτεΐνης στα 113g/cap, ζωικής πρωτεΐνης στα 63g/cap, και τη μέση ημερήσια ενεργειακή παροχή λίπους στα 155g/cap, αυξημένη σε σχέση με το 1992 που ήταν 142g/cap. Παράλληλα, η μέση ενεργειακή παροχή ζάχαρης και γλυκαντικών για το έτος 2014, προσεγγίζει το 7,7% της συνολικής ενεργειακής παροχής, μειωμένη σε σχέση με τα έτη 1992 και 2002 από 8,6% και 9% αντίστοιχα.
Αποθαρρυντικά τα ποσοστά παχυσαρκίας
Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία στην Ελλάδα για το 2014 είναι αποθαρρυντικά, καθώς το 59,7% των αντρών κατατάσσονται στην κατηγορία «Υπέρβαροι/Παχύσαρκοι» και το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 47,9%.
Στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη παροχή φρούτων και λαχανικών
Τα ποσοστά αυτά δεν προκαλούν έκπληξη αφού η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή παροχή για τα έτη 2009-2011, με μέση ημερήσια ενεργειακή παροχή 3.409kcal/cap (14η θέση). Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη παροχή φρούτων και λαχανικών για τα έτη 2009-2011 καταλαμβάνοντας την 15η θέση με μέση ημερήσια ενεργειακή παροχή 300kcal/cap. Ακόμα, η Ελλάδα ανέρχεται στην 8η θέση των 20 χωρών με τη μεγαλύτερη παροχή γάλακτος με μέση ημερήσια ενεργειακή παροχή περίπου 420kcal/cap.
Ο Γενικός Γραμματέας της FAO, Γκραζιάνο Ντα Σίλβα, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε όλο τον κόσμο να διαδραματίσουν πιο ουσιαστικό ρόλο στην υιοθέτηση δεσμεύσεων για την παροχή υγιεινών τροφίμων σε όλους τους ανθρώπους, δηλώνοντας ότι η βελτίωση της διατροφής απαιτεί συλλογική προσπάθεια, καλά σχεδιασμένους νόμους που θα βελτιώνουν τα τροφικά συστήματα και θα εξασφαλίζουν την παροχή υγιεινών τροφίμων σε σχολικά γεύματα, επαρκή δημόσια κονδύλια και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο.