ΜΕΝΟΥ

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Εντός των ημερών το πρώτο μεταβατικό συμβούλιο για την Ψυχική Υγεία

της Ανθής Αγγελοπούλου

Από 1/1/2025 θα παρουσιαστούν οι νέες υπηρεσίες στην Ψυχική Υγεία

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας για τις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ορισθεί πρώτο μεταβατικό συμβούλιο που θα εφαρμόσει το νέο νόμο και τις αλλαγές στην Ψυχική Υγεία.

Ο κ. Βαρτζόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα εισηγηθώ στον Υπουργό τα ονόματα του πρώτου μεταβατικού Συμβουλίου μέχρις ότου εφαρμοστεί ο γνωστός νόμος για την επιλογή των διοικητών του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, το οποίο άμεσα θα υποβάλει και προτάσεις για την συγκρότηση του επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού έτσι ώστε από 1/1/2025 να μπορέσουμε να σας παρουσιάσουμε τη λειτουργία των δύο αυτών ουσιαστικών και καθοριστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Νομίζω λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από 1/1/2025 οι παροχές υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας εκκινούν μια καινούργια εποχή».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι πριν 6 εβδομάδες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο νόμος 5129 για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρυθμίσεως και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο διαρθρούται σε εφτά περιφερειακά δίκτυα, τα οποία θα έχουν πλέον ενιαία Υπηρεσιακή Ιατρική και Νοσηλευτική Διεύθυνση.

Επίσης ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Ο νόμος άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, υπό την έννοιαν της ουσιαστικής προετοιμασίας του, που θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία από 1/1/2025 ως ορίζεται.

Ο ίδιος ανάφερε ότι επισκέπτεται τι μονάδες και ελπίζει εντός των επομένων εβδομάδων να ολοκληρώσει αυτές τις επισκέψεις στις νοσηλευτικές μονάδες του εθνικού δικτύου σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι κυκλοφορούν οι εγκύκλιοι από τη Διεύθυνση Νομικών Προσώπων του υπουργείου όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου, μεταφορά δηλαδή των οργανικών θέσεων και έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων.

Ενώ έχουν ήδη οριστεί οι υποδιοικητές των ΥΠΕ, οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα της ψυχικής υγείας και ασκούν ήδη προετοιμάζοντας το εθνικό δίκτυο τα καθήκοντά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: