ΜΕΝΟΥ

Διαλειμματική νηστεία: Η νέα τάση και τα οφέλη της για την υγεία και τη μακροζωία

Η διαλειμματική νηστεία (ΔΝ), ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες περιόδους σίτισης και νηστείας, έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω των πιθανών οφελών της για την υγεία και τη μακροζωία. Η ΔΝ περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι η εναλλασσόμενη νηστεία μηδενικών θερμίδων (alternate-day fasting – ADF) ή η τροποποιημένη εναλλασσόμενη νηστεία (modified alternate-day fasting – MADF). Η ADF περιλαμβάνει την εναλλαγή ημερών πλήρους νηστείας με ημέρες απεριόριστης κατανάλωσης τροφίμων. Η MADF, όπου οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται μεταξύ ημερών απεριόριστης κατανάλωσης τροφίμων και ημερών νηστείας με θερμιδική πρόσληψη που κυμαίνεται από 0% ως 40% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών ή 0-600 kcal ανά ημέρα για 3-5 ημέρες την εβδομάδα. Μια άλλη κατηγορία είναι η δίαιτα νηστείας δύο φορές την εβδομάδα (twice-per-week fasting diet – TWF), όπου τα άτομα νηστεύουν για 2 ημέρες την εβδομάδα (είτε διαδοχικά είτε μη διαδοχικά) με θερμιδική πρόσληψη που κυμαίνεται από 0% ως 40% των ημερήσιων θερμικών αναγκών ή 0-600 kcal ανά ημέρα και έχουν 5 ημέρες απεριόριστης κατανάλωσης τροφίμων. Η τρίτη κατηγορία, η χρονικά περιορισμένη σίτιση (time-restricted eating – TRE) περιλαμβάνει νηστεία για 12-24 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, υπάρχει μια κατηγορία γνωστή ως περιοδική νηστεία, η οποία περιλαμβάνει λιγότερο συχνές αλλά μεγαλύτερες περιόδους νηστείας. Για παράδειγμα, μια νηστεία 2-5 ημερών με καθαρό νερό ή μια δίαιτα προσομοίωσης νηστείας 4-7 ημερών, σχεδιασμένη να μιμείται τις μεταβολικές επιδράσεις της νηστείας, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Ευρήματα από τεκμηριωμένες μελέτες δηλώνουν ότι σε άτομα με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία, οι διάφορες μορφές διαλειμματικής νηστείας είναι αποτελεσματικές στη μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος, της περιφέρειας μέσης, και της λιπώδους μάζας σώματος. Ωστόσο, φάνηκε ότι μειώθηκε και η άλιπη μάζα σώματος, έκβαση με μη ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες των μελετών δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα αύξησης της αναερόβιας άσκησης ή/και την μη επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αναφορικά με άλλες εκβάσεις υγείας, τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας φάνηκε να μπορούν να μειώσουν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη νηστείας, ενώ παράλληλα βελτίωσαν και τον δείκτη HOMA-IR, ο οποίος αξιολογεί την ινσουλινοαντίσταση των ατόμων, μια κατάσταση που επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και άλλων καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Επιπρόσθετα, βρέθηκαν θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ των συμμετεχόντων, τόσο από τη μείωση των συγκεντρώσεων της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης, αλλά και από την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Τέλος, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις μελέτες υποστηρίζουν πως οι διάφορες μορφές της διαλειμματικής νηστείας μπορούν να μειώσουν τις τιμές της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο, τα ευρήματα για τη συστολική αρτηριακή πίεση παραμένουν αντικρουόμενα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μια συστηματική ανασκόπηση συστηματικών ανασκοπήσεων, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας ιεράρχησης των μελετών, γεγονός που δηλώνει την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουμε στα παρόντα ευρήματα. Συμπερασματικά, η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να επηρεάσει ευεργετικά μια σειρά από εκβάσεις υγείας σε ενήλικες με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία σε σύγκριση με την υιοθέτηση μιας δίαιτας συνεχόμενου ενεργειακού περιορισμού ή μιας δίαιτας χωρίς παρέμβαση.


Βιογραφικό Μιχάλη Χουρδάκη
Ο  Καθηγητής Μιχάλης Χουρδάκης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Κατέχει 2 βασικούς τίτλους σπουδών (Τμήμα «Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (MSc Δημόσιας Υγείας). Έχει διατελέσει υπότροφος του Ιδρύματος «Σπύρου Χαροκόπου και Ευαν. Χαροκόπου-Πετρούτση» κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής. Κατέχει την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και έχει εργαστεί ως Επιμελητής  στο Division of Metabolic and Nutritional Medicine (Dr. von Hauner Children’s Hospital at Ludwig, Maximillian’s-University of Munich) κατά το διάστημα 2013-14. Από το 2014 υπηρετεί ως μέλος Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ, και είναι  Τακτικός Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Υγιεινή – Ιατρική Διατροφολογία». Σε όλες τις βραβεύσεις Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας (2017-2024), έχει λάβει, περισσότερα του ενός κάθε φορά, βραβεία που αφορούν στο επιστημονικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο και, τα οποία τον καθιστούν το πλέον βραβευμένο μέλος ΔΕΠ της Σχολής με συνολικά άνω των 30 βραβείων.
Ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής με τίτλο “Εφαρμοσμένη Διατροφή και Προαγωγή Υγείας», και αποτελεί τον υπεύθυνο του υποχρεωτικού μαθήματος «Κλινική Διατροφή» (5ο έτος) και του επιλεγόμενου μαθήματος «Αρχές Κλινικής Διατροφής» (3ο έτος). Είναι διευθυντής του  WHO Collaborating Center for Quality of Life and Wellbeing. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πληθώρα ερευνητικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, είναι υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας Nutriclab, την οποία ίδρυσε το 2018. Έχει διατελέσει σε όργανα διοίκησης ελληνικών και διεθνών εταιρειών και είναι εκ των ιδρυτών της  διεθνώς βραβευμένης Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού (GrESPEN).
Εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 2023) με την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και από τον Οκτώβριο του 2023 είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: