ΜΕΝΟΥ
Ελευθέριος Βιδαλάκης (καρδιολόγος Metropolitan General): Τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής καρδιάς στον έλεγχο ισχαιμίας και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου!

Ελευθέριος Βιδαλάκης (καρδιολόγος Metropolitan General): Τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής καρδιάς στον έλεγχο ισχαιμίας και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου!

Health Newsroom

Ο έλεγχος ισχαιμίας και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς-Stress Perfusion CMR απευθύνεται σε ασθενείς στους οποίους υπάρχει υποψία Στεφανιαίας Νόσου. Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί την τεχνική First Pass Perfusion CMR, η οποία είναι μια ασφαλής, γρήγορη, και έγκυρη δοκιμασία πρόκλησης ισχαιμίας του μυοκαρδίου για έλεγχο στεφανιαίας νόσου. Η φιλοσοφία της τεχνικής αυτής είναι παρόμοια με το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου, αλλά λόγω του ότι γίνεται με τη βοήθεια της μαγνητικής απεικόνισης, δεν εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία, είναι πιο αξιόπιστη από το κλασικό σπινθηρογράφημα, διότι μας παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης και διαρκεί μόνο 25 λεπτά. Επιπλέον είναι μια συμφέρουσα εξέταση για τον ασθενή μιας και με μια μόνο εξέταση παρέχονται πληροφορίες για τις οποίες ο ασθενής θα χρειαζόταν να κάνει πολλαπλές και εν σειρά εξετάσεις.

O Ελευθέριος Βιδαλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Μetropolitan General με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση εξηγεί τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνικής που βασίζεται στη μαγνητική καρδιάς και παρέχει πολλαπλές πληροφορίες με μια μόνο εξέταση.

Περιγραφή

Λαμβάνονται εικόνες της καρδιάς, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια διάχυσης του ενδοφλέβιου σκιαγραφικού στο μυοκάρδιο, ενώ προηγουμένως έχει προηγηθεί φαρμακευτική κόπωση της καρδιάς με αγγειοδιασταλτικό παράγοντα, έτσι ώστε να εντοπιστούν περιοχές μειωμένης αιμάτωση του μυοκαρδίου, δηλαδή περιοχές του μυοκαρδίου που εμφανίζουν ισχαιμία.

Γιατί Stress Perfusion CMR (πλεονεκτήματα)

  • Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σε θέση να υποκαταστήσει την ανάγκη για τεστ κοπώσεως, δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress Echo), σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την διαγνωστική στεφανιογραφία.
  • Σε σύγκριση με τα παραπάνω δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία και δεν μεταβάλλεται η αξιοπιστία της εξέτασης ανάλογα με το φύλο ή τον σωματότυπο του ασθενούς (η εξέταση παραμένει αξιόπιστη και σε γυναίκες με μεγάλους μαστούς καθώς και σε ασθενείς με μεγάλη περιφέρεια μέσης).

Για τους παραπάνω λόγους η συγκεκριμένη εξέταση έχει κριθεί ως η καταλληλότερη εξέταση για έλεγχο στεφανιαίας νόσου σε νεαρούς ασθενείς και γυναίκες.

Στοιχεία και ενδείξεις από διεθνείς μελέτες

  • CE-MARC study (752 ασθενείς): Το Stress Perfusion CMR διεξήχθη με ασφάλεια σε όλους τους συμμετέχοντες της έρευνας. Η μελέτη απέδειξε ότι η συγκεκριμένη τεχνική έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα (86,5/83,4%) από το σπινθηρογράφημα (66,5/83,6%) στην ανίχνευση σοβαρής στένωσης στεφανιαίου αγγείου.
  • MR-INFORM study (918 ασθενείς): Το Stress Perfusion CMR έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με την τεχνική FFR (στεφανιογραφία) στο να ανιχνεύσει βλάβες στα στεφανιαία αγγεία που χρειάζονται επαναγγείωση (STENT). Έτσι μειώνει τον αριθμό των μη-απαραίτητων επεμβάσεων στους στεφανιαίους ασθενείς.

Συμπερασματικά, ο έλεγχος ισχαιμίας και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς (stress perfusion CMR) προσφέρει:

  • Αξιοπιστία: Ισχυρότερη αξιοπιστία από σπινθηρογράφημα, stress echo και τεστ κοπώσεως. Ισοδύναμη με FFR-Στεφανιογραφία
  • Ταχύτητα: 25 λεπτά διάρκεια
  • Άνεση: Φαρμακευτική κόπωση
  • Ασφάλεια: Καμία έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία
  • Διαφορική διάγνωση ισχαιμίας από μικροαγγειακή στηθάγχη, περικαρδίτιδα, εξωκαρδιακά αίτια προκάρδιου άλγους κ.ά

Σε 25 μόνο λεπτά εξέτασης προσφέρονται πολλαπλές πληροφορίες.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ιατρός Ελευθέριος Βιδαλάκης είναι καρδιολόγος με εξειδίκευση στις νεότερες τεχνικές απεικόνισης της καρδιάς (μαγνητική καρδιάς, αξονική στεφανιογραφία, νεότερες τεχνικές υπερηχοκαρδιογραφίας). Είναι συνεργάτης με το με το Metropolitan General, Λευκό Σταυρό και Ιόνιος Ιατρική.

Το 2002 εισήχθη στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 2008 με βαθμό 8,13. Το 2010 έκανε την θητεία του ως αγροτικός ιατρός στο Π.Ι Αργυρίου Καρδίτσας. Από το 2011 έως το 2012 εργάστηκε ως ειδικευόμενος παθολόγος στο νοσοκομείο Θηβών.

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως ειδικευόμενος καρδιολόγος στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης Λέσβου. Από το 2014 έως το 2018 εργάστηκε ως ειδικευόμενος καρδιολόγος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς Αθηνών.

Το 2018 εργάστηκε ως ειδικός καρδιολόγος σε ογκολογικούς ασθενείς της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς. Όλο το έτος 2019 εξειδικεύτηκε στην μαγνητική καρδιάς και την αξονική στεφανιογραφία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκαίτε της Φρανκφούρτης, έχοντας κερδίσει την υποτροφία για ένα έτος από το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολoγίας.

Το 2020 εκπαιδεύτηκε στις νεότερες τεχνικές υπερήχου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (Stress echo, διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: