ΜΕΝΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής: «ALL ABOUT SEX» για έφηβους και νεαρούς ενήλικες!

Health Newsroom

Η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα we-knowhow.gr, η οποία παρέχει συμβουλές στους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Την επιστημονική επιμέλεια της κατηγορίας «ALL ABOUT SEX», από όπου προέρχονται και οι παρακάτω συμβουλές, επιμελούνται η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), ο Χάρης Ασβέστης, ανδρολόγος – ουρολόγος, η Χρυσούλα Ηλιοπούλου, MSW/MEd, ψυχοθεραπεύτρια, κλινική σεξολόγος, ο Αθανάσιος Θήριος, παιδίατρος, η Θάλεια Τζίλα, παιδοψυχίατρος MSc, και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, επίκ. καθηγητής Εφηβικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ.

  • Τελικά έχει σημασία το μέγεθος; Πώς αυτό σχετίζεται με την απόλαυση της κοπέλας μου;

Η γρήγορη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «όχι, το μέγεθος του πέους δεν έχει σημασία». Η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «εξαρτάται ποιον ρωτάς». Το μέγεθος του πέους κυμαίνεται από 9 έως 12 εκατοστά σε κατάσταση χαλαρότητας και από 11 έως 15 εκατοστά σε στύση. Ανάλογα με την ανατομία κάθε ανθρώπου, το πέος μπορεί να επιμηκύνεται κατά τη στύση ή και να παραμένει το ίδιο. Επίσης, το μήκος του πέους έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τη φυλή. Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερα σε μήκος πέη, ενώ άτομα ασιατικής καταγωγής έχουν πιο μικρά σε σύγκριση με τους Καυκάσιους (λευκούς).

Αν ξεκίνησες να μετράς το πέος σου, έχε στο νου σου ότι παίζει επίσης ρόλο από ποιο σημείο του πέους ξεκινάει κανείς το μέτρημα. Η βάση του πέους βρίσκεται στον ηβικό οστό, αλλά ανάλογα με τη συσσώρευση λίπους στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί η μέτρηση να μην είναι ακριβής. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε από τη βιβλιογραφία, το μέγεθος του πέους δεν παίζει ρόλο στη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών. Κάποιες κοπέλες ικανοποιούνται με μεγαλύτερο μέγεθος, ενώ σε άλλες μπορεί να προκαλεί ενόχληση ή πόνο.

Το ότι το μεγάλο πέος δημιουργεί σεξουαλικό πλεονέκτημα είναι ένας μύθος που ενισχύεται από το πορνογραφικό υλικό που υπάρχει και στο οποίο είτε επιλέγονται να πρωταγωνιστούν άτομα με μεγαλύτερα πέη είτε σκηνοθετούνται έτσι ώστε το μέγεθος να φαίνεται μεγαλύτερο. Αυτός ο μύθος έχει δημιουργήσει στους άνδρες προσδοκίες οι οποίες, ενώ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργούν σε πολλά άτομα κόμπλεξ, άγχος, και αισθήματα κατωτερότητας.

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι αυτό που παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο για τη σεξουαλική ικανοποίηση των straight γυναικών, αλλά και των ανθρώπων γενικότερα, είναι το πόσο καλά επικοινωνούν οι σύντροφοι τις ανάγκες και τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, πόσο ασφαλείς νιώθουν ο ένας με τον άλλον, πόση οικειότητα έχουν και πόσο καλή «τεχνική» και χημεία αναπτύσσουν μεταξύ τους.
Από τη στιγμή που το σώμα σου είναι υγιές και λειτουργικό, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πάρεις και να δώσεις σεξουαλική ικανοποίηση και απόλαυση. Μην αγχώνεσαι για διαστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις!

  • Ποια είναι μια φυσιολογική διάρκεια για το σεξ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αναρωτιόμαστε για το αν το σεξ που κάνουμε είναι «αρκετό» σε συχνότητα και διάρκεια και ειδικότερα οι άνδρες προβληματίζονται για το πόσο λειτουργικό είναι το πέος τους. Είναι περίπλοκο να απαντήσει κανείς αυτή την ερώτηση, δεδομένου ότι ο ορισμός του τι είναι «σεξ» διαφέρει ανάλογα με το ζευγάρι. Υπολογίζουμε και τα προκαταρκτικά στη διάρκεια; Κι αν ναι, από πότε ξεκινάμε να μετράμε; Από το φιλί; Από τον ερεθισμό του λαιμού ή του στήθους; Από τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων; Και πότε σταματάμε το μέτρημα; Όταν τελειώνει ο άντρας, η γυναίκα ή και οι δύο σύντροφοι; Αν τελειώσουν παραπάνω από μία φορές;

Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να βρούμε έναν αντικειμενικό τρόπο ορισμού και διάρκειας. Ισχύει όμως πάντα ένας βασικός κανόνας: Εφόσον η σεξουαλική δραστηριότητα είναι συναινετική και απολαυστική, οποιαδήποτε διάρκεια είναι φυσιολογική. Μια κάπως αντικειμενική μέτρηση είναι η διάρκεια της διείσδυσης. Από τη στιγμή που εισέρχεται το πέος έως τη στιγμή της εκσπερμάτισης, ο μέσος όρος χρονικής διάρκειας είναι 5,4 λεπτά. Αν η εκσπερμάτιση γίνεται σε λιγότερο από 1,5 λεπτό, τότε υπάρχει ένδειξη Πρόωρης Εκσπερμάτισης (ΠΕ).

Υπάρχουν δύο τύποι ΠΕ: η πρωτοπαθής, που οφείλεται σε βιολογικούς και κληρονομικούς παράγοντες και η δευτεροπαθής που οφείλεται σε ορμονικές δυσλειτουργίες, προστατίτιδες, αλλά και ψυχολογικά αίτια. Ο τελευταίος λόγος είναι ο πιο συχνός στους εφήβους και τους νέους άντρες και έχει να κάνει με το άγχος και την ευθύνη που νιώθουν πολλά αγόρια σχετικά με την ικανοποίηση της συντρόφου τους. Αισθήματα ντροπής για το σώμα ή την πράξη, αμηχανίας, αγωνίας και φόβου, αλλά και η απουσία εμπειρίας και γνώσης για το σεξ επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε ΠΕ.

Πολλοί έφηβοι ανησυχούν ότι «τελειώνουν» γρήγορα επηρεασμένοι από τη διάρκεια που βλέπουν σε ταινίες ή άλλο πορνογραφικό υλικό. Το πορνό όμως δεν είναι πραγματικό! Σε νεαρές ηλικίες, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μάλλον παροδική και όχι μόνιμη, οπότε αντιμετωπίζεται με τη συνεργασία και την καλή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων και με την κατάκτηση σεξουαλικής εμπειρίας. Αν ωστόσο επιμένει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ουρολόγο-ανδρολόγο.

Για μεγέθυνση, πατήστε εδώ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: