ΜΕΝΟΥ
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: Η δωρεά οργάνων και ιστών - το ερώτημα για τις μεταμοσχεύσεις

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: Η δωρεά οργάνων και ιστών – το ερώτημα για τις μεταμοσχεύσεις

Health Newsroom

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Η δωρεά οργάνων και ιστών – το ερώτημα για τις μεταμοσχεύσεις» συνδιοργανώθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), υπό την Αιγίδα του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασαμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας ―και καθηγητή του ΕΚΠΑ― κ. Χρυσοστόμου, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες-ομιλητές που συμμετείχαν στην ημερίδα ανέπτυξαν τα παρακάτω θέματα:

•    Μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων: η θέση της Εκκλησίας –  Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
•    Οι Μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα – Α. Καραμπίνης, Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
•    Η σημασία της δωρεάς των αιμοποιητικών κυττάρων – Μ. Α. Δημόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
•    Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών / το όραμα ελπίδας – Θ. Ψαλτοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Στ. Γραφάκος, Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας.
•    Αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων – Π. Τσιριγώτης, Καθηγητής Αιματολογίας.
•    Εγκεφαλικός θάνατος – Η. Τσαγκάρης, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας.
•    Μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη – Ι. Μπολέτης, Καθηγητής Νεφρολογίας.
•    Μεταμοσχεύσεις Ήπατος – Γ. Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας.
•    Νοσήματα για τα οποία η μεταμόσχευση αποτελεί θεραπευτική λύση – Π. Χαλβατσιώτης, Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη.

Ειδικότερα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, μίλησε για τη σημασία της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων, την ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη τους, καθώς και για την ανάγκη ενίσχυσης όλων των φορέων που αγωνίζονται για την ανεύρεση δοτών προκειμένου να δώσουν ζωή σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, τις περισσότερες φορές μάλιστα σε παιδιά. 

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων – μυελού των οστών, καθώς και γενικότερα οργάνων, και στην ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού και αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών ως δείγμα αγάπης και ελάχιστης προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. 

Το ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Ιδρύματος σε ευρύτερα θέματα Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσει τις δράσεις του σε ζητήματα δωρεάς οργάνων και ιστών, καθώς η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων μπορούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στα παραπάνω προβλήματα.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: