Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εκπροσωπούμενη από τους: Θεόδωρο Τρύφων (πρόεδρο ΠΕΦ, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΕΛΠΕΝ), Δημήτρη Δέμο (αντιπρόεδρο ΠΕΦ, διευθύνοντα σύμβουλο Demo), Θεόδωρο Κωλέτη (αντιπρόεδρο ΠΕΦ και εντεταλμένο σύμβουλο της Pharmathen), Νίκο Μπουφίδη (ταμία ΠΕΦ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Bennett, Medical PQ και Humana), Άρη Μητσόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο RAFARM), Κωνσταντίνο Παναγούλια (γενικό διευθυντή ΒΙΑΝ Α.Ε.), Δημήτρη Αναγνωστάκη (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ) και Φαίη Κοσμοπούλου (γενική διευθύντρια ΠΕΦ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας:
- Παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2025 και αναλύθηκαν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη αυτού για την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις νέες θέσεις εργασίας.
- Αναφέρθηκε η θετική συμβολή της θέσπισης του κινήτρου του συμψηφισμού των δαπανών για επενδύσεις με το clawback, το οποίο η Κυβέρνηση πέτυχε να εντάξει στο Πρόγραμμα του RRF και ζητήθηκε η συνέχιση των κινήτρων σε ορίζοντα πενταετίας, την οποία απεδέχθη ο Πρωθυπουργός.
- Αναλύθηκε η αναγκαιότητα δραστικής μείωσης του clawback, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις θετικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το clawback ουσιαστικά δυναμιτίζει οποιαδήποτε μακροχρόνια επενδυτική προοπτική.
- Τονίστηκε η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω γενικότερων δημογραφικών αιτιών και αναγκών του πληθυσμού.
- Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο συνταγογράφησης.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη βούληση της Κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που επενδύει στην παραγωγή, στην έρευνα και την καινοτομία. Ανέφερε πόσο σημαντικό θεωρεί να παραμείνει η τεχνογνωσία σε ελληνικά χέρια και δήλωσε την πρόθεσή του να επιταχυνθούν τα διαρθρωτικά μέτρα, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί το clawback.
Στη συνάντηση εργασίας μετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.