Αναμφίβολα «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» και ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος έψαχνε να βρει τρόπους για να διασφαλίσει τη γονιμότητα, τη σεξουαλική ρώμη και την ερωτική απόλαυση.
Η ετυμολογία των αφροδισιακών τροφών έχει τη ρίζα της στην Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς. Μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη, πολλές από τις συνταγές ήταν βασισμένες στις θεωρίες του Γαληνού, ο οποίος υποστήριζε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακές ουσίες, αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό. Ο St Thomas Aquinas, ένας μοναχός στο 13ο αιώνα, πίστευε, όπως και ο Γαληνός, ότι οι αφροδισιακές τροφές θα πρέπει να εμπνέουν το ζωηρό πνεύμα και να ευνοούν την υγεία, γι’ αυτό και θεωρούσε ως τέτοιες το κρέας και το κρασί.
Ποιες τροφές είναι
Τα όστρακα (μύδια, στρείδια, κυδώνια) και τα μαλάκια (χταπόδι), είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Επίσης, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι σταφίδες και οι σπόροι κουκουναριού φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Τα αρωματικά φυτά – μπαχαρικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο γλυκάνισος, το πράσο, ο μάραθος, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το σκόρδο, περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και χαρίζουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής ευφορίας.
Ακόμη φρούτα, όπως η μπανάνα έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει τη λίμπιντο στους άνδρες.
Η σοκολάτα είναι το πιο δημοφιλές αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Η διεγερτική δράση της σοκολάτας οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχει, αλλά και στη θεοβρωμίνη. Επίσης, οι αμίνες που περιέχονται στη σοκολάτα επιβραδύνουν τη διάσπαση της ακανθαδίνης, ενός νευρομεταφορέα που ενώνεται με ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου και προκαλεί ευφορία. Η σοκολάτα φαίνεται πως επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, καθορίζοντας έτσι σημαντικά την ψυχική διάθεση. Η μοναδική γεύση και το άρωμά της διεγείρουν την έκκριση των ενδορφινών, διεγείροντας έτσι τη συναισθηματική διάθεση.
Τέλος, το μέλι θεωρείται αφροδισιακό, λόγω ερεθισμού των γευστικών καλύκων της γλώσσας και της πλούσιας γεύσης του.
Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων τροφίμων στη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης και επιθυμίας, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλει στην υγιή σεξουαλική ζωή.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΜSc
Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
[email protected]