ΜΕΝΟΥ
Ευάγγελος Σπανός: Ο πρωτοπόρος και στυλοβάτης της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Ευάγγελος Σπανός: Ο πρωτοπόρος και στυλοβάτης της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Health Newsroom

Ποτέ δεν ξεχνούσε ότι ένα μεγάλο μέρος της ανοδικής πορείας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ οφείλεται και στις ασφαλιστικές εταιρίες!

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που ο Ευάγγελος Σπανός, ο ιδρυτής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, χάθηκε άδικα, παλεύοντας  για εβδομάδες με τον κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η οικογένεια του τέλεσε την περασμένη Κυριακή το μνημόσυνο του, χωρίς βέβαια την παρουσία φίλων και συνεργατών του, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. 

Ίσως για τους νεότερους ή για όσους δεν τον είχαν γνωρίσει ο Ευάγγελος Σπανός δεν σημαίνει τίποτα. Για όσους όμως είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του σήμαινε πολλά! Αγωνιστής της ζωής από τα παιδικά του χρόνια, πρωτοπόρος και στυλοβάτης της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -θέτοντας με προσωπικό αγώνα τις βάσεις για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας- δημιουργός της μεγαλύτερης αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων, ο επιχειρηματίας που έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι (αφού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας τόσο στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ όσο και σε ολόκληρο τον τομέα της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), ο άνθρωπος που με τις ιδέες του και τις καινοτομίες του βοήθησε να έχουν υγεία εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Γι’ αυτό και όλοι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τη μνήμη του ζωντανή!

Τον πρωτογνώρισα πριν από 25 χρόνια, ένα Μαγιάτικο πρωινό Σαββάτου του 1996. Ήμουν τότε αρχισυντάκτης σε κλαδική ιατρική εφημερίδα και είχα λάβει πρόσκληση να παραβρεθώ στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Διαγνωστικών Κέντρων. Αποφάσισα να πάω στη Συνέλευση μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα στο γραφείο μου μια μέρα πριν: «θα ήταν τιμή μας να παραβρεθείτε, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Σπανός θα χαρεί πολύ να σας γνωρίσει».

Πάρκαρα πίσω από το νοσοκομείο του Συγγρού και περπάτησα στον παράλληλο της Μιχαλακοπούλου, κατά μήκος του άλσους Ιλισίων προς το ξενοδοχείο «Holiday Inn», απολαμβάνοντας τις μυρωδιές της Άνοιξης από τις ανθισμένες λεμονιές και νεραντζιές και ακούγοντας τα κελαηδίσματα των πουλιών του άλσους. Έφθασα στο ξενοδοχείο και κατέβηκα στο υπόγειο που ήταν η Συνέλευση. Στην είσοδο της αίθουσας αντίκρυσα τον Ευάγγελο Σπανό. Υποδεχόταν τους συναδέλφους του που είχαν έρθει από όλη την Ελλάδα, αλλά και άλλους προσκεκλημένους. Του συστήθηκα και με χαιρέτισε εγκάρδια, ενώ με ευχαρίστησε για την παρουσία μου. Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνέλευση, μια από τις πολλές που έμελλε να γίνουν εκείνη τη χρονιά. Στο βήμα ο Ευάγγελος Σπανός, αγέρωχος, μαχητικός, άρχισε να απαριθμεί τα προβλήματα των διαγνωστικών κέντρων και να προτείνει στρατηγικές λύσεις για τη βιωσιμότητα τους. Έκτοτε τον συνάντησα δεκάδες φορές όχι μόνο σε εκδηλώσεις της Ένωσης, αλλά και της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ, που την έβλεπα να αναπτύσσεται βήμα-βήμα. Χαιρόμουν τη συζήτηση μαζί του, γιατί πάντα είχα να αποκομίσω πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ο Ευάγγελος Σπανός ήταν αστείρευτη πηγή για ένα δημοσιογράφο.

Ο Ευάγγελος Σπανός γεννήθηκε το 1943 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και το 1969 πήρε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1972 έως το 1980 εργάσθηκε στο εργαστήριο Κλινικής χημείας της Βασιλικής Μεταπτυχιακής Ιατρικής Σχολής στο Λονδίνο. Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. απέκτησε Μ.Sc. στην Βιοχημεία και Ph.D. στην εργαστηριακή Ενδοκρινολογία.

«Το 1981 άνοιξα ένα μικρό ορμονολογικό εργαστήριο στην οδό Μιχαλακοπούλου με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δρχ. που γρήγορα κατέκτησε την εμπιστοσύνη του ιατρικού κόσμου και των πολιτών για την πληρότητα και κυρίως την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», μου είχε δηλώσει σε κάποια συνέντευξη.

«Η σύζυγός μου ήταν τηλεφωνήτρια και αιμολήπτρια, εγώ μαζί με μια βοηθό, έκανα τις εξετάσεις. Με πλεονεκτήματα την εισαγωγή ραδιοϊσοτόπων στον προσδιορισμό των ορμονών, για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα, και την εφαρμογή τεχνικών ποιοτικού ελέγχου, γίναμε γνωστοί και δεν σταματήσαμε να αναπτυσσόμαστε», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή».

Το 1986 δημιούργησε το πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα. «Η ανάπτυξή μας συνάντησε τεράστια εμπόδια από την εχθρική στάση της πολιτείας, από γραφειοκρατικές διαδικασίες, από παρατυπίες και παρανομίες της διοίκησης. Ένα μόνο παράδειγμα θα σας πείσει. Μέχρι το 1987 άδειες λειτουργίας δίνονταν και στις εταιρείες. Το 1987 απαγορεύτηκε λόγω ΕΣΥ να δίνονται νέες άδειες λειτουργίας σε διαγνωστικά κέντρα. Η διοίκηση για να το ξεπεράσει προχώρησε σε παγκόσμια πρωτοτυπία, επέτρεψε την δημιουργία νέων κεφαλαιουχικών εταιρειών μέσω του Υπουργείου Εμπορίου με άδειες λειτουργίας στο όνομα υπαλλήλων ιατρών της εταιρείας. Εικοσιένα χρόνια μετά πασχίζουμε για το αυτονόητο οι εταιρείες μας να αποκτήσουν τις άδειες λειτουργίας στο όνομά τους», μου είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2008 σε άλλη συνέντευξη του.

Ο Ευάγγελος Σπανός ήταν αγωνιστής από τα παιδικά του κιόλας χρόνια. «Μεγάλωσα σε μια Ελλάδα ρημαγμένη, που έβγαινε από τον Εμφύλιο. Διακοπές δεν έκανα ποτέ ως παιδί. Όταν δεν είχα σχολείο, τα καλοκαίρια, από τις έξι το πρωί μέχρι το βράδυ δούλευα στα χωράφια μας. Ποτίζαμε τα βαμβάκια. Ήμασταν ξυπόλυτοι μέσα στα νερά, με εκατομμύρια κουνούπια γύρω μας. Στο χωριό υπήρχε μόνο ένας φούρνος. Όσους είχαν τη δυνατότητα να τρώνε αγοραστό ψωμί, τους ζηλεύαμε. Στα περισσότερα σπίτια οι γυναίκες έφτιαχναν το δικό τους ψωμί, σε μεγάλες ποσότητες, για να περάσει η οικογένεια μια ολόκληρη εβδομάδα. Τις πρώτες μέρες ήταν καλό, μετά γινόταν σκληρό, σαν πέτρα, δεν τρωγόταν. Σε ηλικία δεκατριών ετών είχα ήδη αποφασίσει πως θα έκανα ό,τι μπορούσα, θα εργαζόμουν σκληρά, ώστε να ξεφύγω από αυτή τη φτώχεια», είχε πει σε συνέντευξη του την Καθημερινή.

Και πράγματι τα κατάφερε! Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συνολικά 52 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία εξυπηρετούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα το χρόνο. Σε ολόκληρο τον Όμιλο απασχολούνται 3.150 άτομα, εκ των οποίων τα 750 είναι ειδικευμένοι ιατροί. Με συνεχώς ανανεούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί πάνω από 3.500 διαφορετικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, από τις πιο απλές έως τις πλέον εξειδικευμένες.

Το ζήτημα όμως δεν είναι ότι κατάφερε ο ίδιος να ξεφύγει από τη φτώχεια. Η προσφορά του στην κοινωνία είναι τεράστια, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι, αφού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας τόσο στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ όσο και στον τομέα της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το κυριότερο όμως απ’ όλα είναι ότι με τις ιδέες του και τις καινοτομίες του βοήθησε να έχουν υγεία εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Βαθειά συγκίνηση με κατέχει αναλογιζόμενος τους ακούραστους γιατρούς, μικροβιολόγους, βοηθούς, αιμολήπτες, διαγνώστες, ακτινολόγους, νοσηλευτές, νοσοκόμους μεταφορείς, γραμματείς, τηλεφωνήτριες κλπ κλπ κλπ, ένας ολόκληρος κόσμος που καθημερινά συρρέει στα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που ίδρυσε ο Ευάγγελος Σπανός για να διαγνώσουν την κατάσταση υγείας εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιούντων για την υγεία τους και την εξέλιξή της, που άλλοι θα φύγουν γελαστοί και άλλοι πικραμένοι. Το nextdeal.gr που εκπροσωπώ και εγώ προσωπικά είμαστε ευγνώμονες για το έργο τους και από τη θέση αυτή τους συγχαίρουμε!

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με την προσθήκη μικροβιολογικού τμήματος (υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Τζένης Κρεμαστινού) από το 1986, και στη συνέχεια την προσθήκη απεικονιστικών τμημάτων, εξελίχθηκε στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στη χώρα και δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται.

Επεκτεινόμενος και στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, ο Ευάγγελος Σπανός ενέταξε στον Όμιλο του τρεις Γενικές Κλινικές:

  • Τη Βιοκλινική Πειραιά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία ανανεώθηκε πλήρως κτιριακά και εξοπλιστικά και σήμερα αποτελεί μια υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα στο κέντρο του Πειραιά.
  • Τη Βιοκλινική Αθηνών, (πρώην Γενική Κλινική Αθηνών), η οποία αναβαθμίστηκε στο σύνολό της το 2006 με δυναμικότητα 116 κλινών.
  • Τη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης (πρώην γενική κλινική Γαληνός), η οποία στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο δεκατριών ορόφων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. και διαθέτει 150 κλίνες, πλήρη, υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό.

Παράλληλα ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει ακόμη οκτώ ιδιόκτητα οδοντιατρεία (BiomedSmile) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του Ομίλου και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Με την CrossBorderMedCare -δηλαδή το Κέντρο Διεθνών Ασθενών που έχει δημιουργήσει- αναλαμβάνει την ασφαλή διακίνηση, θεραπεία και αποθεραπεία διεθνών ασθενών, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, είτε για ιατρικό τουρισμό είτε για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών.

Την τριετία 2016 – 2018 η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ και δημιούργησε 15 νέες πολυδύναμες πλήρως εξοπλισμένες διαγνωστικές μονάδες, 5 νέα οδοντιατρεία, ενώ ανέπτυξε 2 νέα τμήματα ποζιτρονικής τομογραφίας (PET/ CT) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ίδιο διάστημα, εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, στο μεγαλύτερο Κλινικό εργαστήριο της Κύπρου, τη YIANNOUKAS MEDICAL LABORATORIES LTD, με έδρα την Λευκωσία, και ολοκλήρωσε την πλήρη εξαγορά του απεικονιστικού εργαστηρίου «ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ» επίσης στην Κύπρο. Επίσης, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ανέθεσε στο Χημείο Γιαννουκά/ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τον εξοπλισμό, επάνδρωση και λειτουργία του κλινικού εργαστηρίου εντός των εγκαταστάσεών του.

Είναι μακρά όμως η λίστα των επιτευγμάτων της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ, που φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Ευάγγελου Σπανού. Δεκάδες είναι τα πιστοποιητικά που έχει κατακτήσει για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης της ποιότητας με ορθολογικά πρότυπα, την αξιοπιστία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εσωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου, την προστασία της πληροφορίας των ιατρικών δεδομένων των πελατών από οποιονδήποτε κίνδυνο και ένα σωρό άλλα. Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα συμμετέχει αδιαλείπτως σε εθνικά και διεθνή προγράμματα εξωτερικής αξιολόγησης της ποιότητας. Σήμερα ο Όμιλος συμμετέχει σε 16 Διεργαστηριακά Σχήματα Εξωτερικής Ποιοτικής Αξιολόγησης 65 διαφορετικών υπο-προγραμμάτων που καλύπτουν όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες.

Επίσης ο Όμιλος έχει αναδειχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρου Αριστείας από δύο διεθνείς κολοσσούς, την General Electric για την Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία και τη Roche για την πλήρη αυτοματοποίηση του εργαστηρίου. Παράλληλα έχει 13 επιχειρηματικές διακρίσεις, με πιο πρόσφατη τη διάκριση «True Leader» 2019, του ομώνυμου και αναγνωρισμένου θεσμού της ICAP.

Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι ότι ποτέ ο Ευάγγελος Σπανός δεν ξεχνούσε σε κάθε ευκαιρία -δημόσια σε εκδηλώσεις ή Συνεντεύξεις Τύπου- να επισημάνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ανοδικής πορείας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ οφείλεται «στην καλή συνεργασία που έχουμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν με συνέπεια και στην αξία τους τις ιατρικές μας υπηρεσίες». «Αν στηριζόμασταν μόνο στη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ανάπτυξη», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Έτυχε να περπατώ μπροστά από το εμβληματικό πρώτο εργαστήριο της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ στην οδό Μιχαλακοπούλου, απέναντι από το Χίλτον. Γλυκό αεράκι έφερνε στη μύτη μου μυρωδιές από τις ανθισμένες λεμονιές και νεραντζιές και μου θύμισαν την ίδια μοσχοβολιά που ένιωσα 25 χρόνια πριν, όταν πήγαινα στην εκδήλωση που πρωτογνώρισα τον Ευάγγελο Σπανό και αναρωτήθηκα: Λες αυτή η μοσχοβολιά να είναι το άρωμα της ευγνωμοσύνης των εκατομμυρίων ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια βοηθήθηκαν από τον Ευάγγελο Σπανό; Ίσως!…

Ας είναι αιωνία του η μνήμη του και οι επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες των ανθρώπων του ΕΡΓΟΥ του ας είναι διαρκές μνημόσυνο!

Δείτε εδώ τη δήλωση του Ευάγγελου Σπανού στην κάμερα του Nextdeal στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο “Εργαστηριακή Διαγνωστική”, τον Ιούλιο του 2019.


Αναμνηστική φωτογραφία από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2020


Στιγμιότυπο από το Spetsathlon το καλοκαίρι του 2018, στο οποίο η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ήταν Medical Partner. Ο Ευάγγελος Σπανός εικονίζεται με αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: