ΜΕΝΟΥ
Η διατροφολόγος Ιωάννα Αδαμίδου (ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ) συμβουλεύει τι να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι!

Η διατροφολόγος Ιωάννα Αδαμίδου (ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ) συμβουλεύει τι να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι!

Health Newsroom

Της Ιωάννας Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου & Βιολόγου, Υπεύθυνης Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Τόσο η Μεγάλη Εβδομάδα όσο και οι Πασχαλινές ημέρες συνοδεύονται από πολλές διατροφικές παραδόσεις. Σε ότι αφορά τη διαχείριση βάρους, ίσως δεν είναι η στιγμή για μεγαλεπήβολα διατροφικά σχέδια και μη ρεαλιστικούς διατροφικούς στόχους. Ταυτόχρονα, επειδή οι Πασχαλινές διατροφικές παραδόσεις και συνήθειες εμπερικλείουν πολλά κορεσμένα λιπαρά λόγω κρεατοφαγίας, γλυκά και αλκοόλ, αλλά και δείπνο πολύ αργά το βράδυ της Ανάστασης, άτομα με προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο και διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, λιπώδη διήθηση ήπατος κ.α. οφείλουν να επιδιώξουν κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο πριν και μετά το Πάσχα, ιατρική και διατροφική παρακολούθηση, και να ενσωματώσουν περπάτημα, φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητα τους.

Οι παρακάτω πρακτικές διατροφικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Κόκκινα αυγά: Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε ένα μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, είτε ως προσθήκη στις σαλάτες, είτε σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
  • Η μετάβαση από την περίοδο νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ.Σαββάτου και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί καταρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
  • Μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα, όμως η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή/και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.
  • Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.
  • Πριν το γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
  • Στο μεσημεριανό σερβίρετε την μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
  • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί (γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης) αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, με μέτρο. 1-2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση υγείας σας. Μην ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες μετά το φαγητό, και απολαύστε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα.
  • Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.
  • Χαρείτε τις πασχαλινές εορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα φροντίζοντας παράλληλα την υγεία σας, δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ιωάννα Αδαμίδου, MS, RD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος , ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Εργομετρικό-Διατροφολογικό Κέντρο.

Σπουδές
Κατέχει δύο βασικά πτυχία και έναν μεταπτυχιακό τίτλο από τρία μεγάλα πανεπιστήμια της Αγγλίας και των ΗΠΑ, πλήρως αναγνωρισμένα ως ισότιμα και αντίστοιχα από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα με άριστη βαθμολογία. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Βιολογία – BSc (Hons) Applied Biology στο Kingston University του Λονδίνου, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ανοσολογία – MSc Immunology στο King’s College, University of London. Έπειτα από εργασιακή εμπειρία με παχύσαρκους ασθενείς στο κέντρο Διαταραχών του Ύπνου του St Thomas’ Hospital του Λονδίνου, απέκτησε δεύτερο πτυχίο στη Διατροφή & Διαιτολογία – BS Nutrition & Dietetics από το Ohio State University των ΗΠΑ με υποτροφία και άριστη βαθμολογία, και ολοκλήρωσε την ετήσια πρακτική άσκηση του ίδιου πανεπιστημίου εργαζόμενη παράλληλα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ohio State University Medical Center.

Εργασιακή εμπειρία & απασχόληση
Έχει σημαντική κλινική εμπειρία ως διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος έπειτα από επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, αλλά και στο διαιτολογικό της γραφείο. Έχει εκπαιδευθεί στο food management, στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη, στις διατροφικές ανάγκες των υπερηλίκων, στην αθλητική διατροφή και τον χειρισμό διατροφικών διαταραχών, και ασκεί διατροφική συμβουλευτική για διαχείριση βάρους και προβλήματα υγείας. Επί αρκετά έτη δίδαξε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα Διατροφής και Βιολογίας στο New York College για τα πτυχία BSc (Hons) in Human Nutrition και BSc (Hons) in Biomedical Sciences του βρετανικού πανεπιστημίου University of Greenwich, ενώ πλέον εργάζεται στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Επιστημονική δραστηριότητα
Είναι μέλος της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτολογίας – Academy of Nutrition & Dietetics (πρώην Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων). Διετέλεσε μία από τις εκπροσώπους της πολιτείας του Ohio στο Public Policy Workshop της Ακαδημίας στο Capitol Hill της Washington DC το 2006, όπου δραστηριοποιήθηκα σε θέματα διατροφικής πολιτικής. Είναι επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, με συμμετοχή σε ομάδες ειδικών και σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων εντός και εκτός Ελλάδος, συχνά ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και ενημερώνει το κοινό για ποικίλα θέματα διατροφής μέσα από ομιλίες, online, αλλά και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ενδιαφέροντα
Στον ελεύθερο της χρόνο και όταν δεν ταξιδεύει, διαβάζει ανελλιπώς, παίζει πιάνο και τένις, αγαπά τις ξένες γλώσσες, το θέατρο και την όπερα, και ασχολείται με τη φωτογραφία, τον χορό και τη ζωγραφική, έχοντας ολοκληρώσει 3ετείς εικαστικές σπουδές.

Bioiatriki+ Nutrition

  • Λ.Κηφισίας 132 & Παπαδά, 11526 Αθήνα – τηλ. (210) 6966282 – e-mail: [email protected]
  • Βασ.Όλγας 154, 54645 Θεσσαλονίκη – τηλ. (2310) 880100 – e-mail: [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: