Εδώ και πολλές δεκαετίες τα φαρμακεία λειτουργούσαν με ένα συγκεκριμένο ωράριο, με επιπλέον τις εφημερίες τους και τις διανυκτερεύσεις τους χωρίς ποτέ οι Έλληνες πολίτες να έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά. Ξαφνικά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια προέκυψε θέμα ότι το μέχρι τώρα καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων ήταν ανεπαρκές.
Η Τρόικα με τη συνεργασία της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να επιβάλλει μέτρα άλλες φορές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -τα οποία πρόσφατα από το ΣτΕ κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά- και άλλες φορές στο ωράριο. Βέβαια -ας μην κρυβόμαστε- πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ειδικά των μικρών φαρμακείων, προκειμένου να εισχωρήσουν στην ελληνική αγορά μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες φαρμακείων. Έτσι, λοιπόν, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε γίνονται πάλι παρεμβάσεις στο ωράριο, που μόνο χάος και ταλαιπωρία θα επιφέρουν σε πολίτες και φαρμακοποιούς. Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι:
• Οι ασθενείς να μη γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
• Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.
• Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
• Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
• Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.
• Τέλος, θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στη λογική της απόλυτης προστασίας, της απόλυτης φροντίδας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων και οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο». Πρόθεση του ΠΦΣ είναι να καταπολεμηθούν οι διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν το είδος και η έκταση των αντιδράσεων.