ΜΕΝΟΥ
Η Εταιρεία Αlzheimer Αθηνών συμβουλεύει πως να προφυλάξετε τα άτομα με άνοια από τον καύσωνα!

Η Εταιρεία Αlzheimer Αθηνών συμβουλεύει πως να προφυλάξετε τα άτομα με άνοια από τον καύσωνα!

Health Newsroom

Όπως όλοι οι ηλικιωμένοι έτσι και τα άτομα με άνοια ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς δεν έχουν τις αντιστάσεις των υπόλοιπων ανθρώπων στις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερα για τα άτομα με άνοια η έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της ασθένειας, δηλαδή επιπλέον σύγχυση, διαταραχή προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο, έντονη ανησυχία ή απάθεια. Για τους παραπάνω λόγους οι φροντιστές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά παρατηρητικοί και προσεκτικοί, αφού τα άτομα με άνοια τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τη δυσφορία που αισθάνονται. 

Η Εταιρεία Αlzheimer Αθηνών μας δίνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να προστατεύσουμε ένα άτομο με άνοια:

  • Το άτομο με άνοια εξαιτίας της έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών πολύ συχνά ξεχνά να πιεί νερό ή δεν έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει όταν διψάει. Μην του δίνετε απλά ένα ποτήρι  νερό, υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει. Καθίστε μαζί του και μιλήστε του ευγενικά ενθαρρύνοντας τον να πίνει μικρές γουλιές. Μπορείτε να έχετε και σεις ένα ποτήρι με νερό. Αν σας δει να πίνετε μπορεί να ενθαρρύνετε τον ασθενή σας να σας αντιγράψει. Στις ημέρες του καύσωνα περιοριστείτε στο νερό και τους φυσικούς χυμούς. Αποφύγετε να του δίνετε οινοπνευματώδη ποτά, αναψυκτικά και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.
  • Φροντίστε τις ημέρες του καύσωνα να διατηρείτε το χώρο του ασθενούς σας δροσερό, βάζοντας το κλιματιστικό. Εναλλακτικά αν πρέπει να απουσιάσετε από το σπίτι για κάποιες ώρες, φροντίστε να μεταφερθεί σε έναν χώρο κλιματιζόμενο, όπως τα ΚΑΠΗ και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Φροντίστε για την ένδυση του φορώντας του ελαφρά και άνετα βαμβακερά ρούχα. Αν  βγείτε  έξω φορέστε του καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. Καλό είναι βέβαια, στις ημέρες του καύσωνα να περιορίσετε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.
  • Για τη διατροφή του προτιμήστε τα μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα (φρούτα, λαχανικά) αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές.
  • Πολλά άτομα με άνοια πάσχουν και από άλλα χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία. 

Τα άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές είναι μια κατηγορία ασθενών που χρειάζονται ειδική φροντίδα, την οποία το οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον την προσφέρει με πολύ κόπο και πολλαπλό κόστος. Πολλές φορές οι φροντιστές από το άγχος που έχουν για την προστασία ενός ατόμου με άνοια ξεχνούν ή μερικές φορές δεν γνωρίζουν πως να προσφέρουν κάποιες απλές, αλλά πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Είναι καλό οι ασφαλιστές να κοινοποιήσουν το παραπάνω άρθρο σε όλους τους ασφαλισμένους τους, αφού λίγο-πολύ όλοι στο ευρύτερο περιβάλλον γνωρίζουν για την ύπαρξη κάποιου ατόμου με άνοια. Η βοήθεια που θα έχουν προσφέρει στον κάθε φροντιστή και στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή το ίδιο το άτομο με άνοια, θα είναι πολύτιμη.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: