«Η απάτη και η διαφθορά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην ψηφιακή εποχή δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης μέσω της στενής διασυνοριακής συνεργασίας με τεχνολογίες που προστατεύουν τις πληροφορίες για την υγεία – προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών».
Αυτό ήταν το συμπέρασμα του 13ου Διεθνούς συνεδρίου του EHFCN που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 18/19 Νοεμβρίου 2019, υπό την προεδρεία του ΕΟΠΥΥ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του, καθηγητή Βασίλειο Πλαγιανάκο.
Με θέμα «Bytes χωρίς σύνορα: πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της διαφθοράς στην ψηφιακή εποχή», στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 150 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της πολιτικής της υγείας από ολόκληρη την ΕΕ και πέρα από αυτήν. Το συνέδριο έθεσε τη βάση για συζήτηση όσον αφορά το μέλλον και για λύσεις μέσα από τη διαδραστική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Δικτύου με τους Εθνικούς Φορείς μέλης του και την GKV-Spitzenverband, τη Γερμανική Εθνική Ένωση Ταμείων Ασφάλισης Υγείας. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες εξέτασαν τον κρίσιμο ρόλο τους σε αυτόν τον αγώνα. Επίσης, συζήτησαν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον σημερινό ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο.
Επί του παρόντος, κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει την απάτη και τη διαφθορά σε εθνικό επίπεδο. Αντίθετα, η απάτη διασχίζει όλο και περισσότερο τα σύνορα για να εξαπατήσει και να παραβιάσει αυτά τα όρια. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την τεχνολογία είναι βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς μέσω της επανάστασης των μεθόδων ανίχνευσης, πρόληψης και ανάλυσης της διαφθοράς. Ωστόσο, με τα οφέλη υπάρχουν νέοι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των πληροφοριών για την υγεία και την ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Σε διαδραστικές, παράλληλες συνεδρίες, ομιλητές από περισσότερες από 10 χώρες μοιράστηκαν τις βέλτιστες πρακτικές τους, στις οποίες επικεντρώθηκαν σε πρακτικά εργαλεία και καινοτόμες λύσεις για να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της απάτης, της σπατάλης και της διαφθοράς.
Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου EHFCN κατά τη διάρκεια κεντρικής συζήτησης παρουσιάστηκαν καινοτόμες στρατηγικές & δράσεις κατά της απάτης και της διαφθοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Πρόεκυψε το συμπέρασμα ότι, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος, υπάρχειανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό σημαίνει συγκέντρωση δεδομένων και εμπειριών, καθώς και προστασία των πληροφοριών για την υγεία.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής Βασίλης Πλαγιανάκος, ως Πρόεδρος του EHFCN, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Στο διεθνές συνέδριο του EHFCN πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σε ένα γόνιμο περιβάλλον γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης στον τομέα της υγείας. Η συστηματική καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και της σπατάλης συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ώστε οι πολίτες να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης και εμπιστοσύνη στην ακέραιη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».
Η Δρ Doris Pfeiffer, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GKVSpitzenverband (Γερμανία), δηλώνει: “Σήμερα η E-Health, τα BigData ή η AI (Artificial Intelligence) αποτελούν μέρος ενός σύγχρονου συστήματος υγείας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσεις όχι μόνο για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Μόνο αν μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και ανταλλάσσουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις μας – εάν δουλέψουμε με δικτυακό τρόπο – θα πετύχουμε».
Το βραβείο “EHFCN Νέες δράσεις και Καινοτομία 2019” απονεμήθηκε σε νέα και καινοτόμα εργαλεία ή τεχνικές σχεδιασμένες ή εγκατεστημένες από τα μέλη του EHFCN από το 2017, προκειμένου να προληφθούν και να καταπολεμηθούν η απάτη, η διαφθορά και η σπατάλη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι δύο τελικοί νικητές του 2019 είναι: α) Ο ΕΟΠΥΥ με την αποκάλυψη απάτης με χρήση δεδομένων και ηλεκτρονικών εργαλείων του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του και β) η IGAS “Antifraud Unit” (Πορτογαλία) για την παρουσίαση της νέας Μονάδας κατά της Διαφθοράς.