ΜΕΝΟΥ
Η νέα στρατηγική του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η νέα στρατηγική του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Health Newsroom

Το σχέδιο του ACT-Accelerator ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εμβόλια, τις δοκιμές και τις θεραπείες για τον COVID-19 το οποίο θα βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων πιθανών θανάτων. Ωστόσο, η νέα στρατηγική ACT-Accelerator απαιτεί διεθνείς επενδύσεις 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την επίλυση των ανισοτήτων στην παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες για τον COVID-19

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου σχεδίου τόνισε: «Για να τερματιστεί η πανδημία, οι κυβερνήσεις, οι κατασκευαστές και οι δωρητές πρέπει να χρηματοδοτήσουν πλήρως το ACT-Accelerator για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εμβόλια, τις δοκιμές και τις θεραπείες COVID-19. Εστιάζοντας τις ενέργειές του στην αντιμετώπιση του μεγάλου κενού δικαιοσύνης για αυτά τα εργαλεία, το ACT-Accelerator ενισχύει τον ρόλο του ως σύμμαχος για χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο από τις δυνάμεις της αγοράς για την εξασφάλιση σωτήριων παρεμβάσεων. Η πλήρης χρηματοδότηση του ACT-Accelerator είναι μια παγκόσμια επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια της υγείας για όλους μας – η ώρα να δράσουμε είναι τώρα».

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές το ACT-Accelerator χρειάζεται 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 για να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, αντικατοπτρίζοντας ένα νέο πεδίο εφαρμογής, τις προόδους στην επιστήμη και την προσφορά και νέους παράγοντες που θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο ανταποκρίνεται επίσης στις βασικές συστάσεις της πρόσφατης ανεξάρτητης Στρατηγικής Ανασκόπησης και θα εφαρμοστεί παράλληλα με τους εταίρους της παγκόσμιας υγείας, της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.

Η άνιση πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για τον COVID-19 παρατείνει την πανδημία παντού και διακινδυνεύει την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων παραλλαγών που θα μπορούσαν να αποφύγουν τα τρέχοντα εργαλεία για την καταπολέμηση της νόσου. Μέχρι στιγμής, μόνο το 0,4% των δοκιμών και το 0,5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, παρόλο που αυτές οι χώρες αποτελούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το σχέδιο του ACT-Accelerator για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εμβόλια, τις δοκιμές και τις θεραπείες για τον COVID-19 θα βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων πιθανών θανάτων. Είναι επίσης απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά απώλεια 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια έσοδα έως το 2026, εάν μεγάλα μέρη του κόσμου παραμείνουν απροστάτευτα από τον COVID-19. Το Συμβούλιο Διευκόλυνσης ACT-Accelerator παρέχει πολιτική ηγεσία υψηλού επιπέδου και συμβουλές σχετικά με την παγκόσμια υπεράσπιση και την κινητοποίηση πόρων στην πρωτοβουλία, και συνπροεδρεύεται από τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική.

Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa της Νότιας Αφρικής μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του σχεδίου δήλωσε: «Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την έναρξη αυτού του νέου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες ανισότητες στην παγκόσμια απάντηση στον COVID-19. Πουθενά αυτή η ανισότητα δεν είναι πιο εμφανής από ό,τι στην αφρικανική ήπειρο, όπου μόλις το 8% του πληθυσμού έχει λάβει μία μόνο δόση εμβολίου για τον COVID-19. Κάθε καθυστέρηση στην πλήρη χρηματοδότηση του ACT-Accelerator θα παρατείνει την πανδημία, θα χάνονται περισσότερες ζωές και θα καταστρέφονται περισσότερα μέσα διαβίωσης. Χρειαζόμαστε τώρα δίκαιη πρόσβαση σε θεραπείες, τεστ και εμβόλια για τον COVID-19 και αυτό είναι ένα σχέδιο για να το πετύχουμε αυτό».

Ενώ, ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre της Νορβηγίας σημείωσε: «Ενώ μια νέα κανονικότητα εμφανίζεται για τους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19, αυτό εξακολουθεί να είναι μια μακρινή προοπτική για την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Χωρίς πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πλήρη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Η νέα στρατηγική ACT-Accelerator είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19. Αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε την χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματική εφαρμογή».

Το νέο στρατηγικό σχέδιο ενσωματώνει βασικές συστάσεις από μια ανεξάρτητη Στρατηγική Ανασκόπηση του ACT-Accelerator που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της εντολής του ACT-Accelerator, της ενίσχυσης της εστίασης στην παράδοση και της περαιτέρω ενίσχυσης της δέσμευσης με χαμηλή και χώρες μεσαίου εισοδήματος και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για μεγιστοποίηση του αντίκτυπου. Βασικό στοιχείο του νέου σχεδίου είναι το αναδιαμορφωμένο Health Systems & Response Connector (HSRC). Ο σύνδεσμος θα εξασφαλίσει στενότερη δέσμευση με τις χώρες και ότι διαθέτουν τους απαραίτητους τεχνικούς, επιχειρησιακούς και οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων.

Από την έρευνα μέχρι την κυκλοφορία, το ACT-Accelerator παραμένει η μόνη ολοκληρωμένη λύση στον κόσμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της δίκαιης διανομής των εργαλείων COVID-19. Μέσω του πυλώνα COVAX – με επικεφαλής τους Gavi, CEPI και ΠΟΥ, μαζί με τη UNICEF ως βασικό εταίρο παράδοσης – και τον πυλώνα διάγνωσης – με επικεφαλής το FIND και το Παγκόσμιο Ταμείο – το ACT-Accelerator εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της δίκαιης πρόσβασης και να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους της εμβολιαστικής κάλυψης 70% έως τα μέσα του 2022 και τα ελάχιστα ποσοστά δοκιμών τουλάχιστον 1 ανά 1000 άτομα την ημέρα το 2022.

Μέσω του Therapeutics Pillar – με επικεφαλής τους Unitaid και Wellcome – το ACT-Accelerator εργάζεται για να παρέχει θεραπείες για έως και 120 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 που αναμένονται τους επόμενους 12 μήνες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και υποεξυπηρετούμενες ανώτερες μεσαίες -χώρες εισοδήματος, εστιασμένες στην ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και πιθανών νέων θεραπειών και του ιατρικού οξυγόνου.

Οι προτεραιότητες του Health Systems & Response Connector για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν τη σύνδεση χωρών με χρηματοδότηση, την παρακολούθηση των αναγκών σε πραγματικό χρόνο και την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων προσωπικού για την κυκλοφορία εμβολίων, με επικεφαλής το Παγκόσμιο Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΥ, με τη UNICEF και το Παγκόσμιο Χρηματοδοτικό Ταμείο ως εταίροι υλοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: