ΜΕΝΟΥ
Η παθολόγος Λιάνα Καλατζοπούλου (Metropolitan General) επισημαίνει στο NEXTDEAL τις διαφορές συμπτωμάτων κορωνοϊού - κρυολογήματος - γρίπης

Η παθολόγος Λιάνα Καλατζοπούλου (Metropolitan General) επισημαίνει στο NEXTDEAL τις διαφορές συμπτωμάτων κορωνοϊού – κρυολογήματος – γρίπης

Health Newsroom

«Επειδή η γνώση είναι δύναμη, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι τόσο για τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό, όσο και για τις ομοιότητες και διαφορές με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης», τονίζει στο NEXTDEAL η ειδική παθολόγος Λιάνα Καλατζοπούλου MD, MSc (MSc Immunology & Infection, Univ. of Birmingham, UK), συνεργάτης Metropolitan General και μας αναλύει παρακάτω τα συμπτώματα αυτά.

Στη λοίμωξη από κορωνοϊό είναι, όπως και στη γρίπη, συχνός ο πυρετός (άλλοτε υψηλός και άλλοτε λιγότερο), κάτι που δεν συναντάμε στο κοινό κρυολόγημα. Άλλο κοινό χαρακτηριστικό του κορωνοϊού και της γρίπης είναι ο ξηρός βήχας.

Τα συχνά χαρακτηριστικά του κοινού κρυολογήματος, όπως το φτέρνισμα και η καταρροή σπάνια έως καθόλου συναντώνται στη γρίπη και τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Η χαρακτηριστική κόπωση και η κεφαλαλγία της γρίπης λίγες φορές απαντώνται στο κοινό κρυολόγημα και τη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Εκτός από τον ξηρό βήχα και τον πυρετό, ένα άλλο σύμπτωμα που θα πρέπει να υποψιάσει έναν ασθενή υπέρ της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).

Παρακάτω, παρατίθεται ο συγκριτικός πίνακας (πηγές: WHO, CDC).

Εάν εμφανιστούν ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα ανωτέρω δεν πανικοβαλλόμαστε. Ερχόμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό μας και εκείνος καθοδηγεί περαιτέρω τις κινήσεις μας.

Δεν ξεχνάμε: η γνώση, χωρίς πανικό, είναι δύναμη!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Λιάνα Καλατζοπούλου MD, MSc είναι ειδική παθολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Νέο Ψυχικό. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και διαθέτει πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ανοσολογία και τις Λοιμώξεις από το University of Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, ειδικεύτηκε στην Παθολογία, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” και διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έχοντας αναλάβει μέχρι σήμερα εκατοντάδες περιστατικά. Τέλος, είναι εξωτερικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Metropolitan General, όπου και είναι υπεύθυνη Παθολόγος στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: