ΜΕΝΟΥ
Η παιδική παχυσαρκία υποθηκεύει σοβαρά την ενήλικη ζωή!

Η παιδική παχυσαρκία υποθηκεύει σοβαρά την ενήλικη ζωή!

Health Newsroom

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα του 2010, οπότε και είχαν καταγραφεί 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, καταδεικνύει τη γιγάντωση του προβλήματος, το οποίο φαίνεται, πλέον, να «απειλεί» και να «υποθηκεύει» σοβαρά την ενήλικη ζωή των παιδιών σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.

Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα. Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ισνουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.

Επιπλέον, οι παθήσεις αυτές θα επηρεάσουν και περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 27 εκατομμυρίων με Υπέρταση, 38 εκατομμυρίων με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος, 12 εκατομμυρίων με Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη και 4 εκατομμυρίων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, μια νόσο που εμφανίζεται, συνήθως, σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Αυτά τόνισαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ, ειδικός παθολόγος, διαβητολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», επιστημονικός Υπεύθυνος Διαβητολογικού Αθηνών Χρήστος Σπ. Ζούπας, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ, ειδικός παθολόγος – διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α., τ. Chef de Clinique des Universités (Hôtel Dieu – Paris VI), SCOPE Obesity International Fellow κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, η ταμίας της ΕΠΑΜΕΔΙ, παθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και το μέλος της ΕΠΑΜΕΔΙ, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, καθηγητής Ian Caterson, έχει δηλώσει ότι «η επιδημία της παχυσαρκίας έχει φθάσει σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, και τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και η καθιστική ζωή έχουν αυξηθεί. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων συνεχίζει να επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και τη διατροφή, και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, χωρίς πρόσβαση σε χώρο για άσκηση ή χρόνο για άσκηση. Εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος της Π.Ο.Υ. για διατήρηση της παιδικής παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα για δράση είναι τώρα. Οι κυβερνήσεις μπορεί να αναλάβουν μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αυστηρών κανονισμών για την προστασία των παιδιών από την προώθηση των ανθυγιεινών τροφίμων, εξασφαλίζοντας σχολεία που προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, ενισχύοντας τους κανόνες σχεδιασμού και δόμησης για ασφαλείς γειτονιές και την παρακολούθηση των επιπτώσεων των πολιτικών αυτών».

Η ΕΠΑΜΕΔΙ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προτρέπουν τα Υπουργεία Υγείας για την καθιέρωση και επέκταση των Υπηρεσιών καταγραφής ελέγχου, απώλειας βάρους, διαχείρισης βάρους και θεραπείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών που είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι Ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», κατέληξαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.

Παιδική παχυσαρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: