ΜΕΝΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χώρο της υγείας - Η Affidea στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χώρο της υγείας – Η Affidea στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Health Newsroom

Με δεδομένο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί πλέον μέρος της πραγματικότητας που βιώνουμε και σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει καταλυτικά τις παγκόσμιες οικονομίες και κοινωνίες, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου τη δεύτερη κατά σειρά κλειστή συνάντηση – συζήτηση με θέμα “Digital Sustainability Forum:The Role of AI in the Healthcare System”, με σκοπό την έναρξη ενός διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη και στον χώρο της Υγείας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας, εκπρόσωποι των αρμοδίων υπουργείων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, Έλληνες Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών και εταιρειών του τομέα της υγείας και της πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει θεμελιώδεις μετασχηματισμούς στον χώρο της Υγείας όσον αφορά στις προσδοκίες των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης. Αναφερόμενος στην εκκίνηση ενεργειών για την κατάρτιση της Εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σημείωσε ότι «σκοπός είναι η Εθνική Στρατηγική να αποτελέσει προϊόν συν-διαμόρφωσης και ευρείας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας και θα συνδυαστεί με δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ΤΝ».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας, ανέφερε ότι στον προγραμματικό τους λόγο όσο και καθημερινά, τονίζεται ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, εάν δεν μετασχηματισθεί ο τομέας της Υγείας ψηφιακά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δύο Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα, καθώς και ότι υπάρχουν καλές πρακτικές και παραδείγματα από άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Από την πλευρά του ο Θανάσης Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής Ευρώπης του Ομίλου Affidea, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία, λόγω της καλής τεχνολογίας και του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει εντός και εκτός συνόρων, να αξιοποιήσουμε πρακτικές τις οποίες θα μπορούσε γρήγορα να εφαρμόσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των πολιτών». Πρότεινε να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, όπου η Affidea έχει παρουσία και δραστηριοποιείται, καθώς επίσης και η Φινλανδία, όπου εφαρμόζεται ένας ενιαίος Ιατρικός Φάκελος που αντλεί δεδομένα ταυτόχρονα από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και η ανταλλαγή αυτών των δεδομένων είναι κοινή για όλους. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να προσαρμόσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο γιατί, όπως είπε, ο συναγωνισμός  μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών ωθεί τις διαθέσιμες εφαρμογές στα κράτη που έχουν τα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και το κατάλληλο πλαίσιο αποζημίωσης αυτής της τεχνολογίας. Η πολιτεία πρέπει γρήγορα να θεσμοθετήσει ισχυρά κίνητρα που θα διευκολύνουν την προσέλκυση και υλοποίηση σχετικών επενδύσεων σε αυτό τον τόσο καινοτόμο τομέα.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: