ΜΕΝΟΥ

Η Υγεία στο επίκεντρο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών!

Health Newsroom

Για μια ακόμη φορά η Υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχή χρονιά στους Δελφούς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τα κορυφαία στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπους των Ενώσεων Ασθενών συζήτησαν ζωτικά θέματα, όπως η φαρμακευτική δαπάνη, η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, η προσβασιμότητα των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και τεχνολογίες, η αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμώξεων, τα μυστικά της μακροζωίας κ.ά., ενώ παρουσιάστηκαν και σχετικές έρευνες.

Ειδικότερα, τα βήματα της Ελλάδας προς ένα σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον για τη φαρμακευτική βιομηχανία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε, η τεράστια αύξηση του clawback, που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, δημιουργεί παρενέργειες οι οποίες ζημιώνουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να μειωθεί το clawback πάνω από 300 εκατ. ευρώ. «Αν και μικρή χώρα η Ελλάδα, με πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού, έχει σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σε ποσοστό 10% των παραγόμενων φαρμάκων στην Ε.Ε.», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Η παραγωγή αυτή μπορεί να αυξηθεί και άλλο, όπως εκτίμησε, καλώντας τη φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει το επενδυτικό clawback από τις κλινικές μελέτες για την παραγωγή φαρμακευτικών αγαθών στην Ελλάδα. «Έχουμε το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και έχουμε και το επενδυτικό clawback που είναι ένα πολύ καλό κίνητρο», κατέληξε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες της βιομηχανίας.

«Καινοτομία σημαίνει πολυάριθμα φάρμακα και εξατομικευμένη Ιατρική. Αυτό επιφέρει προκλήσεις για τη χρηματοδότηση, γιατί έχουμε πιο ακριβά φάρμακα που στοχεύουν σε λιγότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να το κάνουμε», ανέφερε η Παυλίνα Καρασιώτου, γενική γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Όπως παραδέχτηκε, ωστόσο, τα υπάρχοντα εργαλεία ίσως να μην είναι επαρκή. Συνεπώς, επεσήμανε: «Το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα μας δώσουν σωστά στοιχεία στον σωστό χρόνο, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τεκμηριωμένες πολιτικές, σε ένα περιβάλλον που οι πόροι σπανίζουν. Είμαστε ανοιχτοί στις ανάγκες ασθενών και της βιομηχανίας».

«Ο επίσημος φορέας των ασθενών μπορεί να συνεισφέρει σε αυτόν το διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις», ανέφερε η Βασιλική Βακουφτσή, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επισημαίνοντας πως έχει έρθει ο καιρός για όλους τους μετόχους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για μία ισχυρή σύμπραξη που να δημιουργεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για τη φαρμακευτική βιομηχανία που θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων τόνισε πως η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα μας, καθώς το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ε.Ε. «Το μυστικό είναι στο τρίπτυχο πρόσβαση- αυτάρκεια-επενδύσεις. Συνολικά ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026. Είναι ένας κλάδος που δίνει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

«Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στενάζει από την υποχρηματοδότηση, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για να διασφαλίσουν τον εξορθολογισμό της ζήτησης», ανέφερε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ενώ οι ανάγκες των ασθενών αυξήθηκαν κατά 65% από το 2012 μέχρι το 2023, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 23%. Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για την αναγνώριση του προβλήματος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διάθεσή της να δημιουργήσει ένα περιβάλλον προβλεψιμότητας για το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης και το πώς αυτή εξελίσσεται σε σχέση με τις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας.

  • Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος UNI-PHARMA SA & InterMed SA

«Με την έξαρση της πανδημίας φορείς, αξιωματούχοι και ο απλός κόσμος κατάλαβαν τη σημασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας», τόνισε η Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος της UNI-PHARMA SA & InterMed SA, και πρόσθεσε: «Το ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, φτάνοντας στα 2,6 δισ. ευρώ, τα λέει όλα. Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν σχέδια συνεχόμενα για νέες βιομηχανικές παραγωγές. Εμείς οι βιομήχανοι να έχουμε έναν σταθερό ορίζοντα τεσσάρων ετών, με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Μέσα στο clawback θα έπρεπε να ήταν δαπάνες για τις κλινικές μελέτες και να συνιδρύσουμε τέτοιες με λ.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πολυεθνικές πρέπει να τολμήσουν και να επενδύσουν εδώ, στο σταυροδρόμι των λαών, μεταξύ Aνατολής και Δύσης. Έχουμε αποδείξει πόσο καλοί φύλακες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών είμαστε».

Για την υποψηφιότητά της στον ΣΕΒ σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο Δ.Σ. του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στο χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω έναν Σύνδεσμο. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερο συμπερίληψη, περισσότερο ωφελιμότητα, όχι μόνο για τα μέλη του ΣΕΒ, αλλά για την κοινωνία».

  • Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής και διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ

«Το πανεπιστήμιο πρέπει να συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα», επισήμανε ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής και διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Άλλα κρίσιμα ζητήματα που ανέδειξε είναι τα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής φοιτητών για τα πανεπιστήμια που τείνουν προς την αριστεία, η συνεχής αξιολόγηση του προσωπικού και η προσαρμογή τη εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα, η διαδραστικότητα και η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την λειτουργία τους. Εάν θέλουμε να επαναπατρίσουμε τους Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, απαιτείται μια ικανοποιητική αμοιβή, συμπλήρωσε. «Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να μην δημιουργηθούν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων και μια υποδεέστερη αγορά», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

  • Antonino Biroccio,BoD President & General Manager, GSK Greece

«Τα εμβόλια δεν είναι κόστος αλλά επένδυση», τόνισε ο Antonino Biroccio, BoD President & General Manager, GSK Greece. Όπως ανέφερε, πάνω από το 50% Ευρωπαίων θα έχει ξεπεράσει τα 50 έτη έως το 2025. Επίσης τόνισε ότι η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάπτυξη μιας ισχυρής Εθνικής Στρατηγικής Εμβολιασμού είναι επιτακτική ανάγκη, η οποία έμπρακτα θα υποστηρίζει την υιοθέτηση της χρήσης των εμβολίων, επιτρέποντας έτσι αφενός στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να ωφεληθούν της αξίας τους και αφετέρου στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες αναπτύσσουν, παράγουν και διαθέτουν εμβόλια να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ορισμό στόχων για τον εμβολιασμό ανά νόσο, τη στενή παρακολούθηση της πρόσληψης εμβολίων μέσω της χρήσης μητρώων εμβολιασμού και την προώθηση εκστρατειών εμβολιασμού που υποστηρίζουν έμπρακτα τη μεγιστοποίηση της υιοθέτησης της χρήσης εμβολίων υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας.

  • Agata Jakoncic, Managing Director της MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα

 «Η πρόληψη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο επίπεδο συνολικής υγείας», δήλωσε η Agata Jakoncic, Managing Director της MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. «Ως εταιρεία χρέος μας είναι η έρευνα και η εξέλιξη των καλύτερων δυνατών προϊόντων που θα φτάνουν στον ασθενή που τα έχει ανάγκη. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση πρέπει επίσης να λειτουργούμε εκπαιδευτικά, για παράδειγμα σε θέματα όπως η ενημέρωση για τον καρκίνο ή το κάπνισμα».

  • Άρης Μητσόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος RAFARM

Ο Άρης Μητσόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RAFARM, περιέγραψε την καινοτομία σαν συλλογική προσπάθεια. «Το πρόγραμμα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν αφορά μόνο υποδομές και εγκαταστάσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την καινοτομία σε όλα τα στάδια. Καινοτομία σημαίνει συνεργασία. Πάνω από το 50% των νέων φαρμάκων αναπτύσσεται με τη συνεργασία startup με εκπαιδευτικά ιδρύματα».

  • Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου

Η Έλενα Χουλιάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε: «Σε έναν χώρο με πεπερασμένους πόρους, αυτή πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητές μας: Η εξοικονόμηση και στη συνέχεια η αποδοτικότερη αξιοποίησή τους. Πρότασή μας, λοιπόν, είναι ότι μία από τις αποδοτικότερες μεθόδους επανεπένδυσης αυτών των δύσκολα εξοικονομούμενων μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων πόρων είναι η φαρμακευτική καινοτομία».

  • Παυλίνα Καρασιώτου,γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής

«Λαμβάνουμε μέτρα για μία λελογισμένη σταδιακή αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη. Αλλά ο κύριος στόχος πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός της δαπάνης ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τομείς όπως η καινοτομία», δήλωσε η Παυλίνα Καρασιώτου, γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βρεθούν καινούργια εργαλεία και τρόποι για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών. «Στην ανάλυση για ένα φάρμακο, σωστό είναι να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι τομείς πέρα από την τιμή του, όπως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν για τον ασθενή αλλά και την οικονομία».

  • Γιάννης Τούντας,ομ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής

Ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, παρουσίασε στοιχεία από μελέτη που διεξάγει σε συνεργασία με την ΜSD, η οποία αποτυπώνει κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που σχετίζονται με την Υγεία. «Το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μια σειρά από αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, την παχυσαρκία, την αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα λόγω κόστους. «Όσον αφορά στους καρκινοπαθείς, 30,1% από αυτούς έχει πρόβλημα στην πρόσβαση, σχεδόν οι μισοί λόγω κόστους, ενώ 25% έχει πρόβλημα πρόσβασης στα φάρμακα, το ¼ από αυτούς λόγω κόστους».

  • Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ

«Τα τελευταία 70 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης έχει μεγαλώσει, κυρίως χάρη στα καλά φάρμακα που διαθέτουμε. Ωστόσο, το ψυχο-κοινωνικό στρες είναι παντού παρόν, ξεκινώντας ήδη από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία, ενώ νωρίς στη ζωή ξεκινούν επίσης η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία», ανέφερε ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ. Ένα τρίτο των παχύσαρκων και υπέρβαρων στην ηλικία των 50 ετών έχει το πλήρες μεταβολικό σύνδρομο κι άλλο ένα τρίτο έχει μερικό μεταβολικό σύνδρομο, ενώ η χρόνια ενεργοποίηση του συστήματος του στρες συνδυάζεται με την αύξηση της κορτιζόλης και των φλεγμονωδών κυτοκινών, επισήμανε ο κ. Χρούσος. Τι σημαίνει αυτό; Ψυχοσωματικά, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά, μείωση λίμπιντο, κούραση, πόνος, αύξηση βάρους, φλεγμονές, ανοσοποιητική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, καρδιαγγειακή νόσος, άνοια, οστεοπενία, πρόωρη γήρανση, προδιάθεση για μολύνσεις και ανάπτυξη καρκίνου, μεταξύ άλλων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε περισσότερο και καλά; Ανατρέχοντας στον Ιπποκράτη, ο κ. Χρούσος ανέφερε: διατροφή, άσκηση, ύπνος, κανονική συχνότητα ύπνου και γευμάτων, διαχείριση του στρες. «Εφαρμόζοντας από νωρίς αυτά τα απλά πράγματα, έχεις ένα ανθεκτικό ξεκίνημα για τη ζωή».

  • Γιώργος Καπετανάκης,πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας κατά του Καρκίνου

Ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κατά του Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), είπε πως οι κρίσεις των τελευταίων ετών επηρέασαν αναμφισβήτητα τους ογκολογικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανισότητες. «Το 2016 είχαμε εκδώσει ένα κείμενο που ονομαζόταν «Η Ευρώπη των ανισοτήτων στον καρκίνο». Ουσιαστικά το κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Οι ανισότητες είναι πολλαπλές, είναι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ακόμη και γεωγραφικές. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι η ίδια -αυτό πρέπει να το δούμε και να το έχουμε στο τραπέζι, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Πρόσβαση στην πρόληψη, στους ελέγχους και τη θεραπεία».

  • Κυριάκος Σουλιώτης,καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια, με το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού να έχει μειωθεί στο 68% έναντι του 80% πριν από την πανδημία της Covid. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώθηκε κατά 30% στο διάστημα 2019-2023», ανέφερε σχετικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια εγείρει προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη, το 80% δηλώνει ότι γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, μόνο το 48% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε. Μάλιστα, «2 στους 3 Έλληνες ζητούν περισσότερες καμπάνιες, αλλά και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός τους για να τους μιλήσει για την αξία των εμβολίων», συμπλήρωσε ο κ. Σουλιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης όσον αφορά τη συμμόρφωση.

  • ΆρηςΑγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού υπουργείου Υγείας

Ο Άρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ότι «είναι υπαρκτή η ανάγκη να λαμβάνουμε ψηφιακά δεδομένα για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Έχουμε χρήση δεδομένων που αφορά σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποίηση τεχνολογιών και λοιπά. Υπάρχουν διαφορετικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενδεχομένως ενός νέου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τη δημιουργία και διαχείριση χώρου δεδομένων». Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε μια περίοδο δύο χρόνων από κοινού με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να προσαρμοστούμε αναλόγως στον κανονισμό για τη δημιουργία καταλόγου Υγείας. Προτείνουμε να έρθουμε με έναν νέο εθνικό χάρτη δεδομένων Υγείας».

Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καταγράφονται 30.000 κρούσματα ιλαράς, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον κοκκύτη, καθώς και για άλλες ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί χάρη στον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού», δήλωσε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας πως οι γιατροί θα πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου και να ενημερώνουν όλους τους ασθενείς τους να εμβολιάζονται. «Η δεισιδαιμονία και η άγνοια που ταλανίζουν το ανθρώπινο γένος βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία», πρόσθεσε, στηλιτεύοντας τη στάση ορισμένων γιατρών και κληρικών, αλλά και το λαϊκισμό κάποιων πολιτικών, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη. Τα εμβόλια είναι η καλύτερη επένδυση στη δημόσια υγεία, κατέληξε ο κος Σύψας, τονίζοντας πως «για κάθε 1 ευρώ που θα επενδύσει η πολιτική στα εμβόλια θα πάρει πίσω 3 ευρώ άμεσα από νοσηλείες που θα αποφύγει και 10 ευρώ από έμμεσο κοινωνικό κόστος, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου».

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: