ΜΕΝΟΥ

Η Genosophy® του ΕΚΠΑ κατακτά το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στο διαγωνισμό Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας!

Η κα Καλλιόπη Γκούσκου και ο κ. Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής και συνιδρυτές της Genosophy® εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΠΑ, βραβεύτηκαν για την καινοτομία της επιχειρηματικής ιδέας τους στο 14ο Διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας, NBG Business Seeds. Η πρόταση «Genosophy» ξεχώρισε για την καινοτομία και την προσέγγισή της στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας μεταξύ 280 υποβολών από 467 συμμετέχοντες, μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολογήσεων.

Ο τεχνοβλαστός Genosophy® είναι εταιρεία γενετικής και προδιαθεσικής γονιδιωματικής έντασης γνώσης. Αξιοποιεί  έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο με στοιχεία μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ για τη διαχείριση μεγάλου όγκου γενετικής πληροφορίας (περισσότερες από 750.000 γενετικές παραλλαγές), καθώς και βιο-κλινικών δεδομένων και στοιχείων οικογενειακού ιστορικού. Μέσω του αλγόριθμου, δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης του γενετικού κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων με μεγάλη επίπτωση στον πληθυσμό, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά, κ.ά. Στόχος αυτής της εκτίμησης είναι η περαιτέρω ιατρική διερεύνηση και η εφαρμογή παρεμβάσεων για την συρρίκνωση του κινδύνου. Επιπλέον ο καινοτόμος αλγόριθμος παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις για την εξατομικευμένη πρόληψη και διαχείριση αυτών των νοσημάτων μέσω της γενετικά καθοδηγούμενης επιλογής διατροφής, άσκησης, φαρμακοθεραπείας και τρόπου ζωής. Η αποτελεσματικότητα των εξατομικευμένων παρεμβάσεων είναι εντυπωσιακή σε σχέση με συμβατικές συστάσεις που καθοδηγούνται από την λογική του «μέσου όρου».

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, νέων επιχειρηματιών, εκπροσώπων πανεπιστημίων και επιχειρηματικών φορέων, και πλήθος φίλων της καινοτομίας. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, απένειμε το βραβείο και τόνισε τη σημασία του προγράμματος NBG Business Seeds στην υποστήριξη και προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το 1ο Βραβείο στην Genosophy® συνοδεύτηκε με χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση των καινοτόμων υπηρεσιών της. Μεταξύ αυτών, η κ. Γκούσκου και ο κ. Ηλιόπουλος, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής, στοχεύουν στην ενσωμάτωση δεδομένων από τεχνολογίες ψηφιακής υγείας στον αναβαθμισμένο αλγόριθμο που αναπτύσσουν. Ο τεχνοβλαστός πραγματοποιεί επίσης γενετικούς ελέγχους με αλληλούχιση του εξονιώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: