Η διαρκής επένδυση στην καινοτομία και στην έρευνα, βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Στρατηγικής του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.
Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής αυτής, αποτελούν οι συνέργειες που έχει συνάψει ο Όμιλος με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά και το εμβληματικό Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, το οποίο στηρίζει με γενναίες υποτροφίες νέους επιστήμονες, ώστε όχι μόνο να ανασχεθεί το κύμα μετανάστευσης, αλλά και να δημιουργηθούν στην Ελλάδα επιστημονικές «κυψέλες» βασικής έρευνας.
Στο πλαίσιο αυτό, η UNI-PHARMA – ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΑΒΕΕ – Φαρμακευτικά Εργαστήρια, έλαβε πριν μερικές ημέρες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μία σημαντική διάκριση «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ». Η διάκριση την οποία παρέλαβε η πρόεδρος της CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη φαρμακοποιός MSc, Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ & του Παν. Πατρών Ιουλία Τσέτη, αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στο ΑΠΘ.
Την τιμητική διάκριση επέδωσε στην κυρία Τσέτη ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Χαράλαμπος Φειδάς, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Κυριάκου Υάκινθου.
Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη επενδύει συστηματικά στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, καθώς και μέσω συνεργασιών με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΦΕΤ, στο πλαίσιο εξωστρέφειάς του, έχει δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες από τον ακαδημαϊκό χώρο, το οποίο επιτρέπει να εκτελούνται από κοινού, ερευνητικά έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, τα οποία, μάλιστα μπορούν να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Από το 2018 έως και το 2024, ο ΟΦΕΤ έχει χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους πάνω από 45 εσωτερικά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία εκπονούνται σε συνεργασία με εγχώρια Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, ενώ 30 ερευνητικά προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί υπό μορφή χορηγιών & υποτροφιών από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ». Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο ΟΦΕΤ έχει συμμετάσχει ως βιομηχανικός εταίρος με ιδιωτική συμμετοχή σε 10 εθνικά/διεθνή ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, εκπόνησε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, 28 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 8 είναι συγχρηματοδοτούμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), και τα 12 αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, στην αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας, ενώ ήδη από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, ο ΟΦΕΤ ξεκίνησε την εκπόνηση επιπλέον 5 καινούριων ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία προστέθηκαν στα ήδη τρέχοντα. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.
Το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στη μνήμη του αείμνηστου Ιδρυτή του Κλέωνα Τσέτη και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 30 υποτροφίες. Σκοπός του Ιδρύματος ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης είναι η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, καθώς και η προαγωγή της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των τεχνών, με όραμα πάντα, τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η αριστεία, η ηθική, η καινοτόμος σκέψη και η διαρκής μάθηση είναι μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές του Ιδρύματος.
Με αφορμή τη διάκριση ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κ. Ιουλία Τσέτη τονίζει μεταξύ άλλων:
«Στην Ελλάδα παράγεται βασική έρευνα, την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν, με στόχο οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα και ταυτόχρονα να δώσουμε ελπίδα σε όσους επιθυμούν, να ακολουθήσουν το ερευνητικό πεδίο προκειμένου η Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας.
Η στόχευσή μας επίσης, θα πρέπει να είναι η έμφαση στις βιοεπιστήμες, καθώς και στη συνέργεια βιομηχανίας και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Ειδικότερα, οι Βιομηχανίες οφείλουμε να χρηματοδοτούμε με ίδια κεφάλαια, ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου και την καταπολέμηση νέων ασθενειών. Είναι ένα όραμα συνεργατικής έρευνας που υλοποιείται εντός του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)».