ΜΕΝΟΥ

Θανάσης Καββαδάς: Σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα η έλλειψη αγροτικών ιατρών

Health Newsroom

Το πρόβλημα έλλειψης αγροτικών ιατρών επεσήμανε με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Ειδικότερα ο κ. Καβαδάς κατέθεσε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στη βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα την λήψη μέτρων για την κάλυψη των θέσεων ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία, μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπως το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός. Η ερώτηση κατατέθηκε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που είχε ο Βουλευτής στο Υπουργείο Υγείας με την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα.

Στην ερώτησή του, ο κ.Καββαδάς χαρακτήρισε το πρόβλημα έλλειψης αγροτικών ιατρών ως «σοβαρό» και «διαχρονικό», αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι συχνά, στις προκηρύξεις θέσεων από το Υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη τέτοιων θέσεων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό, όπου φέτος τα κενά καλύφθηκαν από οπλίτες ιατρούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι οπλίτες με αποτέλεσμα ήδη ο Κάλαμος να έχει μείνει χωρίς μόνιμη παρουσία ιατρού, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν ο Καστός και το Μεγανήσι, αφού λήγουν οι θητείες των εκεί οπλιτών ιατρών.

Ο Βουλευτής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, υπό μορφή ερωτήσεων, που αφορούν τόσο την παροχή κινήτρων, όσο και την αναθεώρηση της διαδικασίας προσλήψεων.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

  1.  Την παροχή εφάπαξ επιδόματος για τους αγροτικούς ιατρούς που επιλέγουν μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
  2. Την παροχή υπηρεσιακών κινήτρων, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για το διορισμό στο ΕΣΥ και η βαθμολογική εξέλιξη όσων ιατρών επιλέγουν να κάνουν το αγροτικό τους ή να παρατείνουν τη θητεία τους σε άγονες περιοχές.
  3. Την τροποποίηση του πλαισίου διεξαγωγής των διαγωνισμών, ώστε οι υποψήφιοι αγροτικοί ιατροί  να μπορούν μόνον άπαξ να μην αποδεχθούν θέση που έχουν δηλώσει, και μόνο στα προσωρινά αποτελέσματα.
  4. Τη συχνότερη διενέργεια προκηρύξεων προκειμένου να καλύπτονται ταχύτερα οι κενές θέσεις που προκύπτουν.
  5. Την παράταση θητείας σε ήδη υπηρετούντες αγροτικούς ιατρούς, ώστε να μην μένουν κενές οι θέσεις κατά το διάστημα που οι αντικαταστάτες τους θα εκπληρώνουν τον μήνα προεκπαίδευσης
  6. Την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων στις προκηρύξεις ώστε να μειωθεί ο χρόνος που μεσολαβεί από τις αιτήσεις μέχρι τα αποτελέσματα.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τις προτάσεις, τονίζοντας ότι το αγαθό της δημόσιας, δωρεάν υγείας πρέπει να παρέχεται εξίσου σε όλους χωρίς να εξαρτάται από συγκυριακές συνθήκες και επισημαίνοντας ότι, τόσο οι κάτοικοι των μικρών και δυσπρόσιτων νησιών, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, όσο και οι επισκέπτες που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό, δικαιούνται αξιόπιστη και απρόσκοπτη υγειονομική περίθαλψη.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: